реклама

реклама

Збудувати нову котельню та установити твердопаливний котел, який обігріває дитсадок у Свидівку Черкаського району, вдалося завдяки співфінансуванню з державного, місцевого бюджетів і партнерській допомозі ПрАТ «МХП».

Котельня

Урочисте відкриття котельні відбулося 16 січня, проте обігрівальна техніка вже деякий час працює, даючи тепло 67-ми вихованцям і персоналу свидівоцького дошкільного навчального закладу «Дзвіночок». Твердопаливний котел працює паралельно із газовим, який також встановлений у садочку.

– Дуже добре, що тепло для наших діток більше не залежить від формального початку чи завершення опалювального сезону, – сказала у коментарі «Прочерку» завідувачка дитсадка Олена Іванова. – Це створює можливість подавати тепло в наш заклад у період, коли надворі холодно, а дозволу на підключення газового обладнання ще немає.

Ручки

За словами сільського голови Свидівка Світлани Вовк, село забезпечене коштами, необхідними для опалення газом, але встановлення твердопаливного котла дозволяє вирішити відразу кілька проблем села. Зокрема, це розв’язує руки в перемовинах із газопостачальним підприємством, яке для запуску газової котельні вимагає здійснення складних бюрократичних процедур; дозволяє опалювати приміщення в будь-яку пору року, коли надворі холодно; створює можливості для ефективної утилізації деревини після обрізки зелених насаджень.

– Тепер, коли твердопаливний котел діє, ми відзначаємо й ще одну корисну рису: він дозволяє суттєво заощаджувати на опаленні, – зазначила Світлана Миколаївна. – Крім того, твердопаливні котли, які працюють у навчальних закладах Свідівка, дозволили без збитків для місцевого бюджету створити кілька нових робочих місць. Велика подяка Владиславу Голубу та агрохолдингу МХП за всебічну допомогу у створенні цього об’єкта.

Ідея проєкту котельні у дитсадку «Дзвіночок» належить керівництву та депутатському корпусу Свидівоцької сільської ради. Рішення про будівництво котельні і встановлення в ній твердопаливного котла ухвалила сесія сільради, котра виділила на ці потреби 86 тис грн, потім йшла робота над пошуком інвесторів.

Вiдкриття

Не перерізати, а розв’язати стрічку на вході до котельні в садочку довірили директорці БФ «МХП – Громаді» Тетяні Волочай, заступнику директора ДП «Перемога Нова» Геннадію Штефану і голові села Світлані Вовк

Інвесторами на умовах співфінансування стали компанія ДП «Перемога Нова», що входить до Групи МХП, та Благодійний фонд «МХП – Громаді». Вони разом виділили 150 тис грн на будівництво котельні, кошти було надано в рамках соціальної угоди між Свидівоцькою сільською радою та підприємством МХП. З іншого боку, народний депутат 8-го скликання Владислав Голуб зміг домогтися виділення 200 тис грн бюджетних коштів на закупівлю твердопаливного котла.

Активну участь у втіленні проєкту брало комунальне підприємство «Лад» Свидівоцької сільради, яке здійснювало майже всі будівельно-монтажні роботи.

– Котел потужний і економічний, – розповів директор підприємства Олександр Жирний. – Щоб він безперервно і ефективно працював, у нього потрібно підкидати дрова раз на три години. Дрова підходять будь-які. Тепер уночі садочок опалюється газом, а вдень, коли працює оператор твердопаливного котла, ми переводимо опалення на дрова. Це дає значну економію коштів. У садочку тепло.

Вітаючи дітей і персонал дитячого закладу із відкриттям котельні, директорка благодійного фонду «МХП – Громаді» Тетяна Волочай зауважила, що агрохолдинг «МХП» радий надавати допомогу населеним пунктам, у яких працюють його структури.

– Ми надійний партнер громад. Зароблені нами кошти йдуть, зокрема, і для того, щоб сплачувати податки, які витрачаються на важливі для громад справи, а також як допомога для реалізації соціальних проєктів, – зазначила пані Волочай.

Проте, в МХП не просто допомагають громадам грошима.

Як зазначив заступник директора дочірнього підприємства «Перемога Нова» Геннадій Штефан, для МХП велике значення має факт співфінансування будь-яких соціальних проєктів із місцевого бюджету. Таким чином у громадах не лише навчаються підготовці документації для отримання донорських коштів, а й позбуваються патерналізму, бажання отримувати від бізнесу подарунки, не докладаючи для цього власних зусиль.

– Ясна річ, ми передусім підтримуємо ті громади, в яких МХП має свої виробничі потужності. Так, у Свидівку працює виробнича дільниця «Перемоги Нової, – зазначив Геннадій Штефан. – Агрохолдинг не лише виділяє кошти для підтримки громад населених пунктів, а й через створений нещодавно благодійний фонд «МХП – Громаді» допомагає залучати спонсорські кошти інших інвесторів та благодійників.

У МХП наголошують, що головна мета соціальних проектів товариства – не просто поділитися з громадами заробленими коштами, а й допомогти українцям розвиватися, ставати більш підприємливими і відповідальними за своє місто чи село.

Котел

реклама

Інші матеріали по темі:


Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

реклама Делікат

bigmir)net TOP 100