Епідемічна ситуація із гострими кишковими інфекціями в Черкаській області нестійка і має тенденцію до погіршення.

Про це розповів під час брифінгу головний санітарний лікар області ДУ «Черкаський обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ» Володимир Папач.

3274

– З початку року зареєстровано більше тисячі випадків гострих кишкових інфекцій. Показник на 34 відсотки вищий від аналогічного за минулий рік. Найвищі показники захворюваності на гострі кишкові інфекції реєструються в місті Черкаси, Катеринопільській, Кам'янській, Канівській громадах. В області з початку року зареєстровано 94 випадки захворювань на сальмонельоз, усі мали побутовий характер і переважно харчовий шлях передачі. Ці випадки стали можливими через недотримання санітарних норм і правил щодо приготування, зберігання харчових продуктів, правил особистої гігієни, неналежну обробку інвентарю та інші порушення, – повідомив Володимир Папач.

Головний санітарний лікар додав, що продовж семи місяців зареєстровано два випадки ботулізму – смертельно-небезпечного харчового отруєння. Потерпілі вживали в'ялену рибу та паштет власного приготування. Усі вони одужали.

– Збудники гострої кишкової інфекції, збудники харчових отруєнь інфекційної природи циркулюють серед нас. Зважаючи на теплий період року, який продовжується, сприятливі умови для їхнього розвитку, розмноження, вкрай важливо дотримуватися необхідних профілактичних заходів, – застеріг Володимир Папач.

Спікер назвав профілактичні заходи, яких кожен повинен дотримуватися:

  • Вживати в їжу виключно якісні харчові продукти;
  • Не купувати продукти на стихійних ринках;
  • Купуючи навіть на узаконених агропродовольчих ринках звертати увагу на умови їх зберігання. Продукти, які швидко псуються (м'ясні кулінарні вироби, рибні кулінарні вироби, молочні вироби, кондитерські, особливо кремові кулінарні вироби) повинні зберігатися в холодильнику при температурі 2-6°С;
  • Слід дотримуватися правил кулінарної обробки харчових продуктів. Ретельно мити овочі та фрукти, не готувати їжу про запас;
  • Дотримуватися правил особистої гігієни;
  • Не купувати копчену, в'ялену, солену рибу в місцях стихійної торгівлі;
  • Не купувати консервовані продукти невідомого походження;
  • Готуючи консерви вдома, суворо дотримуватися всіх необхідних вимог;
  • Утриматися від споживання дикорослих грибів.

Якщо ви відчули найменші ознаки інфекційного захворювання, чи харчового отруєння, невідкладно зверніться за медичною допомогою.

Юлія Капуш

реклама

Інші матеріали по темі:


Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

реклама Делікат

bigmir)net TOP 100