реклама

реклама

Навчання «Небезпеки соціального та техногенного характеру» провели співробітники ДСНС України у Черкаській області для осіб із інвалідністю, а також членів їхніх родин.

Населення повинне систематично вивчати правила поведінки в умовах надзвичайних ситуацій, щоб мати компетентність під час таких випадків. Важливо володіти навичками практичних дій у зоні потенційного ураження, де може опинитися місце проживання громадян. Зокрема цієї освіти потребують маломобільні групи населення. Навчання пройшло для ОСББ "Мрія 15/1" та ГО "Спілка "Перспектива".

IMG_20230815_202925

Нагадала присутнім правила пожежної безпеки провідний інспектор головного управління ДСНС України у Черкаській області Шефіка Сєйдамєтова:

– Пожежа виникла в приміщенні: Не панікуйте. Якщо ви помітили дим, вогонь, стає важко дихати, прикрийте органи дихання та пробирайтеся до виходу повзком – внизу диму менше.

Ліфтами користуватися заборонено! Електроенергія вимкнеться, і ви опинитеся в пастці. Якщо трапилася пожежа, й не можете вийти з приміщення: двері відразу відчиняти не варто. Треба спочатку спробувати, чи вони не гарячі. У деяких приміщеннях є плани евакуації, населенню варто керуватися ними, – сказала Шефіка Сєйдамєтова.

Назвав причини, через які виникають пожежі провідний інспектор головного управління ДСНС України у Черкаській області Юрій Попов. У першу чергу вони пов'язані з перевантаженням мережі. Другий фактор – несправна електропроводка. Коли вдома нікого немає, треба вимикати з розетки всі електроприлади, окрім холодильника.

Якщо виникла пожежа електрообладнання, його треба вимкнути, та ні в якому випадку не гасити водою. Співробітник ДСНС порадив кожному мати вдома порошковий вогнегасник, який підходить для гасіння всіх видів пожеж.

IMG_20230815_203111

Як впоратися з різними психічними станами розповіла психолог головного управління ДСНС України у Черкаській області Тетяна Бакатнюк:

– Хочу наголосити, що всі стани, які ми переживаємо, є нормою. Виник певний подразник, організм хоче нас захистити: у цей час може з'явитися плач, тремтіння, нервовий ступор, агресія, істерика.

Якщо відбулася якась подія, серед людей із різними психічними станами, спочатку допомога надається тим, хто в ступорі. Потерпілого варто відвести в безпечне місце та вивести на емоції: сказати, що на його руці сидить павук, або що почалася пожежа.

Якщо трапилася панічна атака, треба допомогти людині перевести увагу. Потім, разом із нею, 4 секунди повільно вдихнути, 4 секунди видихнути. Панічна атака може тривати до 5-10 хвилин.

Тетяна Бакатнюк закликала присутніх повноцінно харчуватися, відпочивати, дихати свіжим повітрям, пам'ятати що життя продовжується. Спілкуватися один з одним, жартувати, відвідувати різні заходи – це також добре впливає на наше психологічне здоров'я.

Юлія Капуш, фото Прочерку

реклама

Інші матеріали по темі:


Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

реклама Делікат

bigmir)net TOP 100