реклама

реклама

У такому місті, як Черкаси, театр повинен бути клубом. Про це в інтерв’ю «Газеті по-українськи» повідомив художній керівник Черкаського драматичного театру Сергій Проскурня.


– У такому місті, як Черкаси, театр повинен бути клубом. Я спілкувався з губернатором, домовилися, що влітку зробимо ремонт приміщення зовні, будуть нові приємні фойє, цілодобовий ресторан. Завдяки підготовці до 200-річчя Тараса Шевченка можна підняти цілу інфраструктуру культури в області. Театр зміниться після ювілею Шевченка у 2014 році – це буде абсолютний ребрендинг і театр називатиметься «Дім Шевченка». Я прийшов (на посаду художнього керівника, – ред.), щоб втілити свою сокровенну мрію – здійснити епос «Тарас», присвячений Шевченку. Йдучи до цієї мети, треба змінювати й театр.

– Які проблеми стоять перед театром?

– Налагодження зв’язку з глядачем. У нас вже є хороший досвід – вистава «Місто на «Ч.», яку ми двічі зіграли о 21.30. Ми побачили, що приходить молода публіка, закохані пари. Вистава відбувається в декораційному цеху і по завершенню вистави відкриваються штори і ми бачимо нічні Черкаси – це створює неповторну атмосферу. Це одна з тих вистав, які підказують нам, як треба працювати з публікою. А публіка прагне актуального модерного сучасного театру. Я весь час закликаю, щоб актори робили самостійні роботи, щоб були моновистави, бенефіси. Треба розвивати театр малих форм: ми бачимо успіх по двох виставах – «місто на «Ч.», «Дощ в Нойкьольні». Публіка мріє прийти в театр і спілкуватися дуже близько з актором. Бенефіс Тетяни Крижанівської, який ми готуємо, і вистава «Елеонора» за п’єсою Гіго Де Кьяра буде доказом того, що актриса сама може тримати зал в напружені, і всім буде цікаво.

– Що відбувається з репертуаром? Ви мали ідею прибрати старі п’єси («Сватання на Гончарівці», «Кайдашева сім’я»).

– Змінив свою точку зору, тому що ці вистави збирають постійні аншлаги. Соцопитування подарувало нам відкриття: з одного боку, «Кайдашева сім’я» – найпопулярніша вистава театру, з іншого боку – у відповіді на питання: «Який театр ви б хотіли бачити на Черкаській сцені?» люди обрали сучасну драматургію. Ми маємо дивовижний парадокс. Виявилося, що безсмертний текст Нечуя-Левицького актуальний, як ніколи. Але, в той же час, публіка валить валом на сучасну драматургію. Тому моя ідея трансформувалася: «Кайдашеву сім’ю» поставила Ада Куниця у 1988 році, а нам треба зробити ще одну версію цієї вистави, яку ми могли б показувати на будь-якій сцені, бо цю виставу ми можемо демонструвати лише тут – театральне коло, величезні декорації, величезна кількість людей у масовці. А вивозити ми можемо виставу за участі 12 акторів. «Кайдашева сім’яі», «Сватання на Гончарівці» – ці вистави треба підтримувати в гарному стані. Ми зараз ремонтуємо декорації, частково оновлюємо.

реклама

Інші матеріали по темі:

Коментарі  

 
+3 #10 гость 17.04.2014 17:53
Проскурня - Уезжай уже от куда ты приехал! ДОМОЙ !!!!!
Нигде не берут?
С Киева погнали, так он у нас оселился! ДОМОЙ!!!!
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+8 #9 евгений 20.11.2012 13:00
Проскурня со своими тараканами совсем забыл что в театре еще работают люди.а не роботы и им такжэ нужно время для отдыха как и всем.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+13 #8 Новый Гость 10.11.2012 14:30
Вообще мозги есть???
У нас этих гадюшников на каждом углу и в каждом квартале.
Может в мэрии откроем, пристроем что-нибудь.
Потом при исполкомах и так далее.Цитую мэнэджер:
Сергей Проскурня - талантливейший режиссер и администратор... да... не без тараканов, но с его переездом в Черкассы культурная жизнь заметно оживилась...
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+12 #7 Оксана Фігура 09.11.2012 15:32
Тільки чую "Проскурня", - зразу згадую аферу з білим роялем, організовану ним і його соратником Одаричем. Де Проскурня - там неадекват.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+10 #6 Марго 09.11.2012 13:31
С варьете и стриптизом. В качестве основной работы для актеров
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+22 #5 Оксана Колісник 09.11.2012 10:14
Іноді творчим людям зраджує почуття міри і, як не дивно, смаку. "Дім Шевченка" - театр, мистецький центр - чудово! Але "Дім Шевченка" цілодобовий ресторан? Набиратимуться, вибачте, "у Шевченка"? Що за публіка буде в ресторані? На студентах, що ходять на нічні вистави, грошей не заробиш...
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+14 #4 nv 09.11.2012 06:57
все, що робить проскурня - називається *******
:-)
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
-10 #3 мэнэджер 08.11.2012 18:07
Сергей Проскурня - талантливейший режиссер и администратор... да... не без тараканов, но с его переездом в Черкассы культурная жизнь заметно оживилась...
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+18 #2 кактус 08.11.2012 17:48
мутить цей проскурня без перекуру. Льошенко вже хотів колись бар з філармонії зробити то чи це нормально?
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+36 #1 Мы с мамой эстеты 08.11.2012 17:36
Сдается мне, скандал назревает не только в филармонии. Вот и бери, Сергей Борисыч, Проскурню облхудруком. Можно и у вас в ОДА кабак открыть, народ там завсегда для разврата готов, и собирать не нужно :lol:
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100