реклама

реклама

На квартирному обліку в Черкаській області перебувають 220 дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, віком від 16 до 18 років, і 660 осіб – від 18 до 23 років.

Саме тому актуальною є програма із забезпечення зазначених категорій дітей на 2024-2026 роки, затверджена від 17 листопада 2023 року Черкаською обласною радою.

Про це розповіла під час брифінгу начальниця Служби у справах дітей області Оксана Покатілова

IMG_20240214_131504

– Перший розділ затвердженої програми стосується збереження житла, яке на праві власності належить дитині. Передбачає: встановлення опіки над майном, сприяння виготовленню-поновленню правовстановлюючих документів на житлове майно дитини, надання дозволу органам опіки та піклування на вчинення правочинів щодо майна дитини, у разі гарантування збереження її права на житло.

Другий розділ програми – забезпечення дітей соціальним (тимчасовим) житлом. Це може бути направлення дітей до соціального гуртожитку, який функціонує на Черкащині в м. Сміла. Також йдеться про загальний розвиток у громадах мереж гуртожитків, або інших видів соціального житла. Забезпечення дітей соціальним житлом, після досягнення 18 років.

Третій розділ – забезпечення дітей житлом на праві власності. Для цього треба, щоб дитина перебувала на квартирному обліку. Громади повинні мати житло, яке вони надалі зможуть запропонувати дитині, або виплатити дитині грошову компенсацію, щоб вона придбала житло самостійно, – пояснила Оксана Покатілова.

Начальниця Служби у справах дітей області наголосила, що коли у дитини-сироти, чи дитини, позбавленої батьківського піклування, відсутнє житло, вона повинна стати на квартирний облік після досягнення 16 років. Служби у справах дітей сприяють цьому, і готують додаткові документи.

– У 2017-2021 роках держава виділяла субвенцію, за рахунок якої можна було придбати житло для дітей, як соціальне, так і у власність, виплачувати грошові компенсації. Протягом п'яти років, необхідну допомогу отримали 194 дитини-сироти та дитини, позбавленої батьківського піклування, – сказала Оксана Покатілова.

У 2022-2023 роках субвенція не виділялася. Спікерка підкреслила, що сподіватися виключно на державне фінансування не варто, адже це обов'язок і повноваження органів місцевого самоврядування. Самі територіальні громади мають передбачати кошти на житло для таких осіб.

Юлія Капуш

реклама

Інші матеріали по темі:


Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

реклама Делікат

bigmir)net TOP 100