реклама

реклама

Віднедавна на вулицях Черкас з’явився перший електромобіль серійного виробництва «evA-4», виготовлений у Гонконзі компанією «Біо Авто», пише «Черкаський край».

Щасливим власником електричного дива іноземного автопрому став житель Черкас Володимир Мороз.

Потужність «evA-4» становить 10 кіловат, що у перерахунку за формулою складає 13,6 кінських сил. Працює від восьми гелевих акумуляторних батареї. Вони ж і дають їй значно більшу вагу, ніж та, яку мала б звичайна малолітражка – 1270 кілограмів. Запас ходу в «evA-4» залежно від режиму їзди влітку складає 100-120, а взимку – до 100 кілометрів. Період повної зарядки батарей – 6-8 годин. Економний режим руху становить 45 кілометрів на годину, але за містом можна розганяти машину і до 110 кілометрів на годину.

І хоч коштує «evA-4» недешево (її роздрібна ціна складає 175 тисяч 985 гривень), зате вона дуже екологічна (будь-які викиди відсутні), стильна і економічна. Витрати на 100 кілометрів пробігу становлять 5 гривень. Вона майже не потребує витрат на технічне обслуговування. Вартість технічного обслуговування двигуна становить 50 гривень на 10 тисяч кілометрів пробігу. Ресурс акумуляторів – 100 – 120 тисяч кілометрів.

Електромобіль «evA-4» – суто міська машина. Для далеких мандрівок вона не підходить, зате для міста «evA-4» – те, що треба. Наприклад, під час стоянки на світлофорі із вимкненими фарами вона взагалі не витрачає енергії, бо двигун вимикається одразу, як тільки водій зніме ногу із педалі акселератора, а вмикається при першому ж натисканні.

– Переконаний: майбутнє міського транспорту саме за електромобілями, – говорить Володимир Мороз.

Ні зовні, ні зсередини ця машина нічим не відрізняється від першого ліпшого легковика. Ззовні – звичайний кузов малолітражки, схожий на такий, як, приміром у «ДЕУ-Матіз». У салоні теж все звичне для ока: панель, спідометр та інші прилади, замок запалення, кермо, важіль перемикання передач. Під кермом три педалі – акселератор, гальма та щеплення.

І керувати машиною так само, як звичайною автівкою із двигуном внутрішнього згорання. Машина вмикається ключем запалення, а педаль «газу» слугує для збільшення потужності. Перше, на що звертаєш увагу, їдучи «євою», – це на відсутність звичного гарчання двигуна. Бо електродвигун легковика працює безшумно.

Особливо дивуває процес заправки легковика. Замість кришки із горловини бачка тягнеться електрошнур, два метри завдовжки, із звичайною «вилкою» на кінці. Точнісінько, як у електрочайника чи праски.

реклама

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

реклама Делікат

bigmir)net TOP 100