Конкурс на краще панно для «Дружби» із тріском провалився. Він завершився майже півроку тому. Тоді організатори заявили, що отримали дев'ять чудових робіт і вже за місяць оголосять переможну трійку. А їхні творці разом дістануть 30 тисяч гривень винагороди. Однак досі про це ні пари з вуст. Нагадаю, торік усередині квітня унікальна мозаїка на палаці культури стала історією. Бо експерти визнали її аварійною. Про непевну долю панно-наступника інформує телеканал «Вікка».

Його трощили кілька днів. Містяни через те тоді зчинили ґвалт. Власники палацу хутчіш оголосили конкурс на кращу візитівку-наступницю. На все про все митці мали два з лишком місяці.

(серпень 2012 року) Валентина Жуковська, президент ПАТ «АЗОТ»: «Зараз, згідно з положенням, у журі є місяць для визначення переможця. Вони всі отримали в електронному вигляді це панно. Після відкриття «Дружби народів» ми плануємо виставити на площі, готуємо таку конструкцію, щоби можна було їх встановити, щоби могли люди ознайомитися з ними».

Та з ними навіть через півроку потому не всі члени конкурсного журі ознайомилися. Вони жодного разу спільно не засідали. Це підтверджує архітектор Микола Упир.

Микола Упир, член журі: «Мені показували представники керівництва ПАТ «АЗОТ» частково, частково в соціальних мережах. Роботи подані слабкі і за тематикою, і за образотворчим вирішенням, і за композицією, і найголовніше – за ідеологічним або духовним змістом».

Читайте також: Черкащани можуть вибрати найкраще панно для «Дружби народів» (ЕСКІЗИ)

Величезного Хмельницького, Шевченка та навіть козака Мамая пропонують всадити на «Дружбу» конкурсанти. Або ж зробити майже, як було. Що вибір пропозицій надто куций, не дивує скульптора Івана Фізера. Він теж член журі. Правда, серед тих, хто і в очі не бачив ескізів. Митець каже: конкурс від початку був приречений. Бо монументалістів нині обмаль і в таких речах поспішність згубна.

Оновлений палац культури поки що без панно...

Оновлений палац культури поки що без панно...


Іван Фізер, член журі: «Навіть у ті часи, коли цю мозаїку створювали Селівестров і Бєлік, протягом року або навіть більше здійснювалося ескізування. Тому так просто на арапа взяти… це просто нереально».

Чому так квапилися спершу, а потому забуксували, дізнатися в ініціатора конкурсу не вдалось. Бо президент «АЗОТу» Валентина Жуковська нині коментує лише стратегічні питання, повідомили в її прес-службі. Натомість директор палацу культури новий відбір анонсує тільки навесні.

Галина Бурлака, директор ПК «Дружба народів»: «Этот конкурс будет уже всеукраинскимю. На данном этапе формируется новый состав комиссии, в которой примут участие известные художники, преподаватели Академии искусств Украины».

А ще – майбутній конкурс буде безстроковим, каже пані Галина. Тому цнотливою «Дружба» буде ще хтозна скільки.


реклама

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

реклама Делікат

bigmir)net TOP 100