реклама

реклама

19-річний кримчанин Максим перевівся навчатися до Уманського національного університету садівництва, пише «Вечірня Умань».


Максима вже забезпечили безкоштовним харчуванням, проживанням у гуртожитку та дозволили здавати навчальні предмети рідною російською мовою.

19-річний Максим приховує своє обличчя. Він боїться, що кримські сепаратисти можуть помститися його батькам, які залишилися в Криму, за «зраду» РФ. Хлопець не хоче приймати російське громадянство. Каже, що хоче мати світле майбутнє, а не російську «стабільність».

– Я, мабуть, єдиний кримчанин у нашому університеті, який перевівся до українського вишу, – розповідає Максим. – Важко покидати рідну домівку… Тим більше залишати там батьків… Я хочу бути українцем. Мати змогу працювати на підприємствах України, Європи, США. Мати можливість виїздити за кордон. А з російським паспортом зможу їздити лише по території РФ та Білорусії. Тільки ці дві країни визнали Крим як частину Росії.

Над вибором українського вишу 19-річний кримчанин довго не думав. Відразу вибрав Уманський національний університет садівництва.

– Мій брат працює в Умані в одному із аграрних підприємств, яке представляє європейську фірму. Він і порадив перевестися до УНУСу. Жодних інших варіантів ми навіть не розглядали, – ділиться хлопець.

Максим навчався та розмовляє рідною для нього мовою – російською. Тому викладачі УНУСу запропонували йому здавати навчальні предмети саме цією мовою. Проте хлопець каже, що гарно розуміє і українську.

В університеті Максим навчається на факультеті плодоовочівництва та виноградарства, на державній формі навчання. Проживає він в гуртожитку. Забезпечили його і безкоштовним харчуванням в університетській їдальні.

– В університеті діє ціла програма для адаптації студентів з Криму, – розповідає відповідальний секретар приймальної комісії Олександр Сиржук. – Тільки за останній тиждень до нас подали заявки на навчання 3 студентів. Проте, як нам стало відомо з неофіційних джерел, у них виникли проблеми із відрахуванням з кримських вишів. Лише Максим зумів перевестися до нас. Ми його забезпечили державним місцем згідно наказу МОН, оскільки у Сімферополі він навчався на державній формі.

УНУС ще може прийняти до себе 150 студентів з Криму. З них 30 – на державну форму навчання.

реклама

Коментарі  

 
+1 #4 Уманский Еврей 15.04.2014 02:51
Зеленные его и в Умани достанут.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
0 #3 S Миколаєнко 14.04.2014 17:55
Кожному своє!
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+1 #2 стабилизец 14.04.2014 14:45
Да кому нужны его родители ? Чел переехал к брату на все готовое и бесплатное, о чем до аннексии и мечтать не мог. А его так отпропагандиров али...
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+3 #1 незнайка 14.04.2014 11:23
В Крыму уже многие вкурили что поставлена задача превратить дотационный регион Украины в ДОНОРСКИЙ РЕГИОН РФ Многие уже потылыцю чухають после голосования 97% ЗА
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

реклама Делікат

bigmir)net TOP 100