Щодня до Черкас прибувають нові біженці з Донбасу – Донецької та Луганської областей. Наразі до Черкас вже приїхало близько 300 осіб. Практично всі живуть в обласному центрі. Із тих небагатьох, хто мешкає за містом, деякі телефонують і просяться в Черкаси...

– Останнім часом перестали приїжджати зі Слов’янська, – розповіла кореспондентові «Прочерку» директор Черкаського міського центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді Тетяна Скляренко. – Очевидно, всі, хто міг і хотів звідти виїхати, вже зробили це. Зараз їдуть із Краматорська, Рубіжного...

У Черкасах радо приймають і дорослих, і дітей. Фото Маріанни Немченко

У Черкасах радо приймають і дорослих, і дітей. Фото Маріанни Немченко


У Будинку культури ім. І.Кулика (колишній Будинок культури тютюнової фабрики) обладнано пункт надання гуманітарної допомоги переселенцям зі східної України. Як повідомили «Прочерку» в цьому пункті, для надання чи отримання гуманітарки можна зателефонувати за номерами: 32-91-93, 33-09-00, 36-21-79, 32-08-01.

Кожного, хто прибуває до пункту, волонтери реєструють за тим іменем і прізвищем, яке називають переселенці. Охочі можуть отримати допомогу інкогніто. Тим, хто стомився, пропонують відпочинок, чай та каву. Тут-таки працює кімната матері та дитини.

На інформаційній дошці пункту вивішено списки помешкань, що їх пропонують переселенцям черкащани для тимчасового розміщення. Також надається інформація щодо працевлаштування.

Кожний переселенець може отримати допомогу в організації повсякденного життя: у пункті можна вибрати собі потрібні речі, серед яких не тільки їжа й одяг, але й посуд, засоби гігієни, іграшки й навіть книги.

Потрібна одежа для немовлят: наразі в Черкаси прибуло п’ять вагітних жінок.

Волонтери пункту кажуть, що також потрібні найпоширеніші медикаменти: засоби від головного болю, діареї, перекис водню, зеленка тощо. Стануть у пригоді чай, кава, цукор, печиво.

– Ми дякуємо черкащанам за гостинність, – сказала у розмові з кореспондентом «Прочерку» 50-річна переселенка з Антрациту Луганської області, яка попросила, щоб її не називали. – Сподіваємося все-таки повернутися у свої оселі, адже у нашому віці важко все розпочинати з нуля. Головне, щоб наш будинок не розікрали та не розбомбили. Не розумію, кому й для чого потрібно те, що у нас відбувається. Думаю, всьому виною – соціальні негаразди: безробіття, безгрошів’я і навіть брак питної води, які панують у нашому краї. Можливо, саме через це люди підтримують не тих, кого потрібно.

Минулої п’ятниці пункт надання гуманітарної допомоги відвідали голова ОДА Юрій Ткаченко та міський голова Сергій Одарич. Фото Маріанни Немченко

Минулої п’ятниці пункт надання гуманітарної допомоги відвідали голова ОДА Юрій Ткаченко та міський голова Сергій Одарич. Фото Маріанни Немченко


Діяльність служб, що надають допомогу переселенцям, відбувається не без проблем. Так, деякі чоловіки відмовляються від реєстрації, побоюючись мобілізації. Були випадки агресивної поведінки окремих переселенців – унаслідок зловживання алкоголем. Не всі погоджуються вселятися у запропоноване житло. Так, багатьох переселенців не влаштовують помешкання за межами Черкас або навіть на околицях міста. За словами Тетяни Віталіївни, вже навіть довелося розпочати так званий «чорний список» тих, хто двічі відмовився від пропозицій житла.

Втім, негативний бік має кожна справа. У пункті надання гуманітарної допомоги з розумінням ставляться до проблем, що виникають.

– Люди пережили великий стрес і потребують допомоги. Деякі виїхали з міста взагалі без речей: вони перебували на прогулянці, коли з дому зателефонували, що їхнє помешкання зайняли снайпери, й повертатися не потрібно... Ми називаємо свій пункт Черкаським центром гостинності. Не може бути в нашій назві якихось мілітарних термінів – штаб абощо, – переконана Тетяна Скляренко.

реклама

Інші матеріали по темі:

Коментарі  

 
+1 #7 ситуація на Сході 03.07.2014 08:31
Ось тут непогана карта розкладу сил на Донбасі

http://news.liga.net/articles/politics/2373601-posle_peremiriya_v_pervyy_den_ato_ubito_bolshe_400_boevikov.htm
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+1 #6 ситуація на Сході 03.07.2014 08:29
поки що найоб*єктивніши й на теперішній час огляд ситуації на Сході:

(коротко)

http://ipress.ua/news/terorystyrosiyany_obitsyayut_meshkantsyam_slovyanska_probuty_u_misti_shchonaymenshe_do_veresnya_72788.html
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+3 #5 Сергій 24.06.2014 15:58
Вибачте, яке в біса "інкогніто"? Люди зносять речі та їжу для біженців, а не для невідомо кого. Видавати лише по паспорту з пропискою на Сході. Згоден з "Майдан" - нормальним людям нема чого приховувати.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+1 #4 Майдан 24.06.2014 11:09
Хто за цих "інкогніто" несе відповідальніст ь? Черкащанам тепер треба ходити і оглядатись? Скільки ще дурість і інфантильність влади,буде наражати на небезпеку українців і Україну ? Нормальні люди особу не приховують.Ви кого привезли ?
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
0 #3 Радикал 24.06.2014 01:17
http://gic0.mycdn.me/getImage?photoId=599041005577&photoType=17
Про людей зі стресом та їх ставленням до "бендер" що їх приймають
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
-1 #2 М*рза 23.06.2014 22:35
на другому фото два переселенці. Один з Мошен, а інший - з Коробівки :lol: :lol: :lol:
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+10 #1 незнайка 23.06.2014 14:36
Вы хоть фотографируете тех которые обращаются инкогнито?
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

реклама Делікат

bigmir)net TOP 100