Усі черкаські будинки у майбутньому обслуговуватимуться приватними особами. Про це в ексклюзивному коментарі «Прочерку» повідомив міський голова Черкас Сергій Одарич. Нагадаємо, що зараз будинки в Черкасах обслуговують Службами утримання будинків.

Нині, за словами мера, по СУБам ситуація «абсолютно нормальна, усі послуги надаються в повному обсязі». Більш того, керівник міста запевнив, що не отримував жодного сигналу про те, що десь якісь послуги надаються невчасно. Однак, на думку Сергія Одарича, протягом 1-1,5 роки будинки перейдуть на обслуговування приватними особами. І це відбудеться в масштабах всієї України.

– Чому нині сантехнічні послуги по тепло- і водопостачання у Придніпровському і Соснівському районах надає все таки саме ТОВ «Спецдревцентр», очолюване вашим екс-заступником, а не якась інша фірма? Як визначалося це?

– Ну, підприємство працює з СУБами. Пропонує свої послуги. Пропонує надавати той самий обсяг послуг тільки в кращій якості і за менші часові затрати. Підприємству це вигідно…

Але все таки, чи був якийсь вибір серед підприємств? Чи можна вибрати у цій ситуації?

У людей є вибір. Люди живуть в приватних квартирах. Згідно закону вони є співвласниками свого будинку. І вони мають можливість самостійно утримувати свій будинок і визначати, хто буде надавати послуги по утриманню будинку. Для цього треба утворити об’єднання співвласників багатоквартирного будинку, визначити, хто надаватиме послуги, хто найматиме їх, хто укладатиме договори. Право людей ніхто не обмежує.

Фактично, всі будинки переходитимуть в ОСББ?

– Безумовно! Так як воно повинно бути!

Пізніше Сергій Одарич додав, що це ненормальна ситуація, коли СУБ сам замовляє послуги, сам їх виконує, і сам їх контролює. «Тому, за великим рахунком, робота СУБів повинна звестися тільки до функцій управління будинками!», – наголосив мер.

– Якщо говорити образно, то всі ми їмо м'ясо, але мало хто з нас вирощує свиней. Так само ми ходимо в сорочках, але мало хто їх шиє. Тож людство йде до того, що ефективнішою є робота підприємств, які вузькоспеціалізовані. Хто займається електрикою, хай нею і займається. І в нього собівартість і якість цих послуг буде завжди вищою, ніж у того, хто займається різними напрямками. Поки що ми маємо надзвичайно позитивні результати за ці кілька місяців, коли приватні бригади обслуговували сантехніку будинків тощо. Ми отримуємо значно кращі результати, ніж ті, що мали до цього!

– Але якщо деякі люди не захочуть створювати ОСББ? У той же час СУБи вже будуть розформовані. То хто ж здійснюватиме управлінські функції???

– Управлінські функції все одно хтось здійснюватиме. Якщо це не будуть робити співвласники квартир, то від їхнього імені це робитиме міська влада. І мерія визначатиме, хто утримуватиме цей будинок: або СУБ, або ми проведемо конкурс і визначимо юридичну чи фізичну особу, що це робитиме від імені міської влади. Безгосподарних будинків не залишиться! Але ті закони, які зараз готуються, внесені на розгляд Верховної Ради, то там чітко передбачено, що люди собі повинні визначити управляючого: чи це буде фізична особа, чи приватна компанія. У іншому разі таку управляючу компанію визначатиме мер міста.

реклама

Коментарі  

 
+7 #4 Слава 08.07.2011 19:16
У Європі вже давно живуть по-людськи, а нам у нинішньому житті, схоже, це не світить.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
-9 #3 Абрек 08.07.2011 13:59
Капец домам. Реформатор х***!
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+9 #2 СергеЙ 08.07.2011 13:18
Я живу в доме осбб уже третий год и доволен жаль что раньше его не создали
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+9 #1 Справедливий Критик 08.07.2011 12:49
Давно пора. У Європі вже давно всі в ОСББ.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

реклама Делікат

bigmir)net TOP 100