реклама

реклама

Депутати Черкаської обласної ради – голова постійної комісії з питань правової політики, законності і правопорядку Юрій Громовський та секретар постійної комісії з питань агропромислового комплексу, соціального розвитку села та земельних відносин Віталій Полях – взяли участь у сходці села Боровиця Чигиринського району. У сходці, окрім жителів та представників керівництва села, взяли участь також представники районної ради й райдержадміністрації.

На порядку денному сходки було два питання: добровільне об’єднання громад і децентралізація влади в районі. На зустріч зібралося близько п’ятисот осіб, а їх висока активність під час обговорення проблем засвідчила важливість цих питань для громадян.

Голова обласної ради Валентина Коваленко не раз відзначала важливість відвертої розмови між владою й громадою, а особливо у питаннях здійснення реформування місцевого самоврядування і територіальної організації у країні, адже ця реформа найменш зрозуміла для людей й, від цього, – найменш сприймається на місцях.

– У той же час, наше суспільство вже давно в очікуванні реалізації реформи, адже її втілення надасть більше повноважень органам місцевого самоврядування, а громадам – фінансову незалежність й додаткові можливості для розвитку… Питання децентралізації влади обговорюють в Україні вже багато років, проте саме зараз настав час переходити від слів до конкретних дій, врахувавши, перш за все, думку представників органів місцевого самоврядування, – наголошувала Валентина Коваленко під час зустрічей із сільськими головами.

Однак, нерозуміння чи незнання процесу реформування й кінцевих цілей призводить до протиріч між жителями населених пунктів, небажання поступатись одне одному в питанні об’єднавчого центру майбутньої громади, страху перед майбутніми незручностями, а інколи – занепаду самого села.

Саме ці питання озвучувались у розмові депутатів обласної ради й представників місцевої громади Боровиці, адже місцеві жителі бажають, щоб добровільне об’єднання пройшло із центром громади у їхньому селі.

Перш за все, як відзначив Юрій Громовський, реформою передбачено право місцевих громад самим вирішувати, за яким принципом об’єднуватись (економічним чи географічним), але він наголосив, що визначатись потрібно якнайшвидше, аби не втратити повноваження і ресурси, що будуть делеговані новоствореним громадам лише після об’єднання.

– Усі ми розуміємо, що головним для кожного жителя того чи іншого села є питання, яким буде місцеве самоврядування після завершення реформи. Слід відзначити, що структурно це будуть обласні ради, районні ради і ради громад. Відсутня буде підпорядкованість між цими рівнями самоврядування. Окрім того, кожен матиме «прямий вихід» на державний бюджет, тобто кошти будуть виділятись напряму бюджету області, району чи громаді… найнижча ланка – громади будуть мати найбільше повноважень і можливостей для врядування. Це, зокрема: соціальна сфера (школи, дитячі садки тощо), охорона громадського порядку, пожежна охорона, первинна медицина і швидка допомога, соціальний захист (субсидії, пенсійне забезпечення) та комунальне господарство. Це будуть сфери відання лише територіальних громад і лише вони будуть вирішувати, як і що розвивати, куди вкладати кошти та інше, – зауважує Юрій Дмитрович.

Депутати обласної ради більш детально зупинились на роз’ясненні інших завдань реформи, її етапах реалізації та результатах, наголосивши, що це процес не відворотній і позитивний для наших громадян, варто лише досконало розібратись у суті змін та не боятись перетворень, зазначають у відділі інформаційного забезпечення та взаємодії із засобами масової інформації Черкаської облради.

– Вважаю, що для підвищення обізнаності місцевих громад у питаннях проведення реформи слід частіше проводити зустрічі і консультації із жителями населених пунктів області, наочно демонструючи перспективи, що відкриваються перед ними. А, можливо, й започаткувати виїзні зустрічі депутатів та експертів з питань реформування на місцях, – зауважує Юрій Громовський.

реклама

Інші матеріали по темі:

Коментарі  

 
+1 #1 СЕЛЯНИН 09.04.2015 11:10
Обьединение нужно но жизнь показала что ПО ЭКОНОМИЧЕСКОМУ ПРИНЦИПУ-к чему оно людей привело-КОЛХОЗ Нэхай Головыха грабли миняе и по ГЕОГРАФИЧЕСКОМУ прынцыпу
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

реклама Делікат

bigmir)net TOP 100