У Черкасах 7 червня вперше відбувся фестиваль «Стрітфішинг», пише «Газета по-українськи».

«Стрітфішинг» у перекладі означає «ловля риби в межах міста». Напрямок передбачає риболовлю в місцях великого скупчення людей. Основний принцип такого спортивного хобі – «Спіймав і відпусти». У заході брали участь 20 рибалок із Черкас, Сміли та Корсунь-Шевченківського. Наймолодшому учаснику було 13 років, найстаршому – 30.

– Обов'язковою умовою усіх спортивних змагань з риболовлі є відпускання пійманої риби. Такий принцип уже давно є в Європі. Хочемо до цього привчати й наших рибалок. Наша природа не безкінечна і її треба берегти. До того ж, не завжди є можливість виїхати за межі міста, десь на природу. А ми хочемо показати, що навіть на березі того ж пляжу чи поряд з людним місцем можна в задоволення порибалити, – розповів 27-річний організатор фестивалю Дмитро Гайовий.

Змагання проходили на пірсі в річпорту Черкас. Учасники дотримувалися певних правил. Рибалили один від одного на відстані 5 м. Учасникам не можна було заходити у воду, ловити рибу за межами визначеної території, закидати приманку в чужий сектор. Зараховувалася тільки хижий вид: щука, окунь, судак, голавль, язь, жерех, сом і бичок. Спійману спортсмени тримали у садках або відрах з водою, потім її зважували судді, і одразу випускали назад у Дніпро.

– Я постійно намагаюся брати участь у змаганнях і фестивалях з ловлі риби. Найбільшу рибину колись спіймав у Корсуні на річці Рось. То був сом на 24 кг. Цього разу клювали переважно бички. Першого вловив, як тільки закинув приманку. «Переможного» бичка спіймав у кінці першого туру. Довжиною десь 20 см. Судді сказали, що заважив 103 грами. За це отримав від спонсорів «крути»״ спінінг, який коштує близько тисячі гривень. Дуже гарний подарунок. У мене достатньо рибацьких засобів, але такого ще не було. Взагалі враження від заходу – якнайкращі, – розповів 22-річний переможець Ігор Ляшенко.

Друге місце виборов Вадим Репета й отримав сумку спінінгіста, третє – Сергій Батаргін, йому вручили рибацькі ножиці для ліски. Решта учасників, серед яких і 13-річний Леонід Кац, отримали заохочувальні призи у вигляді упаковок з їстівними силіконовими приманками.

– Син – під такими враженнями від фестивалю і призів, що не можна передати. За кілька днів до змагань ходив на пірс тренуватися. Підбирав приманку, на що краще буде ловитися. Він обожнює сам процес підготовки і ловлю. Прокинувся о пів на п'яту ранку і поїхав велосипедом. Не захотів чекати маршрутку, боявся запізнитися. Дорогою ще й колесо доводилося підкачувати. Приїхав найперший, хоч змагання розпочалися о сьомій. Казав, що один із учасників дав йому приманку і радив, як правильно треба рибалити. В нашому роду ніхто цим не захоплюється. А Льоня два роки тому ходив з товаришем до Дніпра за компанію. А потім і сам захопився. Біля його школи є магазин із спорядженням для рибалки. І він щодня перед школою і після заходив, розпитував продавців про якийсь товар. Йому ж усе цікаво. А продавцям набридло, бо треба працювати, й вони попросили його більше не приходити. А згодом почав і купувати. Тепер вся квартира перетворена на рибацький магазин. Такі заходи, як цей фестиваль, корисні як для молодих, так і для тих, в кого солідний стаж״ - зазначила 35-річна мати Леоніда Ольга Кац.

реклама

Інші матеріали по темі:


Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

реклама Делікат

bigmir)net TOP 100