реклама

реклама

Учора на хлібному лані Золотоніщини відзначали свято першого снопа.


Гостями дійства стали дворазова чемпіонка світу, бронзова призерка Олімпійських ігор у Пекіні (2008 р.), краща спортсменка 2011 року з класичного п’ятиборства Вікторія Терещук, один із найсильніших людей планети черкащанин Віктор Юрченко, відомий український музикант і волонтер, лідер гурту «Антитіла» Тарас Тополя.

Народний депутат України, голова фонду «Рідна країна» Микола Томенко нагадав присутнім, що зажинки на Черкащині почали святкувати, відроджуючи народні традиції, дев’ять років тому, зазначають у прес-службі політика.

– Тоді ми цю справу започаткували і я радію, що сьогодні черкаська влада це підтримує, і в багатьох областях традицію саме зажинок, а не обжинок, як це було за радянські часи, почали підтримувати теж, – сказав Томенко. – Але ми не залучаємо чиновників чи владу. Натомість долучаємо тих людей, які вийшли з Черкащини, шанують і поважають цей край, відомих і авторитетних людей, які вболівають за Україну і прославляють її в мистецтві, спорті чи в політиці. Починаються жнива – і вони тут, на полі, від першого снопа й до останнього вболівають, аби був урожай.


Після освячення початку жнив митрополитом Черкаським та Чигиринським владикою Іоаном, чоловіки вийшли в поле з косами, а жінки  – з серпами.


Вікторія Терещук не приховувала позитивних емоцій після того, як вижала серпом сніп хліба.


– Це прекрасно. Занурилася в коріння нашої землі. Почуття, коли ти черпаєш енергію із джерел наших українських звичаїв, долучаєшся до давніх традицій, – дуже цінний досвід для мене, – зізналася спортсменка.


– Дійство сакральне. Хтось святить зброю, а ми, українці, споконвіку хлібороби, готові працювати на землі, не чіпати чужого, святимо коси, щоб важкою працею мати хліб. Але коли приходить ворог – ми готові дати відсіч. І це показали не один раз в історії. По лівому березі Дніпра ми можемо сьогодні сіяти пшеницю, збирати збіжжя, тут немає мін, «Градів» і гнида з Кремля сюди не доповзла завдяки тому, що ми всі свого часу вперлися і не дали їй це зробити, – сказав Тарас Тополя.

 


Нагадаємо, що напередодні, 10 липня, свято першого снопа «Зажинки-2015» відбулося і в селі Холоднянському Смілянського району. У заході брав участь голова Черкаської облдержадміністрації Юрій Ткаченко разом із керівниками районів.

Довідка


За народними українськими традиціями, на зажинки господарі довго чекали й старанно готувалися до цієї події. Вважалося, що дотримання звичаїв гарантує сприятливі жнива, а це значить, що цілий рік родина буде з хлібом.


Хліб в українців здавна був світоглядною основою. Відомий французький прозаїк Оноре де Бальзак, який був в Україні 1850-го року, в листі своєму другові повідомляв, що, вивчаючи місцеві звичаї, записав 77 видів приготування хліба!


Перший сніп прикрашали квітами й стрічками, потім ставили в хаті на покуті під образи як оберіг усієї родини та символ її благополуччя. Першого снопа квітчали тільки польовим зіллям – ромашками, волошками, маківками, сокирками, які згодом використовували для лікувального чаю.


Після завершення жнив сніп ховали в комору, аби на Святвечір уже як дідуха занести в хату…

реклама

Коментарі  

 
0 #9 * 15.07.2015 15:52
Понти від Миколи.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+8 #8 A 13.07.2015 23:07
Які традиції? Яка історія? Намішали-намішали всього, чого очі бачили... А православний митрополит, який освячує язичницькі обряди - це взагалі шедевр сучасної української філософії... Пане митрополите, Вас за участь у язичницьких обрядах від церкви не відлучать?
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+10 #7 Я 13.07.2015 10:47
Показуха.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+6 #6 Фотограф 13.07.2015 10:25
Цитую косив Ясь під конюшину:
Цитую Простий хлібороб:
Показуха та й годі!

Ну як тут без нашого коханого Миколи, фахівця на всю голову!
Сподіваюсь, що він хоч не в ковзанах...

Мальбрук в поход собрался...на очередной депутатский срок.
И что интересно, народ покупается на такие дешевые трюки.
То на майдане засветился на 5 минут с ноутбуком посидел на кино и фото камеры... Нард месяцами мерз и умирал.. теперь тот же народ с майдана в АТО а он как всегда в Раде.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
0 #5   12.07.2015 23:18
А хто був представником від молота на святі серпа, наступившого на старі граблі? Не скрепно! Це раз. А два -, a й правда, чи відомі von Ukrainzi самому der Herr von Burg?
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+23 #4 Селянин 12.07.2015 19:42
Почалося! А без телекамер і клоунади, та з ранку до вечора - слабо?
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+10 #3 Нестор Іванович 12.07.2015 19:30
Томенко у цій компанії явно зайвий.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+16 #2 косив Ясь під конюшину 12.07.2015 15:44
Цитую Простий хлібороб:
Показуха та й годі!

Ну як тут без нашого коханого Миколи, фахівця на всю голову!
Сподіваюсь, що він хоч не в ковзанах...
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+35 #1 Простий хлібороб 12.07.2015 11:38
Показуха та й годі!
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

реклама Делікат

bigmir)net TOP 100