Мільйони заборгованості з боку бюджету має клініка «Фрезеніус» за послуги гемодіалізу, надані жителям Черкащини. Про це на колегії 1 квітня сказав директор ТОВ «Фрезеніус Медікал Кер Україна» Володимир Подворний.

– Ми зіткнулися з відвертим саботажем. По 2015 році залишилася заборгованість майже 4 мільйони гривень і по районах сумарна заборгованість складає 3 мільйони 803 тис грн. Левова частка – Смілянський, Корсунь-Шевченківський, Канівський, Монастирищенський райони. Звісно, компанія має більше трьох тисяч подібних центрів у світі, що дозволяє певний час терпіти труднощі, але це не може тривати вічно. Ми є соціально відповідальною компанією, та якщо найближчі два місяці питання не вирішиться, ми змушені будемо приймати міри, – зазначив Володимир Подворний.

За його словами, ситуація є надуманою, штучно створеною, і доповідач пояснив свою позицію на прикладі міста Черкаси.

– Черкаси регулярно закладає проблему штучно з початку року. Припустимо, з якоїсь причини місто не хоче проводити закупівлю шляхом перемовин, тому що в місті немає спеціального центру... Але ж це можна робити шляхом підписання договору. І тоді не буде виникати ситуації, що місто не може проплатити по проведеному тендеру, який передує даті підписання договору. У 2016 році – знову проблема із розрахунком. Не знаю, коли буде підписано договір. От нинішні чотири місяці оплати наших послуг уже під питанням. Ми виграли суд у цьому році в міста, що ми справді проводимо ці процедури. Тим не менше, місто подало апеляцію. Якщо проблема не буде вирішена, ми звернемось до Генеральної прокуратури, тому що тут порушуються не лише наші права, а й права пацієнтів.

– За відсутності асигнувань з обласного бюджету ми і не заключали угоду з «Фрезеніусом», – одразу роз’яснила директор департаменту фінансової політики Наталія Джуган, пославшись на те, що це було б порушенням Бюджетного кодексу. – У 2013 році ми були з цим питанням у Міністерстві фінансів, де нам чітко сказали: місто не може опікуватися цією метою, тому що це має бути фінансування із держбюджету. Сьогодні ми вже маємо зміни до бюджету. 11 млн з обласного бюджету залишків, що утворилися в медичній субвенції, ми отримали і спрямували.

Також вона зазначила, що в межах отриманих з області асигнувань місто розрахується з «Фрезеніусом». За словами фахівця, коштів з обласного бюджету вистачить, щоб розрахуватися по боргах і взяти зобов’язання цього року.

Заступник начальника управління охорони здоров’я ОДА Олег Найдан також наголосив, що обласний бюджет цьогоріч зможе профінансувати гемодіаліз на 74 %, а місто Черкаси, мовляв, з бюджетом розвитку в 400 мільйони може знайти 4 мільйони для нирочників.

– Місто Черкаси справді має бюджет розвитку в сумі 360 млн грн. Але ви знаєте, який стан доріг і міської інфраструктури… Тому перебирати на себе повноваження, покладені на інший рівень, не можемо, –стояла на своєму Джуган.

- Всі знаємо яка ситуація в місті, але ж це життя людей! – обурився перший заступник голови ОДА Віталій Коваль.

Як пояснила в коментарі «Прочерку» Наталія Джуган, гемодиаліз - це високоспеціалізована медична допомога і має фінансуватисяз обласного бюджету. Це враховано у формульному розрахунку медичної субвенції обласного рівня. Минулого року в результаті зміни в облбюджет потрапило з місцевих бюджетів 54 млн за рахунок бюджетів міст і районів. Цього року - більше 70млн.

«Однак область грається і спрямовує майже всі кошти на обласну лікарню. «Фрезеніус» є і в Чернігові. Але там ніколи ці видатки не здійснювались за рахунок коштів громади Чернігова. Кожен має відповідати за свої компетенції, тоді буде порядок в країні. А недолуга мотивація, що це ж бо жителі міста там лікуються, свідчить про некомпетентність обласної ради тощо. Бо ми згідно змін до бюджетного кодексу, сьогодні фінансуємо ПТУ, де наших – черкаських – лише третина дітей. Але так виписав законодавець. І мова не про 20 мільйонів, а про 50 мільйонів за рахунок громади міста. Крім цього, нам зменшено було медичну субвенцію і ми повинні були спрямувати 50 мільйонів на забезпечення зарплат медикам», – роз’яснила Наталія Джуган.

Після дискусії Голова ОДА дав завдання вирішити питання, однак як це буде робитися, поки питання відкрите.

реклама

Коментарі  

 
+3 #1 Аліса 04.04.2016 12:41
Ось Вам і БАНДУ ГЕТЬ!!!! та і де сидять гади . При тому режимі нирочники колотилися і при цих СКОТИНЯКАХ теж!. Самі , як захворіють , то лікуються явно не в обласній лікарні, а там де краще.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100