реклама

реклама

Голова Черкаської обласної ради Олександр Вельбівець у п’ятницю під час сесії розповів, що він відстоював створення Звенигородського госпітального округу, опікуючись своїми виборцями з Лисянщини.

Вельбiвець3 Голова облради переконаний, що в Черкаській області має бути не менше 5 госпітальних округів (зараз передбачено 4: Золотоніський, Черкаський, Звенигородський та Уманський). Обласна влада пропонувала Кабміну створити на Черкащині 7 округів, але цю пропозицію в Києві не погодили.

Пан Вельбівець вважає, що при розподілі округів не можна враховувати лише статистичні показники: населення або площу районів. Не можна також сліпо застосовувати стандарти інших областей.

– Наприклад, нам кажуть, що у Вінницькій області – три округи. Я не вважаю це коректним показником. У кожній області має бути прагматичне розуміння того, як треба реформувати медичну галузь. Адже вона повинна виконувати основне завдання – надання якісної, своєчасної і повної допомоги на території всієї області, – наголосив пан Вельбівець.

Олександр Іванович наголосив, що дуже прикро, що в Україні процес розподілу округів, визначення подальшої долі окремих районних лікарень був закритим, і до нього мав обмеження доступу навіть він, голова обласної ради.

Спочатку Кабмін планував створити на Черкащині 3 госпітальні округи – в Черкасах (куди мало ввійти і Лівобережжя), у Смілі та в Умані. Але область наполягла на створенні на лівому березі Дніпра окремого Золотоніського округу. Таким чином, розмір Черкаського округу значно скоротився, і його довелося розширити за рахунок Смілянського (включно з самою Смілою), а центр сусіднього з Черкаським округу перенести у Звенигородку.

640x449-images-news-012017-.thumbs-fb212412eadc6772c8299f1194aca902_930_0_0

Позбавлення статусу центру округу, як відомо, викликало обурення жителів Сміли і Смілянщини, де існує декілька лікарень: міська, районна і кілька колишніх відомчих.

Тому від Олександра Вельбівця зажадали пояснити, чому він наполягав на тому, щоб центром округу була саме Звенигородка.

– Не забувайте, що я крім того, що голова обласної ради, ще й депутат відповідного округу, – зазначив Вельбівець. – Тож я маю відстоювати інтереси своїх виборців, яких я тут представляю. Більше того, для мене стало новиною те, що міністерства охорони здоров’я і регіонального розвитку України орієнтують департамент охорони здоров’я Черкаської облдержадміністрації на створення лише трьох госпітальних округів.

Як зазначив Олександр Вельбівець, керівництво цього департаменту домоглося створити четвертий округ – у Золотоноші, тому що міст через Дніпро практично аварійний, і транспортування тяжкохворих із лівого берегу в Черкаси може бути ускладнене.

– Таким чином, створювалося чотири округи. І дивіться: який би я був депутат, якби заплющив очі на те, що віддаленість смт Лисянка від пропонованого госпітального центру в місті Сміла – 110 кілометрів? А від найдальшого села – ще на 50 більша. Тож разом – 160 кілометрів. І тому я як депутат вийшов із ініціативою до своїх колег-депутатів щодо утворення центру округу у Звенигородці (зрозуміло, що пропонувати Лисянку було б не прагматично і занадто амбіційно), – зазначив Вельбівець.

Разом з тим, він також наголосив, що вважає справедливою вимогу смілян щодо створення п’ятого, Смілянського округу.

Як відомо, керівництво України розглядає можливість у подальшому об’єднати райони у межах новостворених госпітальних округів у більші адміністративно-територіальні одиниці (можлива історична назва – «повіти»).

До 1923 на території Черкащини повітовими (російською – «уездными») центрами були Золотоноша, Черкаси, Чигирин, Канів, Звенигородка та Умань. Але їхня територія охоплювала землі не тільки нинішньої Черкащини, а й сусідніх областей.

реклама

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100