реклама

реклама

Протягом 6 та 7 квітня журналісти з трьох областей ― Полтавської, Черкаської та Сумської ― вчилися, як робити розслідувальні матеріали.

Максим Опанасенко та Марія Землянська розповіли, з чого складається шлях від ідеї до готового матеріалу. Вони працюють у журналістиці розслідувань вже понад шість (Марія) та сім (Максим) років, і напрацювали систему, яка перетворює роботу на задоволення.

― Досвід показує, що найкращі розслідувачі ― це колишні громадські активісти, а не студенти журналістського факультету, ― вважає Опанасенко. ― В університетах не вчать розслідувати, там вчать писати, а розслідувати вчить життя.

Максим та Марія пояснили, в чому різниця між неофіційними та офіційними базами даних, в чому перевага кожної з них. Разом з учасниками тренінгу вони склали перелік «musthave» розслідувача, починаючи з техніки і закінчуючи зовсім абстрактними явищами ― як час, бажання та ідея.

Окремої уваги приділили пошуку теми. За словами Максима Опанасенка, є два основні джерела інформації: заяви (слова) і документи. При чому, вони можуть бути як офіційні, так і неофіційні, і у даному випадку це не грає ролі.

― Якщо пам’ятаєте, Yanukovychleaks виникли саме з неофіційних документів, які виловили з озера, ― нагадав Максим Опанасенко. ― Інколи найкращі знахідки розслідувача лежать у смітнику біля будинку потрібної людини.

Одну із сесій присвятили способам «упіймати» об’єкт розслідування. Їх  безліч, і фактично вони обмежуються лише фізичними можливостями людини.

― Ви можете домовитися з людиною про офіційну зустріч, від якої вона не зможе відмовитися, чи навіть нав’язати її, ― розповідає Марія Землянська. ―  Крім того, є офіційні прийоми, світські заходи, де публічні особи не очікують нав’язливого нахабного журналіста з коментарем. До того ж, більшість публічних людей мають прийомні години і дні.

Найулюбленішим способом Максим Опанасенко назвав «упіймай мене, якщо зможеш», що доводиться застосовувати до вищих посадових осіб України.

― За одним із міністрів нам довелося кататися по всьому місту, але воно того варте, ― розповідає Опанасенко.

Окремо Марія Землянська та Максим Опанасенко зачепили тему безпеки розслідувача, перед усім юридичну. Вони радять вивчити основні законодавчі особливості і разом з тим бути впевненими в собі та безкомпромісними, і тоді суд буде не страшним.

Третій тренер ― Анастасія Іванцова ― розслідувачка програми «Схеми: корупція в деталях», спільного проекту Радіо Свобода та Першого Суспільного телеканалу України.

Вона розповіла, що робити, коли Google не допомагає і у деклараціях не все вказують, а також як використовувати досягнення сучасних соцмереж:

― Наприклад, якщо ви побачили, що якийсь посадовець їздить на незадекларованій машині, ваш кращий друг ― реєстр МВС. Хтось думає, що там шукати не будуть, але ― будуть.

Друга половина тренінгу Анастасії Іванцової була практична. Журналісти вчилися робити інфографіки та ілюстрації матеріалів, використовуючи безкоштовні і прості онлайн-сервіси.

Довідка: Тренінг проводив Інститут аналітики та адвокації (ІАА) в рамках проекту за підтримки Freedom House. Нагадаємо, що ІАА оголосив конкурс журналістських матеріалів «Демократична Україна». Детальні умови участі у конкурсі — у положенні (https://goo.gl/LATzKG).

Про це повідомила прес-служба Інституту аналітики та адвокації.

 

реклама

Інші матеріали по темі:

Коментарі  

 
+1 #3 Эксперт 08.04.2017 08:26
Это ответ на обращение гройсмана для сотрудничество с компанией "Тесла"-очень красноречивый отказ,не правда ли.

"Ваша заявка не была принята. К сожалению, уровень коррупции и неблагоприятный инвестиционный климат в Украине не вдохновляют компанию Tesla инвестировать в проект по сохранению возобновляемой энергии в этой стране", - говорится в официальном письме от департамента по связям с общественностью Tesla, который получил премьер -министр.
А теперь вопрос к ткаченко,а именно-за чей счёт он летает в Дубай и где результат его многочисленных поездок?Если ты ткаченко считаешь арабов лохами,то глубоко ошибаешься.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
-1 #2 Виталина 08.04.2017 08:20
Цитую nnk3:
В нашiй краiнi цi розслiдування й тренинги з них до ср*ки, оскiльки не мають вони жодних наслiдкiв!!

Скулить-не мешки таскать.Если не нравится,предло жи своё видение,а так-это плачь Ярославны.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+1 #1 nnk3 07.04.2017 21:59
В нашiй краiнi цi розслiдування й тренинги з них до ср*ки, оскiльки не мають вони жодних наслiдкiв!!
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100