Василь Стрижиус, директор садиби-музею Героя України В’ячеслава Чорновола, прочитав лекцію студентам і викладачам навчально-наукового інституту історії і філософії.

Розповів про життєвий шлях уродженця Черкащини, відомого політика, публіциста та літературного критика В’ячеслава Максимовича Чорновола.

Директор процитував особисті записки Чорновола, розказав про його сім'ю, юність, університетські роки, час заслання та політичну кар'єру:

«Після 15 років заслань Чорновіл був змушений працювати кочегаром. Інша робота була для нього забороненою.

Однак у 1990 році перед В’ячеславом відкривається нова перспектива — народ обирає його депутатом, а згодом його кандидатуру висувають на посаду президента». Василь Васильович також торкнувся теми трагічного вбивства відомого політика.

Гість подарував науковій бібліотеці ім. М. Максимовича десятитомник праць В’ячеслава Чорновола, виданий Міжнародним благодійним фондом його імені. У виданні зібрані не тільки відомі твори, що вже не раз публікувалися, а й варіанти їх, твори невідомі, архівні документи, доробок Чорновола як публіциста, журналіста, критика, громадського й політичного діяча. В окремому томі містяться спогади про нього. Крім друкованих джерел, широко використовуються архівні матеріали, що зберігаються в міжнародному благодійному фонді В’ячеслава Чорновола, а також в особистих архівах його дружини Атени Пашко, сестри Валентини, сина Тараса та інших.

«Хочу нагадати, що 2017-й рік на Черкащині оголосили роком В’ячеслава Чорновола. Цьогоріч йому виповнюється 80 років», — звернувся до присутніх перший проректор Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького Василь Мойсієнко. За його словами, спадщину відомого політика й досі досліджують вчені та історики. До цього процесу долучається й ННІ історії і філософії Черкаського національного. А ректор університету Олександр Черевко свого часу ініціював реконструкцію садиби Чорноволів у селі Вільхівець та створення музею, який було урочисто відкрито в 2006 році.

Від імені керівництва навчального закладу гостеві подякували проректор з виховної роботи та іміджевої діяльності Галина Гаврилюк, директор університетської наукової бібліотеки Григорій Голиш, директор інституту ННІ історії і філософії Наталія Земзюліна. На завершення Василь Стрижиус продекламував слухачам власні вірші про Чорновола і зазначив, що покладає великі надії на молодь України.

«Україна не спить, в Україні починає квітувати молодий цвіт, той цвіт, що відродить нашу державу», — запевнив він.

А студенти ЧНУ подякували за цікаву розмову та висловили намір відвідати садибу-музей В’ячеслава Чорновола.

Про це повідомили в ЧНУ ім. Богдана Хмельницького.

 

реклама

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

реклама Делікат

bigmir)net TOP 100