Велодоріжки, Льодовий палац, креативний кінотеатр у парку… Красиво звучить, чи не так? Та чомусь наші можновладці не дуже поспішають зробити наше місто туристичним та культурним осередком… А тим часом результати покращення міста «видно» вже сьогодні. Про це повідомляє «ВиЧЕрпно».

І поки хтось вирішує особисті справи, ми їздимо на велосипедах разом з автомобілями, «катаємось» на тролейбусах в мікрорайоні Митниця та мріємо про сміттєпереробний завод, продовжуючи жити у місті невиконаних обіцянок.

Отже, обіцянка №1: Льодовий палац

lodovij-palats1

– У нас, мабуть, єдиний обласний центр, який немає льодової арени, навіть у Богуславі, де 20 тисяч населення, є, — говорив рік тому міський голова Черкас Анатолій Бондаренко.

«Льодова арена, на якій буде два майданчики для льоду — один для гри в хокей, другий — для фігурного катання, де лід трансформується в концертну залу на дві з половиною тисячі місць, де лід трансформується в баскетбольну, волейбольну арену», — саме так у минулому році розхвалював майбутній Льодовий палац міський голова, який хотіли будувати на вул. Героїв Дніпра між 53-63 будинками.

Споруду цілком реально побудувати за 15-18 місяців, вклавшись в 125-130 млн гривень. Хокейний клуб «Донбас» готовий профінансувати проектно-кошторисні роботи по будівництву Льодового палацу в місті Черкаси, вартість яких складає більше 2-х мільйонів гривень. І навіть готовий спільно з Федерацією хокею України залучити кошти державного бюджету.

У березні минулого року члени виконкому Черкаської міської ради погодили проектно-кошторисну документацію на будівництво Льодового Палацу у Черкасах та вже навіть виділили 2 га землі на його будівництво. Та наразі — 2018-ий, а на місці будівництва палацу ще й «кіт не валявся». Коли ж зрушиться айсберг зведення Льодового палацу – невідомо.

Обіцянка №2: Велодоріжки

velodorizhki1

Думки про розвиток велосипедної інфраструктури Черкас з’явилися ще у 2012 році, але лише 15 березня 2016 року депутати Черкаської міської ради ухвалили першу програму розвитку велосипедної інфраструктури Черкас. На її фінансування передбачено майже 22 мільйони гривень. За 4 роки у Черкасах мало б зʼявитися 26 велосипедних маршрутів, 100 дороговказів та інформаційних стендів, 100 місць для паркування велосипедів – саме такою обіцяли міські владці «велосипедну реформу».

Минуло 2 роки і маємо аж одну велодоріжку у Черкасах на вул. Героїв Дніпра, яку нещадно розкритикували місцеві активісти. Чи з’явиться у Черкасах велосипедна інфраструктура такими темпами – викликає глибокий сумнів.

Обіцянка №3: Тролейбусна лінія на Митниці

trolejbus1

У своїй передвиборній кампанії міський голова Черкас Анатолій Бондаренко обіцяв побудувати нову тролейбусну лінію по вул. Гагаріна.

У 2017 році на сесії Черкаської міської ради була прийнята Програма розвитку міського електротранспорту у м. Черкаси на 2017-2020 роки, якою передбачено будівництво нових тролейбусних ліній з ПКД до мікрорайонів міста: вул. Гагаріна, Сержанта Смірнова, Героїв Дніпра. Проте чомусь про це усі мовчать.

36209_105589_origin

Обіцянка №4: Будівництво сміттєпереробного заводу

smittyepererobnij-zavod

Сміттєпереробному заводу в Черкасах бути! Принаймні у це вірили у 2015-ому. Тоді мінімум 4 компанії хотіли побудувати у місті завод. Серед них інвестор з Бахрейна, який підтвердив свій намір збудувати комплексне підприємство із переробки побутових відходів на енергоносії. Тоді було проведено підготовчі роботи з реалізації інвестиційного проекту, але від цієї ініціативи люди відмовились через шкідливу для екології переробку сміття.

У 2016-ому завод для сортування та переробки сміття планували звести й поблизу ПАТ «Азот». У 2017 році сміттєпереробний завод у Черкасах збиралася побудувати ще й хорватська компанія.

Навіть громадські слухання у Черкасах збирали щодо будівництва заводу. Втім, далі розмов про потребу вирішити сміттєву проблему та пошук інвестицій справа так і не дійшла, а 88% черкащанам залишається мріяти про сміттєпереробний завод у Черкасах.

Втім, одна компанія виявила бажання вирішити проблему зі сміттям у місті Черкаси, але побудувати не завод, а сміттєсортувальну лінію. Представник ТОВ «Еко-Че» Анатолій Прокопов пообіцяв, що в травні почнуть готувати майданчик під два корпуси. Отож, будемо чекати доброї звістки.

Обіцянка №5: Реконструкція скверу «Юність»

skver-yunist1

І знову 2016 рік: тоді ж фахівці з Черкас виготовляли проект реконструкції скверу «Юність» та обіцяли, що візьмуться за його реконструкцію наступного року, тобто 2017-го. За проектом передбачалося дві овальні зелені декоративні зони, подіум, де  проходитимуть святкові заходи, перголи і павільйон для продажу квітів.

Директор КП «Дирекція парків» Володимир Стойко обіцяв, що за реконструкцію скверу візьмуться навесні 2017 року, проте через рік – ні подіуму, ні пергол.

Обіцянка №6: Стела «Я люблю Черкаси»

stela1

Стела «Я люблю Черкаси» протягом останніх двох років набрала чималого розголосу серед містян. Одні засуджували її створення, вважаючи недоречним виділення з міського бюджету 300 тисяч гривень, та навіть створили на сайті міськради е-петицію про відміну її встановлення, інші ж схвалювали, мріючи сфотографуватися на її фоні: в інших містах є подібний напис, чому б і ні бути йому в рідних Черкасах.

Варто нагадати, одна буква важить 300 кг та має висоту 2 м. Довжина напису — 32 м.

Спочатку стелу хотіли встановити до Дня міста у 2016 році – не склалося. Влітку наступного року стела мала стояти чи у Сосновому бору, чи в Долині троянд, чи деінде. Не склалося ні з розміщенням стели, ні з її місцем: встановлення перенесли на осінь того ж року. До сьогодні стелу так ніхто і не побачив, окрім працівників КП «Черкаська служба чистоти», на якій вона зберігається. Більше того, досі ніхто не знає, де її розмістити: Сосновий бір, дамба біля станції Панське, в’їзд в місто…

Стела «Я люблю Черкаси», яка вже стала легендарною, продовжує жити у мріях тих, хто хотів біля неї сфотографуватися.

Обіцянка №7: Колесо огляду

koleso-oglyadu1

Слідом за стелою активно обіцяли міські владці й колесо огляду, яке спочатку мало бути встановлене восени минулого року, потім навесні цього року. 1 березня директор КП «Дирекція парків» Володимир Стойко повідомив, що колесо огляду вже виготовлене. Конструкція знаходиться на зберіганні на заводі у місті Вінниця.

- Як тільки за це проголосують депутати, ми розпочнемо будівництво, — сказав Володимир Стойко.

Та з початку березня минуло вже декілька сесій, а атракціон продовжує зберігатися у розібраному вигляді у Вінниці.

Також варто відзначити, що у 2016 році Володимир Стойко поділився з журналістами ідеєю облаштування у Сосновому бору тролея та бінокуляра. Директор парків тоді відзначив, що міська влада підтримує ці ініціативи.

Тролей та бінокуляр ніхто не бачив?

Обіцянка №8: Літній кінотеатр у Сосновому бору

kinoteatr

У 2015 році черкаська громадська організація «Промолодь» спільно з КП «Дирекція парків» збирали гроші на реконструкцію літнього кінотеатру у парку «Сосновий бір». Тоді вони назбирали 3 тисячі гривень. У 2016 році ГО «Промолодь» організовувала міжнародний конкурс архітектурних проектів по відродженню літнього кінотеатру. Їх знову підтримало КП «Дирекція парків». На конкурс подали проекти 37 архітекторів з 25 країн світу. Переможцем виявився проект канадських розробників Fallen Leaf (Опалий Лист). Відповідно до задуму, сцена опущена нижче рівня землі, а глядацький зал розміщений на схилах. Призовий фонд становив 1000 доларів.

У своїй передвиборчій кампанії міський голова Черкас Анатолій Бондаренко обіцяв перетворити черкаські двори у європейські. Так, було обіцяно ремонт внутрішньодворових під’їздів та тротуарів, встановлення дитячих та спортивних майданчиків, упорядкування місць для паркування автомобілів, замощення тротуарною плиткою двори багатоквартирних будинків. На це в міському бюджеті передбачали більше 10 млн гривень.

Проте із 180 дворів, у яких було обіцяно навести порядок та красу, міській владі вдалося покласти тротуарну плитку у менше ніж половини вказаної кількості дворів. Та чи можна назвати європейським той двір, де лише покладена тротуарна плитка, а інші пункти реалізації програми непомітні, важко сказати.

Обіцянка №10: Балансуюча скульптура

skulptura

Реалізація цього проекту наразі просувається надто повільно і в невидимому форматі. Саме так охарактеризував роботу по реконструкції літнього кінотеатру голова ГО «Промолодь» Іван Подолян.

Канадський архітектор готовий працювати і втілювати задум у реальність. Потенційний інтерес до реконструкції літнього кінотеатру в «Сосновому бору» має і черкаський забудовник. КП «Дирекція парків» продовжує підтримувати проект, який переміг у міжнародному конкурсі архітектурних проектів по відродженню літнього кінотеатру у Черкасах, але для бюджету міста 500 тисяч доларів (це понад 13 млн грн) — величезні кошти.

Окрім того, за словами Івана Подоляна, команді не вистачає проектного менеджера, який би курував це питання, а сама команда наразі займається іншими питаннями.

Тому саме відсутність грошей та фахового працівника гальмує реалізацію проекту по будівництву літнього кінотеатру.

Обіцянка №9: Програма «Європейський двір»

yevropejskij-dvir

У рамках підписаного між Черкаською міською радою та ТОВ «Сатурн-Холдинг» меморандуму генеральний директор Олександр Громико пообіцяв встановити в місті балансуючу скульптуру. Першу підвісну скульптуру, аналогів якої ще немає в Україні, міські владці обіцяли розмістити біля будівлі Черкаської обласної філармонії минулої осені.

5 грудня 2017 року члени виконкому проголосували за її розміщення. Скульптура у вигляді дівчини, яка грає на музичному інструменті, вже виготовлена, але вона так і не з’явилася як обіцялося. Яка цьому причина — невідомо.

Обіцянка №11: Транспортна реформа

transportna-reforma

Ще у листопаді-грудні 2015 року розпочалися перші кроки міської ради у напрямку транспортної реформи Черкас. Реформа мала розпочатися із комунального підприємства «Черкасиелектротранс» та створення диспетчерської служби. Проте у 2016 році їх так і не вдалося реалізувати, оскільки кошти були перенаправлені на інші цілі. Автор проекту «Mapamagic» Віктор Євпак тривалий час боровся з міською владою стосовно остаточного розміщення GPS-трекерів хоча б у тролейбусах. Врешті домовились. Навіть у 14 маршрутах із 21 маршрутного таксі вони з’явилися. Але далі – знову лише одні обіцянки: встановлення системи автоматичного інформування пасажирів, прокладання нових тролейбусних ліній і бла-бла-бла.

Коли ж врешті-решт у Черкасах стартує транспортна реформа, начальник управління транспорту департаменту ЖКК Черкаської міської ради Віталій Москаленко відповів так:

- Точної дати сказати не можна, найближчим часом мешканці відчують покращення в пасажирських перевезеннях.

Ось такі справи, містяни.

Підсумовуючи все обіцяне, 2016 рік був роком великих обіцянок. Сказане чиновниками міської влади 2 роки тому активно «втілюється» на словах і сьогодні. Не секрет, що вибір завжди за громадою: слухати як «все буде добре», чекаючи обіцяних покращень, чи гуртом змінювати своє життя на краще.

При підготовці матеріалу інформація була зібрана з відкритих джерел, в тому числі із видання «ВиЧЕрпно».

реклама

Інші матеріали по темі:

Коментарі  

 
0 #1 стабилизец 04.05.2018 18:37
европейскую площу с театральным и звездочковым скверами ужо исполнили. спасибо, достаточно.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

реклама Делікат

bigmir)net TOP 100