реклама

реклама

78% з півтисячі опитаних черкащан кажуть, що традиції читання їм було прищеплено в родині. І більшість опитаних (особливо молодь) читає книги українською мовою. Про це та інше говорили під час підведення підсумків культурного проекту «Літературно-видавничий ландшафт Черкащини: вчимося, досліджуємо, змінюємо», що був підтриманий Українським культурним фондом. Проект стартував на початку жовтня і був розрахований на два місяці.

46503890_1887072608014435_5868095335556972544_o

За цей час проводилися стратегічні сесії, тренінги, опитування, обговорення тощо. Різні заходи проекту відвідували десятки учасників.

– Нами було навчено 75 учасників, ми надали багато консультацій. Ми також створили стратегічний план черкаської організації «Книжковий маестро» і закінчуємо розроблення концепції третього черкаського книжкового фестивалю. Окрім того, налагодили зв’язки з трьома новими громадськими організаціями з інших областей України, – розповідає керівниця проекту і тренер Юка Красюк. – Одна з організацій – це Всеукраїнський рейтинг «Книжка року».

Перед присутніми пані Юка офіційно запросила в експерти цієї організації голову МГО «Книжковий Маестро» Юлію Чабаненко та члена організації, черкаську активістку Людмилу Фіть.

Але найцікавішим було, звісно, опитування, яке дало змогу дослідити літературні смаки черкащан. Було опитано 543 особи. До 17 років у нас було 9% з опитаних. 18-25 років – 18%, 26-40 років – 22% і 41-55 роки – 19%. 56 – 65 років – 8% і 65+ – 23%. Щодо статі опитаних – більшість жінки. При цьому, пані Юка зауважила, що більшість людей навіть можуть казати неправду, бо ніхто не хоче здаватися неосвіченим, окрім того люди в полоні стереотипів, бояться, щоб про них після щирої відповіді не подумали погано.

– Важливо, що більше люблять читати ті, кому любов до книги прищепили з дитинства. Інші ж, хто вже пізнавав традиції читання в школі, запізно отримали цю ін’єкцію любові до книги. Це не фатально, але показово, – зазначила Юка Красюк.

Молодь, згідно опитування, більше читає українською, а російською більше читає категорія громадян 41+. До 5-ти книг на рік прочитало 163 людини. 6-10 книг прочитало 148 людей. 185 людей зазначили, що прочитали 11-20 книг за рік. 21-40 книг прочитало 26 людей! Є й такі, що прочитали ще більше.

50% опитаних сказали, що купують книги в крамницях. Звісно, дехто скачує в інтернеті піратським способом, менше громадян беруть книги в бібліотеці, а ще менше отримують книги шляхом дарування.

Український культурний фонд — державна установа, створена у 2017 році, на підставі відповідного Закону України, з метою сприяння розвитку національної культури та мистецтва в державі, забезпечення сприятливих умов для розвитку інтелектуального та духовного потенціалу особистості і суспільства, широкого доступу громадян до національного культурного надбання, підтримки культурного розмаїття та інтеграції української культури у світовий культурний простір. Діяльність фонду, згідно з чинним законодавством, спрямовується та координується  Міністерством культури України.

Питання та пропозиції надсилайте на електронну пошту: Ця електронна адреса захищена від спам-ботів, Вам потрібно включити JavaScript для перегляду

реклама

Інші матеріали по темі:


Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

реклама Делікат

bigmir)net TOP 100