реклама

реклама

Усеукраїнський екологічний флешмоб «Висади свої горіхи» відбудеться 13 квітня з ініціативи Благодійного фонду «Урожай – громаді» та ТОВ «НВФ «Урожай», що входить до Групи МХП.

56828187_2139587346331214_1570583426052915200_n

Про це під час прес-конференції в Черкасах повідомили представники організаторів.

Висадка горіхів – це не тільки крок до озеленення планети і противага вирубці лісів. Волоські («грецькі») горіхи – це дуже поживний і корисний для здоров’я продукт. Особливо вони корисні тим, хто має проблеми із серцево-судинною системою, а таких людей в Україні надзвичайно багато.

– Ми вивчаємо різні напрями актуалізації екологічних проблем та можливості їх розв’язання, – розповіла директор Благодійного фонду «Урожай – громаді» Тетяна Волочай. – У рамках флешмобу «Висади свої горіхи» 13 квітня представники багатьох організацій і громад з різних куточків України одночасно висаджуватимуть волоські горіхи. Хтось садитиме власні дерева. 4 000 саджанців надаємо ми.

«Урожай – громаді» просить усіх учасників флешмобу викласти на сторінці Благодійного фонду фото- або відеозвіт про подію. Ці звіти розглянуть експерти з «Книги рекордів України». Планується, що це стане рекордом наймасовішого одночасного висадження саджанців волоських горіхів.

За найкращий відеозвіт про посадку горіхів його авторам буде вручено сертифікат на 1000 грн на придбання товарів у відділі «Сад та город» одного з гіпермаркетів України. А за найкращий фотозвіт переможець зможе безкоштовно відвідати майстер-клас із гончарства.

– Ми розраховуємо, що участь у акції візьме близько 8 тисяч людей із понад 40 організацій і громад. Представники ОТГ, працівники підприємств, школярі, активісти громадських організацій з низки областей України заявили про бажання долучитися до флешмобу, – зазначила пані Тетяна.

За її словами, Благодійний фонд запланував організацію такої акції ще торік. Тож він звернувся до НВФ «Урожай» з проханням підготувати посадковий матеріал.

– Агрономічна служба «Урожаю» дуже серйозно підійшла до підбору сортів волоського горіха – щоб це були дерева, які добре ростуть у наших умовах, мали смачні плоди з тонкою шкаралупою, легко лущилися, – розповів заступник директора з розвитку ТОВ «НВФ «Урожай» Юрій Романча. – Після цього ми підготували необхідну кількість саджанців.

Юрій Михайлович, який родом із Холодного Яру, розповів про те, як планується організувати висадження горіхів у Мельниках Чигиринського району. Там для охочих сфотографуватися на фоні чудового місцевого краєвиду виставлена оригінальна «фоторамка», біля якої споруджують козацьку вежу. А поруч із вежею висадять горіхову алею Героїв Холодного Яру. Участь у акції візьмуть, зокрема, учасники громадської організації «Лад» (голова – Євгеній Курбет). На думку Юрія Романчі, символічно те, що висадження горіхів збігатиметься в часі з цьогорічною акцією вшанування Холодноярців (13-15 квітня).

Як наголосив агроном з горіхоплідних культур ТОВ «НВФ «Урожай» Антон Лижов, при висадці рослин необхідно звернути увагу на підготовку ґрунту: волоські горіхи найкраще висаджувати в чорнозем. Горіх – це досить високе дерево, яке в дорослому віці не рекомендується обрізати, тому садити його потрібно на вільному від електроопор та інших перешкод місці, відстань до інших саджанців не повинна бути менше 8-10 м. Ямка для посадки має бути не менше, ніж 40х40х40 см. При посадці кінчики коріння (2-3 см) потрібно прирізати. Також обрізають пошкоджене коріння. Садити дерево в ґрунт потрібно, заглиблюючи кореневу шийку на 2-3 см. Потреби в підживленні немає. Посадивши, рясно полити (не менше 20 л води), після цього впродовж тижня щодня підливати по 10 л. При формуванні крони віддавати перевагу центральній бруньці, решту пагонів у перший рік – обрізати. Якщо ж є брунька, краща за центральну, то тоді ліпше залишити саме її. Місця зрізу пагонів слід замазувати садовим варом.

За словами Антона Лижова, при правильній посадці приживається до 99% саджанців.

56161395_440858163324978_8378046001109270528_n

реклама

Інші матеріали по темі:


Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

реклама Делікат

bigmir)net TOP 100