реклама

реклама

Українська церква повинна будуватися за принципами соборноправ’я, властивими грецьким церквам, а не за російським зразком, де керує одна людина.

Iоан3

Таке переконання висловив під час учорашньої прес-конференції митрополит Черкаський і Чигиринський Православної церкви України Іоан (Яременко).

На прохання журналістів він, зокрема, прокоментував заяву почесного патріарха Філарета (Денисенка) про те, що й після утворення об’єднаної Православної церкви України Київський патріархат продовжує існувати.

– Цей настрій не поділяємо ані я особисто, ані духовенство Черкаської єпархії, – сказав митрополит Іоан. – Ми про це вже офіційно заявляли. Ми одноголосно ухвалили рішення про перехід у Православну церкву України. Я як член об’єднавчого собору особисто ставив підпис у документі про ліквідацію Київського патріархату. Єдиною умовою його ліквідації на той час було надання Томосу про автокефалію Української церкви. Томос було надано. Тож жодних перепон до ліквідації Київського патріархату не залишилося.

Митрополит Іоан наголосив, що під документом про ліквідацію Київського патріархату стоїть і підпис святішого патріарха Філарета, тепер уже – почесного патріарха. На думку митрополита Іоанна, розмови про можливе відновлення Київського патріархату заважають переходу до об’єднаної ПЦУ парафій із Московського патріархату і створюють певні проблеми для колишніх представників Української автокефальної православної церкви.

– Якби наші архієреї – колишні представники Київського патріархату – поділяли б думку почесного патріарха Філарета, це створило б небезпеку розколу в нашій церкві, – вважає митрополит Іоан.

Логічно думати, що відновлення Київського патріархату припускало б, що його очолить патріарх Філарет. Але це завадило б участі в житті об’єднаної церкви колишніх архієреїв УАПЦ і УПЦ (МП).

– Представники УАПЦ принципово не об’єднувалися з Київським патріархатом, тому що не бажали бути в церкві, яку очолює святіший патріарх Філарет. Адже Київський патріархат керувався одноосібно, за російською моделлю керівництва. А УАПЦ мала більше ознак соборноправності. Також керівництво святішого патріарха Філарета являло собою перепону для архієреїв з Московського патріархату, тому що на нього колись була накладена з боку Російської церкви анафема. Тому, коли розпочалися розмови про відновлення Київського патріархату, в багатьох виникло питання: як відреагують архієреї колишнього Київського патріархату? Чи вони побажають повернутися під керівництво святішого патріарха Філарета, чи продовжать своє перебування в новій церкві під керівництвом обраного всім собором предстоятеля – митрополита Епіфанія? Зараз це питання можна зняти – всі архієреї крім декількох закордонних засвідчили, що вони не бажають повернення в реалії Київського патріархату, і дали сигнал священнослужителям і вірянам Московського патріархату, що ми маємо об’єднану церкву, яка не буде ділитися і розколюватися, – наголосив митрополит Іоан.

Він також додав, що об’єднана Православна церква України будується за соборноправною грецькою моделлю (члени Священного Синоду постійно змінюються).

– Повернення до російської моделі, котра фактично зводиться до одноосібного керівництва, не буде! – наголосив митрополит Іоан. – Російська модель будується на страху – якщо не підкорюєшся, то маєш небезпеку позбутися посади, бути виключеним із Синоду тощо. А ми сьогодні маємо перспективу побудувати оцю соборноправну церкву. Й робимо для цього все можливе.

реклама

Коментарі  

 
+2 #1 язон 21.05.2019 22:13
Митрополиту ІВоанну - глибока повага та щира вдячність за зваженість та принциповість. Філарет - загрався.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

реклама Делікат

bigmir)net TOP 100