реклама

реклама

Приміщення міського археологічного музею Середньої Наддніпрянщини потребує розширення. Лише за минулий тиждень до закладу принесли з півсотні експонатів.

07c2d8477713394f_w

Про це Суспільному розповів директор закладу, археолог Михайло Сиволап. Через малу площу приміщення покласти всі предмети під вітрину, аби містяни могли знайомитися з історією краю, немає можливості.

Керівник музею Михайло Сиволап розповідає, що експонати, які з’явились за два роки існування закладу у приміщенні кінотеатру «Україна», нині у музеї не поміщаються: «Кілька вітрин у нас, і у інших організаціях. Деякі вітрини нам довелося скласти, бо просто фізично нема де виставлять, а виставляти є що. У нас зараз вже готова купа експонатів, щоб докладать їх у вітрини. А взагалі уже зараз я б міг при бажанні у два рази збільшить об’єм. У майбутньому ми б могли зайняти 300-500 метрів своїми експонатами».

Щороку у музеї з’являється до двох тисяч нових експонатів. Це кераміка, посуд, предмети одягу, монети та все, що представляє історію Середньої Наддніпрянщини, розповідає Михайло Сиволап. Через невелике приміщення основна їх частина зберігається у фондах. Для археологічного музею мали передати приміщення Управління держпродспоживслужби у Черкаській області – колишній будинок грабаря Майбороди, що розташований по бульвару Шевченка, 287. Пізніше стало відомо, що це приміщення музею не передадуть, каже Михайло Сиволап: «У нас були домовленості. Проте, як тільки стало відомо, що нам не передають приміщення саніпідемстанції, у нас зразу зірвалася передача кількох серйозних експонатів цінних. На жаль безповоротно, бо вже два із них, як мінімум, пішли в інші музеї».

Як розповів заступник міського голови Черкас Ігор Волошин, аби передати приміщення, що по бульвару Шевченка 287, музею Середньої Наддніпрящини, необхідно аби воно було на балансі міста: «Найбільш бажаним об’єктом, де б можна було розмістити приміщення музею було приміщення, де знаходиться санстанція, держпродспоживслужба. На балансі Міністерства охорони здоров’я. Всі відповідні листи ми надіслали до міністерства до Кабміну. Чекаємо реакції звідти».

Нині у міській раді розглядають й інші варіанти, де можна розмістити музей, говорить Ігор Волошин: «У самому кінотеатрі "Україна" розширити площу, приміщення колишньої тютюнової фабрики – це приміщення Черкаської міської ради, а також деякі інші зараз розглядаються. Це має бути центральна частина міста, де матимуть можливість відвідати її гості міста, черкасці і вивчати історію свого міста».

Олена Баніна

реклама

Інші матеріали по темі:

Коментарі  

 
0 #2 007 20.12.2019 09:32
Є величезна будівля обласного краєзнавчого музею на пагорбі Слави, чому там не можна розмістити експонати у відділі археології? Чи тут питання отримання будівлі в центрі міста?
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
0 #1 в майбутньому 19.12.2019 19:19
Скоро пів міста вимре від такого життя ,нехай трохи почекає та любу багатоповерхівк у займає .
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

реклама Делікат

bigmir)net TOP 100