реклама

реклама

В «Укравтодорі» пропонують побудувати автодорогу Київ-Черкаси-Дніпропетровськ за рекордну суму – близько $ 3 млрд піде на відрізок, довжиною 395 км, інформує «Коммерсантъ-Украина». Чиновники вважають, що цей напрямок має значний транзитний потенціал, але експерти не бачать доцільності в таких витратах – дорога не перетинає жоден міжнародний транспортний коридор.

Держагентство автомобільних доріг «Укравтодор» завершило передпроектні роботи з будівництва та реконструкції автомобільної дороги Київ-Черкаси-Дніпропетровськ (Трансдніпровську магістраль), повідомили вчора в прес-службі Міністерства інфраструктури. Орієнтовна вартість будівництва та реконструкції дороги становить 23470000000 грн. Джерело фінансування і терміни будівництва не називаються.

Трансдніпровська магістраль матиме протяжність 394,1 км і пройде по території чотирьох областей – Київської (66,8 км), Черкаській (159,3 км), Кіровоградській (81,5 км) та Дніпропетровській (86,5 км). Дорогу планується прокласти правим берегом Дніпра через Канів і Чигирин. У перспективі вона повинна вийти на Донецьк, а згодом – на Ростов-на-Дону.

Водії повинні мати можливість перетинати Україну з заходу на схід за 14 годин (від Краковця у Львівській області до Успенки в Луганській), заявляв раніше віце-прем'єр-міністр інфраструктури Борис Колесніков. Таку можливість здатна забезпечити, зокрема, нова магістраль, нагадують в міністерстві.

Президент Всеукраїнської асоціації автомобільних перевізників Ігор Шкіря (народний депутат від Партії регіонів) говорить, що будівництво нової дороги важливо з точки зору транзиту:

– Зараз шлях із заходу на схід займає більше 20 годин. Цю дорогу треба будувати, але роботи, напевно, займуть декілька років, – зазначив пан Шкіря.

Однак експерти сумніваються в доцільності будівництва траси.

– Ця дорога не входить ні в один з двох міжнародних транспортних коридорів Україна – траси Е40 і Е50. А тому достатнього потоку на ній бути не може, – говорить заступник керівника Центру політичного і економічного аналізу Антон Кравченко. Він нагадує, що зараз триває реконструкція ділянки Дніпропетровськ-Донецьк, а значить, нова магістраль зможе з’єднати це місто з Києвом.

– Але в тому, щоб витрачати на це такі величезні суми, немає економічного сенсу. Зараз за гроші Світового банку будується траса Київ-Полтава-Харків. У рамках цього проекту можна було б добудувати ділянку від Полтави до Дніпропетровська меншою протяжністю (близько 120 км) і, відповідно, за менші кошти, – підкреслює експерт.

Вартість проекту також здивувала експертів. Як відзначає голова підкомітету з питань автомобільних доріг та дорожнього господарства комітету Верховної ради з питань транспорту і зв'язку Артем Синиця (Партія регіонів), раніше Борис Колесников заявляв, що орієнтовна вартість одного погонного кілометра дороги становить близько 33 млн грн. Враховуючи протяжність нової траси, це більше 13 млрд. грн. Але Антон Кравченко каже, що будівництво буде вестися з нуля, а значить, багато коштів має бути витрачено на штучні споруди.

– Чіткої вартості немає. Усе залежить від ділянки, на якому планується будівництво: це може бути болотиста місцевість, можливо, буде потрібно будівництво обхідної дороги, витрати на інженерні споруди, – відзначив провідний радник представництва Європейського банку реконструкції і розвитку (ЄБРР) в Україну ( кредитує проект реконструкції траси Київ-Чоп) Антон Усов.

Джерело видання, знайоме з планами «Укравтодору», стверджує, що основна частина грошей може направлятися з бюджету, а саме – дорожнього фонду України, обсяг якого становить близько $ 1 млрд. В ЄБРР не виключають подальшого співробітництва з «Укравтодором».

реклама

Коментарі  

 
+8 #3 СЛАВА ИЗ ЧИГИРИНА 27.06.2012 16:27
Эксперты не учитывают перспективу переноса столицы Украины из Киева в Чигирин.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
0 #2 karmen 27.06.2012 16:24
Силен видать Бродский,когда такие аферы проворачивает?
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+3 #1 юр к-о 27.06.2012 16:21
На мою думку, краще збудувати швидкісну залізницю між Києвом та Черкаасами(не Хюндайську), щоб можливо було таке: "сів у електричку на Хрещатику і через пів-години...ти знову на Хрещатику" (але уже в іншому місті).
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

реклама Делікат

bigmir)net TOP 100