реклама

реклама

Відповідно до медичної реформи, лікування пацієнтів, які уклали договір з лікарем, оплачує НЗСУ. За що мають платити пацієнти в умовах медичної реформи розбирались журналісти Суспільного разом з директоркою КНП "Черкаська обласна дитяча лікарня" Наталією Волчковою, пише Суспільне.

630d1c46a0ede70e

Історія черкащанки Ірини

Нещодавно у Фейсбуці з'явився пост черкащанки Ірини, яка наприкінці січня зі своєю донькою потрапила на лікування до Черкаської обласної дитячої лікарні. Жінка розповіла, що в період дії медичної реформи їй довелося плати за лікування:

“Вчора (28 січня) вночі моїй доньці зробили операцію з видалення апендициту. Коли нас записували в лікарню, я отримала смс про медичну послугу, яку повністю оплачує держава, відповідно укладеної декларації, проте ми спочатку заплатили 6000 гривень лікарям за роботу, потім нам дали перший список на придбання паперових рушників, мила, пелюшок, пластирів і ліків”, - так свою ситуацію в мережі описала пані Ірина.

Коли журналісти “Українського радіо Рось” спілкувалися з жінкою, вона розповіла, що за час перебування в лікарні дізналася, що коштів, які за операцію платить НСЗУ, не вистачає:

"Те, що я написала, так воно і є. Потім я дізналася цікаві деталі. Спочатку, коли приїжджали з НСЗУ, то порахували, що дитяча операція з видалення апендициту має коштувати 45 тисяч. Сюди входить опалення, медикаменти, зарплатня. Потім перерахували на 15 тисяч, кінцевою цифрою назвали суму 7 800 гривень, але за фактом перераховують 4 500 гривень. Навіть той антибіотик, який є в протоколі лікування, не такий якісний, тому антибіотики я купувала за власним бажанням", – розповіла черкащанка.

Ситуацію прокоментувала медична директорка КНП "Черкаська обласна дитяча лікарня" Наталія Волчкова. З її слів, офіційно до керівництва жінка зі скаргою не зверталася, але ситуацію вирішили.

Історія черкащанки Ліни

Під публікацією пані Ірини свій коментар залишала черкащанка Ліна. Жінка написала, що схожа ситуація сталася у її родині ще у квітні 2020-го року. Журналістам жінка розповіла, що їй також говорили сплачувати гроші:

"Старша дочка потрапила до лікарні з апендицитом. Коли ми приїхали, майже одразу підійшов анестезіолог і сказав, що анестезія буде коштувати від 2000 до 3000 гривень. Зрозуміло, що в таких ситуаціях, коли йдеться здоров’я дитини, ти не думаєш, чи це правильно, чи ні. Ми почали шукати кошти, бо за місяць до цього нас із чоловіком скоротили. Коли я зателефонувала сестрі, вона мені сказала, що почала діяти медична реформа і операція має бути безкоштовною. Мені порадили після операції ще раз підійти до лікаря і перепитати. Я так і зробила, але лікар підтвердив, що я винна йому 2000 гривень за операцію і додаткову "подяку". Згодом мені зателефонували і сказали, що я нічого не повинна платити.

Я б так і залишила цю ситуацію, але згодом дізналася, що з батьків дітей, яким робили операції після нас, теж брали такі кошти. Тому ми подали скаргу в письмовому вигляді, пізніше цього лікаря звільнили”, – розповіла жінка.

За словами Наталії Волчкової, керівництво лікарні дізналося про цю ситуацію вже постфактум. Тому якщо виникають схожі ситуації, батьки повинні одразу звертатися до керівництва лікарні, адже лікування у закладі відбувається безкоштовно.

За що платить НСЗУ?

Із НСЗУ обласна дитяча лікарня уклала договори на 7 пакетів медичних гарантій:

  • хірургічні операції дорослим та дітям у стаціонарних умовах;
  • стаціонарна допомога дорослим та дітям без проведення хірургічних операцій;
  • медична допомога новонародженим у складних неонатальних випадках;
  • амбулаторна вторинна (спеціалізована) та третинна (високоспеціалізована) медична допомога дорослим та дітям, включаючи медичну реабілітацію та стоматологічну допомогу;
  • медична реабілітація немовлят, які народилися передчасно або хворими, упродовж перших трьох років життя;
  • медична реабілітація дорослих та дітей від трьох років з ураженням опорно-рухового апарату, медична реабілітація дорослих та дітей від трьох років з ураженням нервової системи).

Переглянути пакети медичних гарантій можна на сайті закладу чи на сайті НСЗУ. Це ті пакети, за якими працює заклад і за які платить НСЗУ. Нині обласна дитяча лікарня не надає платних послуг. За словами директорки закладу, лікарні можуть надавати платні послуги, коли будуть розроблені тарифи, а їх ще немає:

"Якщо пацієнт звернувся до лікарні без електронного направлення, ми не можемо цього пацієнта включити в обслуговування згідно з цими пакетами послуг. Тоді ми маємо право надати допомогу на платній основі. Платним буде все – від консультації до операції. Пацієнтів без направлення ми не можемо внести в електронну систему, тому за такі випадки нам НСЗУ витрати не компенсує", – розповіла лікарка.

Для того, щоб пацієнт був занесений в електронну систему, він має укласти декларацію з лікарем:

"Якщо дитина поступає у невідкладному стані, це хірургія чи травматологія. Заклад лікує такого пацієнта без направлення, фахівці цих спеціальностей мають право записувати таких пацієнтів як ургентних (у невідкладному стані), але повинна обов'язково бути декларація з лікарем. Якщо декларація не була укладена, протягом декількох днів рідні мають заключити цей договір, щоб лікарня отримала кошти за лікування від НСЗУ", – пояснила Наталія Волчкова.

Якщо дитина лікується у стаціонарі за електронним направленням, то все лікування безкоштовне. Однак, якщо батьки хочуть купити ліки, які не призначені за протоколом лікування, вони можуть це зробити за власні гроші:

"Є протоколи лікування, згідно з якими ми лікуємо, є національний перелік ліків, згідно з яким ми можемо купувати ліки за бюджетні кошти, але не всі ліки входять в цей перелік, тому за бюджетні кошти ми їх купити не можемо. В деяких випадках батьки можуть докупляти ліки, яких у нас немає в переліку. Іноді буває, що в переліку вказаний антибіотик, який батькам не підходить, тож вони можуть купити інший, високого класу. Якщо ліки закінчуються, ми їх докупляємо. В ідеалі у нас все повинно бути, але тих грошей, які виділяє НСЗУ, не вистачає. Тому ми просимо батьків, якщо у них є можливість, купувати мийні засоби, паперові рушники та сміттєві пакети", – розповідає Наталія Волчкова.

Журналісти звернулись до НСЗУ за роз'ясненням того, за що та у яких випадках мають платити пацієнти. Наразі відповіді не отримали, тому про це ми розповімо згодом.

реклама

Інші матеріали по темі:

Коментарі  

 
+3 #4 штроб 02.02.2021 18:13
Цитую Андрій:
Я приватний лікар і вам скажу точно, що за все потрібно платити або дякувати. Це стосується пацієнтів які можуть собі дозволити віддячити лікарю в держ лікарні. Якщо пацієнт не має можливості хай не платить. Все справедливо, питання в другому, якщо пацієнт може і не хоче подякувати лікарю за відповідальніст ь, то хай сам переживає за реабілітацію та інше.. Лікар не повинен нервувати і погано спати ночами за ті копійки що ви вважаєте зарплатою. Як почався коронавірус то всі любі пацієнти зашевелились і почали вишукувати як спасти себе. Треба берегти лікарів і їх нервову систему, не жалійте і будьте вдячні і вам все повернеться!

дурак или притворяешся?
кто и как определяет, могьот чел виддячыты ликарю или не очень могьот, и устанавливает таксу подякы?
не нравится зарплата в более 20 тыщ даже у семейников (хороших специалистов), так никто ж не держыт на такой "мизер" - польша все еще ждет строителей, клубничников и свинарей
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
-7 #3 Андрій 01.02.2021 23:56
Я приватний лікар і вам скажу точно, що за все потрібно платити або дякувати. Це стосується пацієнтів які можуть собі дозволити віддячити лікарю в держ лікарні. Якщо пацієнт не має можливості хай не платить. Все справедливо, питання в другому, якщо пацієнт може і не хоче подякувати лікарю за відповідальніст ь, то хай сам переживає за реабілітацію та інше.. Лікар не повинен нервувати і погано спати ночами за ті копійки що ви вважаєте зарплатою. Як почався коронавірус то всі любі пацієнти зашевелились і почали вишукувати як спасти себе. Треба берегти лікарів і їх нервову систему, не жалійте і будьте вдячні і вам все повернеться!
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
-2 #2 вот 01.02.2021 10:30
Пусть за бесплатное "дытяче ликування", точно также и в школах за их "безкоштовне харчування" платят те у кого есть дети.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
-2 #1 1 01.02.2021 09:30
За все надо платить и не морочте людям голову .
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

реклама Делікат

bigmir)net TOP 100