реклама

реклама

Звернення до Верховної Ради України щодо забезпечення функціонування ліцеїв у територіальних громадах ухвалила сесія Черкаської облради на засіданні в п’ятницю.

IMG_20210604_102345

Ініціатором звернення виступив депутат облради, начальник управління освіти і науки ОДА, депутат облради Валерій Данилевський.

Нагадаємо, за інформацією Міністерства освіти і науки, реформа шкільної освіти в Україні вимагає поділу шкіл на три ступені. У школах I ступеня будуть навчатися діти з 1-го по 4-й клас. Школа II ступеня (гімназія) прийматиме учнів з 5-го по 9-й клас. І нарешті школа III ступеня — з 10-го по 11-й та 12-й класи. Школа III ступеня матиме кілька гілок. Перша гілка — 10–11-ті класи академічних ліцеїв. Друга гілка — професійний коледж як аналог технікуму чи профтехучилища. Якщо учень не вступає до ліцею — може від двох до чотирьох років навчатись у коледжі.

Пунктом 1 статті 32 Закону України «Про повну загальну середню освіту» передбачено, що рішення про утворення комунальних ліцеїв приймають обласні, міські ради (міст з населенням більше 50 тисяч). На Черкащині рішення про створення таких ліцеїв можуть бути прийняті лише радами міст Черкаси, Сміла, Умань та обласною радою.

Як зазначено у зверненні, ініційованого Валерієм Данилевським, означена норма звужує права дітей на освіту за місцем проживання, оскільки за таких умов ліцеї мають бути створені в обласному центрі та містах обласного значення з населення 50 осіб, а в територіальних громадах не буде закладів, що надають повну середню освіту.

Переведення учнів на навчання у такі ліцеї спричинить супротив батьків та викличе суспільний резонанс у громадах, оскільки діти 14-15 років будуть відірвані від сімей на час навчального процесу.

Для організації підвезення учнів до ліцеїв з інших населених пунктів необхідна велика кількість шкільних автобусів, на придбання та утримання яких немає коштів у бюджетах міст обласного значення та обласному бюджеті.

Водночас створення та утримання ліцеїв за кошти обласного бюджету є некоректним, оскільки забезпечення здобуття повної загальної середньої освіти у звичайних закладах освіти не є повноваженнями обласних рад. Наразі обласні ради опікуються закладами освіти, що надають спеціальну, санаторну, спеціалізовану, професійно-технічну та фахову передвищу освіту. Також ліцеї повинні мати пансіон для проживання учнів, однак на сьогодні школи не мають таких приміщень.

Крім того, не вирішено на законодавчому рівні питання утримання ліцеїв різних бюджетів, оскільки громади міст Черкаси, Сміла, Умань не мають намірів здійснювати видатки зі своїх бюджетів на учнів інших громад.

Наразі більшість місцевих бюджетів не виконуються через нестабільну економічну ситуацію, пов’язану із запровадженням карантину. Доходи обласних бюджетів щорічно зменшуються, що відповідно призводить до зменшення кількості бюджетних установ. Такий стан не дасть можливості утворювати ліцеї згідно з діючим законодавством.

Враховуючи вищезазначене, депутати Черкаської обласної ради звертаються до Верховної Ради України про внесення змін до пункту 1 статті 32 Закону України «Про повну загальну середню освіту» в частині скасування норми щодо утворення ліцеїв лише в обласному центрі та містах обласного значення з населення 50 тис. осіб. Скасування цієї норми дасть можливість зменшити соціальну напругу та сприятиме функціонуванню не менше одного ліцею у кожній територіальній громаді.

Також пропонується доповнити пункт 1 статті 32 Закону України «Про повну загальну середню освіту» таким змістом: «Ліцеї до своєї структури можуть включати дошкільні заклади, початкові школи, гімназії. Опорним школам надається статус ліцею».

реклама

Коментарі  

 
+1 #1 Стас 07.06.2021 15:50
Ну,ніяк не доб'ють цю нещасну освіту. А разом з нею і сенс проживання в селах...
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

реклама Делікат

bigmir)net TOP 100