В Україні вшанували День Конституції, встановлений на честь нині чинної Конституції України, ухваленої 28 червня 1996 року.


5326942a77b7787d145ac57c38809db5_1624876225_extra_large

Зокрема, в Києві в низці офіційних заходів узяли участь президент Володимир Зеленський та інші чільні посадовці. Він вшанував пам’ять творця першої української Конституції – гетьмана Пилипа Орлика, – поклавши квіти до пам’ятника йому в Києві, і виступив на урочистому засіданні Верховної Ради з нагоди 25-ї річниці Конституції України.

b07e67ce7a31311458201f7b0caad6d3_1624871106_extra_large

У цьому виступі він, серед іншого, повідомив, що вносить до Верховної Ради як невідкладний законопроєкт про великий Державний герб України і просить народних депутатів розглянути його позачергово.

На урочистостях серед запрошених були і черкащани, зокрема, як можна помітити з фото, розміщеному на сайті президента, участь в заходах взяв нардеп від Черкащини Олег Арсенюк та в минулому народний депутат народний депутат України ІІ скликання (1994–1998), заслужений працівник сільського господарства України, екс-голова Чорнобаївської РДА, почесний Голова Асоціації «Незалежне об`єднання сільськогосподарських підприємств Чорнобаївського району» Петро Душейко:

Петро Душейко був серед тих, кому випало працювати над творенням і прийняттям вікопомного 28 червня 1996 року Основного Закону України.

– Робота над проектом Конституції розпочалася відразу ж після проголошення Незалежності України. Створювалися робочі комісії, групи, напрацьовувалися проекти Основного Закону, окремі з них публікувалися в пресі для всенародного ознайомлення та обговорення. У 1994 році була створена нова комісія, де співголовами стали Президент України Леонід Данилович Кучма і Голова Верховної Ради Олександр Олександрович Мороз. Мені довелося брати участь у кількох засіданнях цієї комісії. Це був складний і довготривалий процес, у якому працювали депутати Верховної Ради України, фахівці з Конституційного права України, представники Адміністрації Президента України, Верховного Суду України. До участі залучалися депутати всіх рівнів рад, громадські активісти та інші. Велика заслуга народних депутатів, наших земляків М.Д.Сироти, І.О.Зайця, В.П.Гетьмана, а також В.Г.Буткевича, В.Л.Мусіяки, С.П.Головатого, О.І.Ємця, Л.Д.Кравчука, І.С.Плюща, О.М.Ткаченка та інших. Особлива заслуга в цьому і представника Президента України, заступника Голови Адміністрації Президента Леоніда Васильовича  Підпалова, а також представників Верховного Суду України, науковців-правників. Конституція написана досить добре. Недарма Венеційська комісія і Рада Європи визнали її однією з найкращих Конституцій у Європі. Там було передбачене все, що мав умістити Основний Закон. Головне, щоб вона виконувалася, а не залишалася декларацією, – розповідає Петро Григорович.

А під вечір під будівлею офісу президента відбулася демонстрація з вимогами притягнути Зеленського до відповідальності як «державного зрадника» і засудити його до позбавлення волі. У ній узяли участь, за різними оцінками, від кількох сотень до п’яти тисяч осіб.

реклама

Інші матеріали по темі:

Цікаві новини звідусіль

реклама Делікат

bigmir)net TOP 100