реклама

реклама

До суду передали справу експосадовців, які в лютому 2014 року віддавали накази та застосовували військову техніку, вогнепальну зброю для насильницького розгону демонстрантів у центрі Києва. Про це інформує пресслужба ДБР.

"Працівники ДБР завершили розслідування масштабної справи щодо колишнього керівництва держави за організацію розгону та розстрілів демонстрантів 18-20 лютого 2014 року", – йдеться в заяві.

Обвинувальний акт направлені до суду.

За скоєння цих злочинів притягують до відповідальності колишніх високопосадовців:

експрезидента України Віктора Януковича;

міністра внутрішніх справ Віталія Захарченка;

заступника міністра внутрішніх справ;

голову СБУ Олександра Якименка;

першого заступника голови СБУ – керівника Антитерористичного центру Володимир Тоцький;

міністра оборони України Павла Лебедєва;

начальника Головного управління – командувача внутрішніх військ МВС України Станіслав Шуляк;

в.о. начальника ГУМВС України в м. Києві Валерій Коряк;

заступника начальника ГУМВС України – начальника міліції громадської безпеки;

командира ПМОП "Беркут" при ГУМВС України в м. Києві.

Встановлено, що за організацію з 18 по 20 лютого 2014 року незаконного перешкоджання проведенню зборів, мітингів і демонстрацій, перевищення працівниками правоохоронних органів службових повноважень, умисних вбивств та замахів, заподіяння умисних тяжких тілесних ушкоджень, а також організації терористичного акту притягуються до відповідальності колишні президент та керівники силового блоку.

За даними ДБР, правоохоронці застосовували без законних підстав і з порушенням законодавства спеціальні засоби, військову техніку, вогнепальну зброю для насильницької реакції та розгону демонстрантів у центрі Києва та припинення акцій протесту. Також посадовці організували штурм Майдану під виглядом "антитерористичної операції", а вранці 20 лютого наказали розстрілювати мітингувальників.

Така поведінка колишніх президента та керівників правоохоронних органів призвела до масових жертв серед учасників акцій протесту в центральній частині Києва, в тому числі до смерті 67 цивільним особам. Всього постраждали 887 людей та 132 правоохоронців. Завдано майнових збитків на суму понад 16 мільйонів гривень.

Для уникнення відповідальності експосадовці втекли з України, слідчим суддею відносно них обрано запобіжний захід у вигляді тримання під вартою.

Це кримінальне провадження об’єднує в собі 1019 епізодів кримінального перешкоджання акціям протесту та налічує 1878 томів згромаджених матеріалів.

Досудовим розслідуванням також встановлено, що колишні голова СБУ та командувач внутрішніх військ МВС України після розпаду СРСР служили у збройних силах Російської Федерації, отримали громадянство ворога, мали допуск і доступ до військової й державної таємниці РФ, присягнули на вірність її народу та отримували усі види забезпечення у збройних силах.

З огляду на те, що частина обвинувачених перебуває на тимчасово окупованій території Автономної Республіки Крим, їх буде заарештовано і передано суду одразу після звільнення цих територій Збройними Силами України.

Застереження: відповідно до ст. 62 Конституції України особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду.

Що відомо про розслідування розстрілу Небесної сотні на Майдані

Розстріл Небесної сотні відбувся 18-20 лютого 2014 року, коли силовики та "тітушки" застосовували насильство та вогнепальну зброю проти протестувальників у центрі Києва.

Як відомо, Черкащина має 6 Героїв Небесної сотні. Це Максим Горошишин (село Грушківка Кам'янського району), Юрій Паращук (місто Тальне)Юрій Пасхалін (село Носачів Смілянського району), Андрій Саєнко (м. Сміла), Віктор Чернець (село Подібна Маньківського району), Віталій Смоленський (село Фурманка Уманського району). Президент присвоїв їм звання Героя України. Також їх посмертно було нагородження почесними грамотами облдержадміністрації та облради, медалями за заслуги перед Черкащиною, а також було надано грошову допомогу сім’ям загиблим.

реклама

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

bigmir)net TOP 100