реклама

реклама

Учора біля Черкаської міської ради було розгорнуто тематичну інсталяцію зі світлинами, які нагадували людям про події Майдану в Черкасах та Києві. Представники влади, духовенства, волонтери, учасники Революції гідності, АТО, перехожі зібралися біля міської ради вшанувати пам'ять загиблих. Міського голови Черкас Анатолія Бондаренка не було. Утім, останнім часом його немає на багатьох заходах… Зустріч продовжилася у залі засідань Черкаської міської ради.

Учасники не тільки ділилися спогадами про Майдан, а й висловлювали своє бачення, як діяти в нинішній ситуації.

 1645525824093

– Велике бачиться на відстані. Події Майдану сприймаються нами чіткіше, рельєфніше, більше розуміємо, яке місце ті події займають в нашій новітній історії. Я б висловив по Майдану декілька тез. Перша – що Майдан є запобіжником від руйнації української незалежності. Друга тема: Майдан як елемент української ідентичності, формування національної свідомості українців. Третя теза: Майдан як об’єднання України, соборність України. Четверта теза. Важливим є питання: чи покарані злочини проти майданівців? Ми бачимо – відповіді на це питання немає. Ну і п’ята теза. Наскільки ефективна наша пам'ять, чи працює вона і чи дає змогу захиститися нам, – зазначив завідувач кафедри історії та етнології України Черкаського національного університету ім. Б. Хмельницького, професор, доктор наук Валерій Масненко.

«Багатьох хлопців були посадили, просто з блок-постів забрали. Вони відсиділи. А тепер потребують юридичної допомоги. Хай я отримав корочку постраждалого на майдані. І що? Звісно не всі задоволені майданом. За вісім років учора вперше почув жіночка на базарі сказала молодець», - каже майданівець Олександр Овчінніков.

Водночас заступниця міського голови Марина Гаркава порадила майданівцям звертатися до неї за порадами та консультаціями.

1645525789904

Волонтерка Оксана Циганок каже, що народилася на майданівських подіях вдруге.

– Майдан не завершився, він завершиться після нашої перемоги у війні. Але що ми можемо зробити зараз? Це зберегти історичну пам'ять, виховати нове покоління. У нас славна історія і Черкащина в здобутті незалежності грає не останню роль. Згадаймо Холодний яр, братів Чучупаків, визвольну боротьбу, – зазначає Оксана Циганок. – Завдяки Майдану я потоваришувала з багатьма яскравими особистостями. Це різні люди, але об’єднані однією метою – любов до України і готовність іти на самопожертву. Відзначу, що волонтерський рух Черкащини – один з найпотужніших в Україні. Про це свідчать і бійці на передовій.

– Ми не можемо виховати націю героїв, якщо увесь час будемо згадувати лише поразки, – вважає учасник Революції Гідності, проректор Східноєвропейського університету економіки і менеджменту Віталій Коваль. – Я брав участь і в Помаранчевому майдані. І, на мою думку, варто робити акцент не на трагічних, а на героїчних сторінках нашої історії. Так, Голодомор, Крути – це все потрібно. Але у нас є перемога під Конотопом, і вдалий похід козацтва майже до Москви, героїчна боротьба Холодного Яру, Другий зимовий похід, Майдан. І це має бути в курсі всієї історії України, не лише Черкащини. І сьогодні ми є щитом для Європи. В черговий раз. Така наша історія. Ми на зламі двох світоглядів, двох релігій, світів. Така наша місія.

Коваль зазначив, що майдан сприймається іноземцями в основному київський, та водночас, майдани були по всій країні. Так, на Черкащині на одному з блок-постів загинув Віктор Чернець (с. Подібна Маньківський район). Його збила машина.

– Духовенство намагається стояти на сторожі, аби нас не поглинула російська «п’ята колона», розвінчувати міфи про єдину «Русь, Україну, Білорусь, – відзначив митрополит Черкаський і Чигиринський владика Іоан. – Мені приємно, що в Михайлівському золотоверхому соборі у часи Майдану діяв шпиталь і прилисток для людей. Час від часу я теж був на Майдані. Ми привозили туди речі, продукти, наших парафіян. Згадую, як у грудні нам запропонували відзначити духовенство державними нагородами. Але я відмовився від запропонованої нагороди, оскільки вважав, що не маю морального права отримувати нагороди від держави, яка так вчинила стосовно українців. Відмовився від нагороди і патріарх Філарет. Зараз, коли є проблема формування територіальної оборони – треба швидко і потужно готувати молодь: робити збори, вишколи. І коли почалася агресія Росії, колишні майданівці й колишні беркутів ці-поліцейські опинилися на одному боці, спільно стали на захист України. Зараз ми теж спільно маємо захищати нашу державу. Не біймося: це час нашого духовного і політичного народження нації.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Черкащина вшанувала пам’ять Героїв Небесної сотні

У Черкасах вшанували Небесну Сотню

На Уманщині відкрили пам'ятник Небесній Сотні та загиблим учасникам АТО

Черкаське СБУ знищує документи (ФОТО, ВІДЕО)

Життя після Майдану змінилося, як змінилися і люди, – Ольга Галушко

реклама

Коментарі  

 
+4 #1 Андрій 22.02.2022 15:41
А хтось пам'ятає Циганок в подіях Черкаського майдану? Я з першого до останього дня пройшов і чесно не пригадую дану пані. (За Київ нічого говорити не буду , не знаю).
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

bigmir)net TOP 100