реклама

реклама

Спостерігачі громадянської мережі «Опора» зафіксували ряд порушень в округах №196 та 199.

Так, в ОВК №196 спостерігач «Опора» зафіксував, як члени однієї з дільниць щось дописують в протокол про підрахунок голосів. На запитання спостерігача, що вони пишуть, члени комісій не відповіли та згодом взагалі зникли.

Також зафіксовано три факти переписування протоколів в окружній виборчій комісії №199.

«Опора» наголошує, що це є грубим порушенням Закону, адже не можливо проконтролювати, які дані можуть бути внесені у протоколи безпосередньо в ОВК без присутності членів комісії і спостерігачів.

Крім того, на дільниці №710354, що в селищі Стеблів, ВО №196 спостерігачу «Опори» представники дільничної комісії відмовили надати копію протоколу про підрахунок голосів.

Це є порушення ЗУ «Про вибори народних депутатів», зокрема ст. 91, п. 10: «Кандидатам у депутати, їх довіреним особам, уповноваженим особам партій, офіційним спостерігачам, які були присутні при підрахунку голосів виборців на виборчій дільниці, на їх прохання, у тому невідкладно видаються копії протоколів про підрахунок голосів виборців на виборчій дільниці числі з поміткою "Уточнений", засвідчені на кожній сторінці головою і секретарем дільничної виборчої комісії та скріплені печаткою виборчої комісії, з розрахунку не більш як по одній копії протоколу дільничної виборчої комісії про підрахунок голосів виборців на виборчій дільниці у загальнодержавному окрузі в межах одномандатного округу для кожної партії, кандидати у депутати від якої зареєстровані у загальнодержавному окрузі, протоколу дільничної виборчої комісії про підрахунок голосів виборців на виборчій дільниці в одномандатному окрузі для кожного кандидата у депутати в одномандатному окрузі та не більш як по одній копії кожного протоколу для кожного офіційного спостерігача», – зауважують у прес-службі громадянської мережі.

Спостерігач на ці дії склав акт про порушення.

Також в «Опорі» зауважують, що з дільниці №710418 в селі Погибляк Лисянского району Черкаської області (округ №199) розійшлись члени дільничної комісії після того, як голова комісії, заступник та двоє членів комісії відбули до ОВК із виборчою документацією.

Спостерігача «Опори» також попросили залишити приміщення ДВК. Де лишилась печатка комісії, за яку відповідає секретар, зараз невідомо.

Спостерігач повідомила, що в приміщенні не було опалення і було надзвичайно холодно, тому логічно, що члени комісії покинули приміщення.

Такий вчинок є порушенням ч.4 ст.93 Закону: «Секретар дільничної виборчої комісії, інші члени комісії, які не супроводжують транспортування виборчих документів до окружної виборчої комісії, залишаються у приміщенні дільничної виборчої комісії до отримання повідомлення про прийняття протоколів про підрахунок голосів на виборчій дільниці у загальнодержавному окрузі в межах одномандатного округу та в одномандатному окрузі окружною виборчою комісією. Під час транспортування виборчої документації печатка дільничної виборчої комісії зберігається у сейфі (металевій шафі) у приміщенні дільничної виборчої комісії», – наголошують в «Опорі».

реклама

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

bigmir)net TOP 100