реклама

реклама

72 млн. грн. з державного бюджету та ще 1 млн. 700 тисяч – з обласного пішло на будівництво та обладнання нового обласного діагностично-консультативного центру. Депутатки обласної ради Наталія Старікова та Любов Майборода їздили сьогодні у лікарню, аби дізнатися, чи раціонально витратили таку суму.


– Добре, що хоч Наталія Старікова у цій каденції депутат. Бо в нас нікому нічого не треба, одній мені… вже 18 років, – по дорозі до лікарні скаржиться депутатка-опозиціонерка Любов Майборода.

Вона запевняє: про своє прибуття адміністрацію закладу попередила.

– Зразу ж переполох! Сьогодні вони вже там нараду якусь проводять. Голова обласної ради Валерій Черняк туди прибув. Це в них традиційно, якщо депутати кудись їдуть, – сміється Любов Володимирівна.

Приїзд депутаток – у розпал засідання постійної комісії з питань охорони здоров’я, материнства і дитинства. У кабінеті головного лікаря близько десяти осіб, голова обласної ради Валерій Черняк розповідає про новий центр.

– Ми ще місяць тому запланували на 10:00 сьогодні засідання. Раз на місяць їх проводимо, слідкуємо, які роботи і як проводяться. Якраз от підключилися ви, дуже добре. Зараз усе перевірятимемо, – звертається до Старікової і Майбороди голова постійної комісії, директор Черкаського медичного коледжу, депутат обласної ради від Партії регіонів та голова президії Спілки жінок Черкащини Інна Губенко.

– То ми й роздягатися не будемо, – каже Любов Майборода та конспектує з колегою все, що говорить Черняк.


За кілька хвилин з кабінету головлікаря вирушаємо до новобудови. П’ятиповерховий діагностично-консультативний центр збудували на місці старого згарища.

Біля будівлі вже висадили туї, поставили чорно-сірі лавочки, виклали доріжки з плитки. На будівництво нового центру пішло майже 34 млн. грн., ще 7 – на технологічне обладнання (ліфти, вентиляція, комп’ютери і т. д.).


Приймати тут перших пацієнтів обіцяють вже через 2-3 тижні. За словами Валерія Черняка, обстеження будуть безкоштовними.

– Зараз ведуть роботи по вентиляції. Все діагностичне обладнання вже поставили, меблі теж. Плануємо до 20-го числа все закінчити, – каже головний лікар Черкаської обласної лікарні Олександр Дудник.

На медичне обладнання пішло ще більше 30-ти млн. грн. субвенції з держбюджету. Сюди закупили магнітно-резонансний томограф ціною 20 млн. грн., комп’ютерний томограф за 6 млн. грн., ренгтен-апарат експертного класу за 2,5 млн. Обладнання для черкаської лікарні закупили у Японії.

– Це дуже якісний томограф фірми Toshiba. Наші фахівці ним задоволені…. Це суперсучасний апарат! – хвалить головлікар. Він запевняє: з апаратами працюватимуть черкаські лікарі.


В середині будівлю оформили у синьо-білих кольорах. Її вже почали опалювати. Приміщення ще віддає запахом цементу. У кутках розставили штучні квіти.

– Тут зможуть проводити магнітно-резонансну томографію, ультразвукові дослідження, функціональну діагностику, рентген-дослідження. Функціонуватимуть клінічна, хімічна, імунологічна, бактеріологічна лабораторії, – говорить Олександр Миколайович.

На першому поверсі встановили вже майже все обладнання. На другому і вище – кабінети для лікарів. Комунальні послуги приміщення «затягують» на 80 тис. грн. на місяць.

– Нехай голова обласної ради розповідає! – каже пошепки на вухо Дуднику один з присутніх.

Далі про ремонт продовжує розповідати Валерій Черняк.

Облаштували у діагностично-консультативному центрі і велику актову залу. Тут планують проводити конференції.


Зала розрахована на 190 осіб.

– Любов Володимирівна, так гарно! Це ти не з того боку зайшла.. А якби з центрального входу… Ох, п’ятипалубний корабель! Красотіща! – розповідає Любові Майбороді про свої враження Інна Губенко.


Щоб розплатитися повністю з обладнанням, обласній владі не вистачає ще 8 мільйонів.

– Оцей проект я малював за два тижні. Від нього вже проектанти почали «танцювати». Вони його пододавали… Оце таким ми його хотіли бачити! – каже Валерій Черняк. – Якщо щось будувати, то треба швидко робити. Бо якщо його відтягнути на роки… Ви подивіться, що робиться в Червоній Слободі: досі не можуть привести до порядку…

Після перевірки депутати обласної ради Любов Майборода та Наталія Старікова новим центром залишилися задоволені.

– Віддаючи належне нашому губернатору Сергію Тулубу за такий унікальний потужний центр, я вважаю, що це приклад гігантоманії. Вкладені величезні кошти у дороговартісне обладнання, в той час як більшість лікарень не має навіть найнеобхіднішого, – заявила Любов Майборода.

Також на її переконання сьогодні основна проблема черкащан – не відсутність коштів на обстеження, а фінансова неможливість подальшого лікування.

Після своєї ревізії депутатки не заспокоїлися. Вони планують і надалі відслідковувати роботу нового центру.


– Варто з’ясувати, на скільки обґрунтованою є ціна 20 млн. грн. для такого томографу. Цікаво, як він буде завантажений? Скільки це буде коштувати бюджету, якщо пацієнтів обстежуватимуть безкоштовно? Де ми візьмемо кошти, якщо в бюджеті їх немає на ліки?!.. – про подальші розвідки розповідає Любов Володимирівна.

Нагадаємо, Черкаський обласний діагностично-консультативний центр, який розташований з адресою вул. Менделеєва, 3, планували відкрити ще минулого року, проте відбулися затримки з транспортуванням до Черкас японського обладнання. Як йшлося також влітку на «Прочерку», управління капітального будівництва Черкаської облдержадміністрації за результатами тендеру уклало угоду на будівництво центру з ТОВ «Черкасиміськбуд». Вартість угоди становила 30,25 млн. грн. З допущених до участі в тендері пропозиція «Черкасиміськбуду» була найдорожчою. При цьому єдиним критерієм для обрання найбільш вигідної пропозиції була ціна.

Усі фото «Прочерку»

реклама

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

реклама Делікат

bigmir)net TOP 100