Міська влада Черкас вирішила боротися з несанкціонованою торгівлею на вул. Пастерівській. Земельна ділянка, на якій розміщено ринок «Оптовичок», використовується не за призначенням, оскільки в 2004 році її було надано під розташування автомобільної стоянки. У лютому та в березні мер Черкас Сергій Одарич звертався з офіційними листами до начальника УМВС України в Черкаській області Валерія Дернового з проханням вжити заходів для припинення незаконної торгівлі.


«Просимо Вас… забезпечити працівниками ДАІ перекриття в’їзду на територію стихійного ринку зі сторони вул. Поднєвича та виїзду зі сторони Пастерівської транспорту для торгівлі. Разом з тим доводимо до Вашого відома, що виконавчий комітет Черкаської міської ради не надавав жодних дозвільних документів на право здійснення торгівлі з автомобілів у зазначеному місці», – ідеться в листі міського голови.

Утім, не встигла міська влада оприлюднити свої наміри про наведення порядку в місті, як підприємці, що торгують на ринку по вул. Пастерівській почали виступати з заявами про утиски їхніх прав. Приватний підприємець Олександр Островський, якому надано в оренду цю земельну ділянку і який, зрештою, й порушує умови договору, звинувачує владу в утисках, контролюючі органи в перевірках і взагалі заявляє, що знищення ринку «замовив» конкурент – ринок «Фермерський». Словом, винні всі, та тільки не сам підприємець, якому виділили ділянку під одні цілі, а використовує він її зовсім для інших…

Порушень немає?

Нещодавно приватний підприємець Островський з торгівцями ринку провели прес-конференцію, де оприлюднили свою заяву щодо утисків з боку «клану». Сюди, за їхніми переконаннями, входять і керівники міста та області, і окремі депутати, і конкуренти. Пан Островський нарікав на безліч перевірок, які довелося «пережити» риночникам. Приводом для цих перевірок були скарги мешканців на роботу ринку. Як ідеться в оприлюдненому представниками ринку зверненні, «… скарги до різних інстанцій полилися рікою із травня 2012 року – до слова, через місяць після відкриття у Черкасах ринку «Фермерський». Контролюючі органи перерахованих у скаргах порушень, звісно, не виявили. А правоохоронці провели власне розслідування стосовно правдивості самих скарг. Висновки виявились шокуючими, хоча й закономірними.» Приклади «шокуючих» висновків ми наведемо трохи нижче. А поки хочеться звернути увагу на слова «звісно, не виявили». Нагадаємо, як свого часу писав «Прочерк», численні порушення на ринку знайшли фахівці Управління ветеринарної медицини м. Черкаси. А чиї висновки можуть бути авторитетніші, якщо ідеться про продукти харчування?

– Такі об’єкти підлягають обов’язковому санітарному контролю і нагляду. 5 квітня 2012 року ми проводили перевірку, і в акті обстеження вказали наявні порушення. 19 квітня провели повторну перевірку з метою виявлення, чи усунуто ці порушення. Але цього зроблено не було, – коментував «Прочерку» начальник Управління Василь Крук.

Серед основних порушень Василь Крук називає те, що ринок належним чином не забезпечений водою, тут немає холодильників-ізоляторів, які потрібні для збереження продукції під час перевірки її на наявність збудників хвороб, не забезпечено реалізацію товарів у спеціально позначених зонах.

Та замість усунення порушень пан Островський тоді подав на Управління до суду… Улітку минулого року торгівці з Пастерівської вже протестували проти «тиску» контролюючих органів. Запевняли, що є проект благоустрою, і ринок стане чи не одним із кращих у Черкасах. Та ситуація ніяк не змінилася, а того проекту ніхто не побачив.

«Якщо не підпишу, пригрозили завести справу»

Підприємці з Пастерівської вкотре продовжують наполягати, що всі скарги мешканців – «липові». Мовляв, це конкуренти пишуть, а не реальні люди. Ось і тепер на прес-конференції пан Островський та його колеги оприлюднили «шокуючі» висновки. Нібито міліція провела розслідування і з’ясувала, що люди, чиї прізвища вказані у скаргах на роботу ринку, нічого не писали, і не знають, звідки взялися ті листи. І навіть продемонстрували висновки міліції. В одному з них, зокрема, згадується скарга мешканців на ім’я голови комітету з питань прав людини  Верховної Ради України Пацкана В.В. Нагадаємо, про цей лист ми також інформували.


«У той час, коли чиновники займаються відстоюванням власних інтересів, наш район продовжує перебувати у повній антисанітарії, як і сам ринок», – писали люди в листі.

Як переконують торгівці з Пастерівської, лист до депутата Пацкана сфальшовано. Міліція, мовляв, опитала одного з громадян, який підписався під цим листом, пана Медведовського, і з’ясувала, що він не читав звернення, яке підписував, бо з цим листом до нього прийшов його знайомий – депутат міськради Нарек Казарян. І взагалі пан Медведовський не знає, що було написано в листі.

«Прочерк» вирішив поцікавитися в пана Медведовського, чому він дає такі суперечливі свідчення. І ось саме його слова дійсно шокували. Як каже пан Богдан, кілька тижнів тому після того, як люди зібрали підписи і відправили листа депутату, до нього приїхали невідомі.

– Під загрозою судового арешту сказали вийти. Представились ніби вони з міліції, але були в цивільному. Посадили в машину. Сказали, що на мене написав скаргу підприємець Островський за те, що я підписався в тому листі. Коли я попросив озвучити зміст скарги, вони цього не зробили. Я навіть не розумів, за що на мене можна скаржитися? За те, що я разом з іншими підписав листа до депутата? То хіба в цьому є щось протизаконне? – розповідає пан Богдан.


Каже: йому пригрозили – якщо не підпише «відмову», порушать кримінальну справу.

– Сказали, аби підписав, що я не знаю нічого про лист депутату і претензій до роботи ринку в мене нема. Чесно кажучи, в мене не залишалося виходу, бо я сидів закритий у машині й мені відверто погрожували, – згадує чоловік.

Богдан Медведовський обурений таким ставленням. Зауважує: якщо на нього дійсно поскаржився підприємець Островський, то його повинні були б викликати в райвідділ і там розбиратися. А не вночі в машині. Тому він написав заяву на ім’я начальника УМВС України в Черкаській області Валерія Дернового зі скаргою на дії співробітників Соснівського райвідділу. «Під час бесіди працівники міліції випитували в мене, чи зберігається вдома будь-яка зброя, чи вживаю я наркотичні засоби, чи притягувався до кримінальної відповідальності, для чого і навіщо я підписав скаргу стосовно діяльності ринку «Пастерівський»…» – написав він у скарзі.

– Я читав в інтернеті, що пан Островський там демонстрував і інші «відмови» від своїх слів. Не знаю, може вони й у решти таким способом їх брали – з погрозами, – розмірковує чоловік.

Та відповіддю, котра надійшла з міліції, Богдан Медведовський дуже здивований. Бо у відписці йому повідомили, що «встановити працівників міліції, які здійснювали відносно Вас будь-який вплив, не представилось можливим…»


І поки торгівці з Пастерівської звинувачують владу і «клани», викликає подив такий підхід правоохоронців до цієї справи. Хочеться спитати – то хто насправді кого «купив»…

Певно, і в міського голови до міліції є питання. Бо, попри звернення і листи до її керівництва, ринок на Пастерівській продовжує функціонувати. Тому й було прийнято рішення подавати до суду, аби розірвати договір з орендарем, якого мерія неодноразово штрафувала за неналежний стан території та порушення Правил благоустрою міста Черкаси.


Керуючий справами МВК Микола Кудрявцев запевняє: тиску на підприємців тут ніхто не здійснює. Претензії мають лише до способу використання землі.

– Земля під ринком належить до земель транспорту та зв’язку. Тобто там торгівля та розміщення будь-яких об’єктів суворо заборонені чинним законодавством. Тому через такі грубі порушення закону Черкаська міська рада звернулася до суду з вимогою розірвати цей договір оренди, – пояснює він. – Теоретично можливо привести використання земельної ділянки у відповідність із чинним законодавством. Для цього міськрада повинна проголосувати за те, щоб там створити ринок. Але більшість депутатів проти цього. Бо це, передусім, транспортна артерія, яка була побудована, щоби розвантажити Смілянську та Чорновола.

Міський голова Сергій Одарич ситуацію з ринком на Пастерівській коментує досить категорично. На прес-конференції минулого понеділка він заявив: «Ринку на Пастерівській не буде».

– Ніяких дозволів, документів, договорів про оренду землі, які б передбачали розташування торгівлі, яка там є, зокрема торгівлі з автомобілів, не існує. Це грубе порушення землекористування, – сказав мер.

За його словами, ринок не лише псує зовнішній вигляд міста, а й «убиває» транспортну магістраль, якою є вулиця Пастерівська.

– Замість однієї з головних транспортних магістралей вона стала полігоном для проведення навчань на танках і БТРах, – порівняв Сергій Одарич.

Та до функціонування вулиці, стану доріг, благоустрою міста і комфорту жителів, риночникам з Пастерівської, вочевидь, байдуже. Їхній керівник Олександр Островський на прес-конефренції неодноразово звинуватив владу у змові і погрожує розгорнути торгівлю на Соборній площі – під вікнами влади. Мовляв, переймається, що оптовики залишаться без заробітку. Адже, за словами присутнього на цій же прес-конференції підприємця Василя Флентея, на Пастерівській орендна плата для оптовиків прийнятна – 30 грн, а на тому ж «Фермерському» - 170-270 грн в день.

Проте директор ринку «Фермерський» Тамара Коваленко озвучила дещо іншу цифру: орендна плата у них становить 20 грн в день. Крім цього, згідно з умовами угоди підприємці за перші три місяці торгівлі на ринку взагалі не сплачують оренду плату, а на наступні два місяці – їм надається знижка 50%. За словами директора, практично всі підприємці з Пастерівської ще кілька тижнів тому підписали такі угоди з «Фермерським».

Тож виникає питання, кого Олександр Островський збирається виводи під вікна влади і чиї заробітки намагається відстоювати?

реклама

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100