реклама

реклама

Ще зовсім недавно обласна і міська влада Черкас стояли на спільній позиції: припинити антисанітарію і безлад, які спричиняє функціонування ринку на вул. Пастерівській. «Плямою на обличчі» міської влади назвав ринок голова облдержадміністрації Сергій Тулуб, коли особисто проїхав по захаращеній вулиці, де ледь не на проїжджій частині продають із автівок продукти харчування. На незаконності торгівлі з автомобілів наголошував і міський голова Черкас у відставці Сергій Одарич. Він звертав увагу, що через ринок місто фактично втратило для проїзду вулицю Пастерівську, оскільки її перегороджують автомобілі. Сергій Одарич неодноразово звертався з офіційними листами до правоохоронних органів з вимогою вжити заходів для ліквідації стихійної торгівлі. Із приходом же нової влади ситуація змінилася. Про санітарний стан мікрорайону вже не йдеться. Навпаки – депутати від більшості навіть звертаються із листами, де просять захистити підприємців.


Ринок раптово став «законним»

У день сесії міської ради 13 червня підприємці з Пастерівської вкотре мітингували проти порушення їхніх прав і скаржилися на численні перевірки, яких за останній рік їм довелося пережити нібито більше 100. Нарікають, що їх змушують переходити торгувати на ринок, що по вулиці Смілянській. Крім того, з’являється запит від кількох депутатів Черкаської міської ради до начальника УМВС України в Черкаській області, начальника УСБУ в Черкаській області та прокурора Черкаської області. У ньому йдеться про те, що кожного ранку на підприємців ринку працівники міліції складають адмінпротоколи. «Одночасно з цим забороняли проводити будь-яку торгівлю, заблокували під’їзди до ринку…Хочемо зазначити, що дана земельна ділянка законно відведена, вчасно сплачується орендна плата. Вважаємо, що сили працівників РВ УМВС у м. Черкаси повинні бути направлені саме на ліквідацію стихійної торгівлі, а не на втручання у законну господарську діяльність…» – йдеться в депутатському зверненні.

Депутати Черкаської міської ради переконують правоохоронців, що ринок існує законно. І чомусь не згадують про те, що нині ця земельна ділянка використовується не за призначенням. Рішенням міської ради було виділено ділянку під комерційне використання. Проектом там передбачена гуртова торгівля овочами і фруктами з наметів. Кількість наметів теж чітко визначена. Натомість дозволу торгувати з автомобілів міська рада не надавала. Тож нині Господарський суд Черкаської області вже розглядає позовну заяву міської ради щодо скасування свого рішення «Про надання приватному підприємцю Островському Олександру Олександровичу земельної ділянки в оренду». Та вже сьогодні за відозву позовної заяви проголосував 31 депутат. Питання внесли з голосу, а знайти необхідну кількість «за» вдалося аж з другої спроби. Чи скористається своїм правом вето в. о. міського голови Віктор Білоусов, щоб суд таки розглянув роботу ринку у законному порядку?


Поки що «нова мерія» так і не спромоглася упорядкувати торгівлю на ринку, вочевидь вирішивши, що це питання не є настільки важливим. Нещодавно виконуючий обов’язки міського голови Віктор Білоусов заявив про те, що поки не вирішив, що робити з ринком.

– Сьогодні виваженого рішення немає. Чиновники, які вникали у справу, кажуть, що там багато зауважень контролюючих органів. Як на мене, ми повинні це питання довивчити. Я спілкувався з ними, сказав, що їм потрібно виконати всі приписи, які залишились. Я вважаю, що на цей ринок вже протоптана доріжка. Якщо вони виконають усі приписи і не захочуть переходити на Смілянську, то потрібно знайти спільну позицію і не дратувати людей, – коментує Віктор Федорович.

Натомість голова фракції Партії регіонів у міській раді Ігор Мельников вважає, що ринок на Пастерівській потрібно «перезавантажити».

– Ми маємо сьогодні думати про людей, що там працюють. Однак треба створити умови, щоб там було комфортно. Щоб коли люди приїжджали у наше місто, то вони не думали, що це якийсь В’єтнам, а це нормальний ринок, бо ми ж у Європу йдемо!

Комітет Верховної Ради визнав ринок небезпечним

Жителі ж мікрорайону якраз на відсутність комфорту і скаржаться. Вони вже писали численні звернення до різних контролюючих органів та депутатів Верховної Ради. «У той час, коли чиновники займаються відстоюванням власних інтересів, наш район продовжує перебувати у повній антисанітарії, як і сам ринок», – писали черкащани в листі до Голови комітету з питань прав людини, національних меншин і міжнаціональних відносин Верховної Ради України Валерію Пацкану.

Лист разом з доданими до нього матеріалами щодо численних порушень санітарних, екологічних, ветеринарних, протипожежних норм, правил торгівлі на ринках з якими здійснюється функціонування  ринку «Пастерівський» було ретельно вивчено в Комітеті та ухвалено рішення направити згадані матеріали для відповідного  реагування державним органам та органами місцевого самоврядування. Зокрема, звернення Комітету з вимогою розглянути ситуацію, що склалась навколо ринку «Пастерівський» у м. Черкаси та вжиття дієвих заходів направлено Черкаському міському голові, Головному управлінню ветеринарної медицини в Черкаській області, Головному державному санітарному лікарю Черкаської області, Державній екологічної інспекції у Черкаській області та Управлінню Державної служби України з надзвичайних ситуацій у Черкаській області.

За словами Валерія Пацкана, якщо і це не змінить ситуацію, він буде вимушений звернутися до вищих органів, щодо відповідності займаній посаді керівників названих організацій.

Нині підприємці з Пастерівської обурюються, що їх перевіряють контролюючі органи. Утім вони чомусь не згадують, що саме адміністрація їхнього ринку відмовилася ще рік тому виконувати приписи та рекомендації Управління ветеринарної медицини м. Черкас. Замість того, щоб ліквідувати численні порушення, директор ринку Олександр Островський подав до суду позов на Управління. Мовляв, не мали права перевіряти. Коли ж Черкаський окружний адміністративний суд не задовольнив позов пана Островського, підприємець подав апеляцію. Утім, і Київський апеляційний адміністративний суд не підтримав позов підприємця.

«Оцінивши докази, які є у справі за своїм внутрішнім переконанням, що грунтуєтсья на їх безпосередньому, всебічному, повному та об’єктивному дослідженні, та враховуючи всі наведені обставини, суд дійшов до висновку, що відповідач, здійснюючи планові заходи на предмет дотримання ветеринарно-санітарних правил для ринків та видавши розпорядження № 2 від 19. 04. 2012, діяв на підставі, в межах повноважень та у спосіб, визначений Конституцією та законами України, а тому підстав для задоволення позовних вимог не вбачається», – ідеться в постанові Київського апеляційного суду. Нагадаємо, що в цьому розпорядження № 2 було вказано на ряд порушень, виявлених у ході перевірки. Це, зокрема, і недостатнє забезпечення водою, і відсутність холодильника-ізолятора, неналежний санітарний стан торгових місць та невідповідність вимогам лабораторії ветеринарно-санітарної експертизи.


Новій владі байдуже до безпеки черкащан?

Чому нова міська влада раптово «забула» про антисанітарію на Пастерівській, для жителів мікрорайону залишається загадкою. Виникає запитання: чи готовий в. о. міського голови Віктор Білоусов взяти на себе відповідальність за продукти, які без будь-яких перевірок лабораторії потраплять на стіл черкащан? Нині він не спішить підписувати листа про необхідність перевірки роботи ринку… Але ж так він суперечить позиції губернатора. Адже як запевняє сам голова облдержадміністрації Сергій Тулуб, його позиція залишається незмінною. На його переконання, недотримання санітарних вимог на ринку може призвести до поширення інфекційних захворювань у місті. Саме тому ринок мають перевіряти контролюючі органи.

– Моя позиція залишається незмінною – всі ринки, які працюють в області, повинні бути цивілізованими, з відповідними службами перевірки якості та гарантувати покупцям безпеку продуктів харчування. Це – головне! Перевірки контролюючих органів не варто пов’язувати з політичною ситуацією чи бізнес-інтересами. Ситуація не в тому аби завадити роботі ринку та підприємців, а в безпеці черкащан. Особливо це питання актуальне у літній період, адже спека та недотримання санітарних норм підвищує ризик поширення інфекційних захворювань, – каже Сергій Борисович.

Водночас він запевняє, що у цій ситуації варто врахувати обидві сторони. За його словами, до облдержадміністрації надходили як звернення підприємців, так і листи від жителів прилеглих будинків щодо погіршення умов проживання, пов’язаних з роботою ринку.

– З обох сторін конфлікту – чимала кількість людей. І інтереси обох сторін мають бути враховані. На моє переконання, крапкою у цій справі можуть бути лише висновки відповідних контролюючих органів, які покликані пильнувати за безпекою та дотриманням санітарних норм на ринках, – вважає Сергій Тулуб.

Між тим, як повідомляє начальник управління ветеринарної медицини м. Черкас Василь Крук, він вже направив листа голові протиепізоотичної комісії з надзвичайних ситуацій Павлові Карасю з проханням скликати комісію та розглянути питання стихійної торгівлі в Черкасах.

– Зараз літо, спека, продукти швидко псуються, – пояснює Василь Крук. – Потрібно скликати цю комісію. Серед головних питань – місце стихійної торгівлі на вулиці Пастерівській. А вона є саме стихійною, оскільки там відсутня лабораторія.

реклама

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

реклама Делікат

bigmir)net TOP 100