Всього п’ять з семи представників має Черкащина у Верховній Раді. Мова йде про депутатів-мажоритарників. І хоч наша область на виборах була поділена на сім округів, проте встановити переможця по округах №194 (з центром в Черкасах) та №197 (з центром в Каневі) Центральна виборча комісія так і не спромоглася. І поки невизнані переможці по цих округах Микола Булатецький та Леонід Даценко шукають правди в судах, визнані переможці по інших округах працюють в парламенті.

Фото Володимира Струмковського з соцмережі «Фейсбук»

Фото Володимира Струмковського з соцмережі «Фейсбук»


Так, переможці по виборчих округа №196 (з центром в Корсуні) та №199 (з центром в Жашкові) Геннадій Бобов та Валентин Ничипоренко відповідно нардепами стали вперше, а от переможці по округах №195 (з центром в Черкасах) та №200 (з центром в Умані) Володимир Зубик та Антон Яценко відповідно були депутатами парламенту і попереднього скликання. Був нардепом, але мав значну перерву в парламентській роботі й переможець по округу №198 (з центром у Смілі) Віктор Тимошенко. До речі, останній вирізняється з-поміж інших нардепів тим, що не увійшов у ВРУ до фракції Партії регіонів, як інші чотири нардепи-мажоритарники, а залишився позафракційним. Відомий він також своїми опозиційними виступами на адресу головного регіонала Черкащини, голови облдержадміністрації Сергія Тулуба.

Навесні у інтерв’ю смілянському телеканалу Віктор Тимошенко розповів про свою діяльність та проблему Черкащини – Тулуба Сергія Борисовича

Навесні у інтерв’ю смілянському телеканалу Віктор Тимошенко розповів про свою діяльність та проблему Черкащини – Тулуба Сергія Борисовича


Валентин Ничипоренко загравав і з прихильниками, і противниками влади. Так і виграв вибори… Фото з Фейсбуку

Валентин Ничипоренко загравав і з прихильниками, і противниками влади. Так і виграв вибори… Фото з Фейсбуку

Інші чотири переможці по округах увійшли до фракції ПР. Однак від Бобова та Яценка, якого на вибори висунула партія влади, цього й слід було очікувати. А от від кого цього можна було очікувати найменше, так це від Ничипоренка. Адже в передвиборчій агітації самовисуванець Ничипоренко всіляко намагався увійти в образ опозиціонера, чим, між іншим, збивав з пантелику не лише виборців, а своїх конкурентів по округу. Колись Ничипоренко був депутатом Київської обласної ради і входив до фракції БЮТ…

У нещодавньому інтерв’ю «Прочерку» Валентин Ничипоренко пояснював: йому цікаво співпрацювати з більшістю, адже це дає більше шансів на підтримку законопроектів, які він готує.

– Але це не означає, що я роблю те, що мені каже більшість! – намагався запевнити нардеп з Жашкова.

Щодо роботи депутатів. Усі черкаські нардепи-мажоритарники з невідомих причин прогуляли деякі сесійні засідання І-ІІ сесії Верховної Ради 7 скликання. Так, як зафіксовано на офіційному сайті ВРУ, за даними письмової реєстрації нардепів, за період із грудня 2012 року по липень 2013 року найбільше сесійних засідань пропустив регіонал Геннадій Бобов – аж 15 пленарних засідань із 52…

10 засідань пропустив нардеп Володимир Зубик, 8 – Віктор Тимошенко, 6 – Антон Яценко, 3 – Валентин Ничипоренко. До речі, регіонали Володимир Зубик, Валентин Ничипоренко та Геннадій Бобов жодного разу за сім місяців парламентської роботи не виступили ані з трибуни, ані з місця.

– Чому так ставляться до роботи черкаські нардепи-мажоритарники? Моя оцінка їх роботи як колеги буде суб’єктивна і некоректна. Їм повинні дати оцінку виборці, – ухиляється від відповіді регіонал, екс-мер Черкас Володимир Олійник. – Непогана річ – корпоративна етика. Приміром, лікарі не дають оцінки лікарям. А от з іншого середовища люди, мовляв, мають право давати оцінку. Як у тій пісні: я такий щасливий, що я маю право мати право…

У той же час Володимир Олійник зауважує, що не дуже орієнтується на таких громадських контролерів парламенту як рух «Чесно», громадська мережа «Опора» тощо.

Натомість опозиціонер Микола Томенко засуджує пасивність своїх колег-мажоритарників.

Плідний законотворець Микола Томенко називає своїх черкаських колег-мажоритарників німими, сліпими і глухими

Плідний законотворець Микола Томенко називає своїх черкаських колег-мажоритарників німими, сліпими і глухими


– Якщо сказати коректно, що таке більшість наших мажоритарних депутатів, то в суспільно-політичному сенсі вони – німі, соціально-економічному – глухі, а в історико-культурологічному – сліпі, – оцінив черкаських народних обранців Микола Томенко.

Нардеп пояснює пасивність своїх колег «тотальною залежністю від генеральної лінії партії та лінії голови Черкаської ОДА Сергія Тулуба».

– У мене – 407 депутатських звернень, з них близько 150 – черкаські. Це означає, що люди скаржаться, що їх незаконно побили, посадили… А отже – треба виступати проти місцевої влади, прокуратури, міліції. Хто ж із мажоритарників буде це робити, якщо у них була політична угода з Тулубом? А в Києві ж так само: як вони будуть виступати проти Генпрокуратури чи уряду, якщо, наприклад, не сплатили 7 млн податку? Щоб проти них кримінальну справу відкрили? – зазначив Томенко.

Між тим він запевнив, що серед мажоритарників спілкується з деяких позицій із Віктором Тимошенком.

– Треба віддати йому належне, тому що за принциповими законопроектами голосує з нами, – наголосив Микола Томенко.

Крім того, у Верховній Раді серед мажоритарних депутатів він співпрацює з Омеляном Парубком, комуністом з Черкащини.

У Верховній Раді створено чотири міжфракційних депутатських об'єднання. Міжфракційне об'єднання «Черкащина» очолив депутат від фракції Комуністичної партії Омелян Парубок

У Верховній Раді створено чотири міжфракційних депутатських об'єднання. Міжфракційне об'єднання «Черкащина» очолив депутат від фракції Комуністичної партії Омелян Парубок


ДОВІДКОВО

Посади черкаських мажоритарників:

Валентин Ничипоренко – Голова підкомітету з питань митної справи, контролю за діяльністю митних органів Комітету Верховної Ради України з питань податкової та митної політики.

Геннадій Бобов – Член Комітету Верховної Ради України з питань аграрної політики та земельних відносин.

Віктор Тимошенко – Заступник голови Комітету Верховної Ради України з питань податкової та митної політики

Антон Яценко – Голова підкомітету з питань цінних паперів, фондового ринку, діяльності державних підприємств, операцій, пов'язаних з реалізацією окремих видів майна, діяльності рейтингових агентств Комітету Верховної Ради України з питань фінансів і банківської діяльності.

Володимир Зубик – Член Комітету Верховної Ради України з питань бюджету

За оцінкою «Опори», найпліднішим законотворцем з п’яти черкаських нардепів-мажоритарників виявився регіонал Антон Яценко. За перші півроку роботи Верховної Ради 7 скликання він розробив 19 проектів нормативно-правових актів, з яких 16 законопроектів та 3 проекти постанов. Усі подані законопроекти стали його самостійними ініціативами.

Регіонал Геннадій Бобов активно звітує про свої зустрічі з виборцями у Фейсбуці

Регіонал Геннадій Бобов активно звітує про свої зустрічі з виборцями у Фейсбуці


На другому місці серед активних законотворців – регіонал Геннадій Бобов. За час роботи він взяв участь у розробці 9 законопроектів, з яких 8 – підготував самостійно. 5 законопроектів розробив регіонал Володимир Зубик, 4 законопроекти розробив Валентин Ничипоренко та найменше – 2 законопроекти – розробив Віктор Тимошенко.

Деякі з законопроектів, на думку експертів, містять ознаки лобістських.

Лобістські ознаки знайшла в законопроектах нардепа Зубика (зліва) ГМ «Опора»

Лобістські ознаки знайшла в законопроектах нардепа Зубика (зліва) ГМ «Опора»


– Законопроект Володимира Зубика «Про внесення змін до частини третьої статті 4 Закону України «Про інвестиційну діяльність (щодо укладання договору з забудовниками в багатоквартирному будинку)» містить ознаки лобістського (враховуючи, що нардеп мав безпосереднє відношення до будівельного бізнесу). У своєму висновку Головне науково-експертне управління Верховної Ради не підтримує прийняття зазначеного проекту, оскільки відсутність чіткого регулювання зазначених відносин на рівні закону може призвести до численних зловживань у цій сфері… – говорить керівник аналітичного відділу Черкаського осередку ГМ «Опора» Сергій Варич.

Експерти відзначають корисні і «лобістські» законопроекти Яценка

Експерти відзначають корисні і «лобістські» законопроекти Яценка


Черкаський політичний оглядач, заступник голови Черкаської обласної організації КВУ Юрій Сас називає відверто лобістськими цілу групу законів Антона Яценка.

– Під красивою назвою «Проект Закону про забезпечення державної підтримки заходів з розвитку та популяризації української мови та україномовної друкованої продукції» криється пропозиція знизити мито на ряд імпортних товарів для поліграфічної галузі, за допомогою яких можна друкувати хоч україномовну, хоч япономовну продукцію… «Проект Закону про внесення змін до статті 172 Податкового кодексу України та деяких інших законодавчих актів України» – це відверте проштовхування інституту реєстру оцінщиків, що вже здіймало шквал невдоволення серед експертів ринку нерухомості. Вартість оформлення оборудок з нерухомістю може зрости в рази, а частина цього фінансового дощу проллється на засновників «Державного реєстру оцінювачів...» – каже Юрій Сас. – Хотілося б відмітити і безумовно, на мій погляд, корисні законопроекти Яценка, як скажімо «Проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо забезпечення водопостачання та водовідведення у місті Умань та Уманському районі» та «Проект Закону про внесення змін до Кримінального кодексу України (щодо заборони проведення собачих боїв)».

На думку нардепа від «Свободи» Юрія Сиротюка, вал законодавчих ініціатив шкодить парламенту.

– Ви подивіться, який законодавчий хаос створений. Вносяться купа лобістських законопроектів. Мені здається, що в жодній країні світу немає стаханівських змагань по внесенню законопроектів, – каже нардеп.

У Юрія Сиротюка – жодного сесійного прогулу. Фото з Фейсбуку нардепа

У Юрія Сиротюка – жодного сесійного прогулу. Фото з Фейсбуку нардепа


Сиротюк поряд з іншими нардепами входить до депутатів-списочників, що є кураторами Черкащини. Він в області куратор від «Свободи». Куратором від «Батьківщини» по Черкащині є Микола Томенко, від «УДАРу» – Ірина Геращенко, від Партії регіонів – Володимир Олійник.

Варто зазначити, що депутати-списочники виявилися активнішими законотворцями від мажоритарників і дисциплінованішими (Томенко пропустив лише три сесійні засідання через відрядження, а Сиротюк взагалі не пропустив жодної сесії).

Цікаво, що Микола Томенко за аналізований період подав 60 законопроектів, з яких 8 ухвалено.

– Дивлячись на список законопроектів Миколи Томенка, важко дорікнути йому хоч у чомусь. Хто буде проти системної боротьби за зменшення обсягів вживання алкоголю нашими громадянами? В законопроектах Томенка ця тема проходить червоною лінією. Ще одна велика група ініціатив – спроба протистояти монополізації телевізійного простору партією влади, дисбалансу висвітлення подій державними ЗМІ. У переліку є така важлива річ як Проект Закону про внесення змін до Закону України «Про статус народного депутата України» (щодо скасування пільг народних депутатів). Можна спробувати дорікнути депутату в популізмі, але давайте визнаємо, що такі пропозиції відповідають прагненням дуже багатьох з нас, незалежно від політичних вподобань. Мені, як мешканцю Черкас, важливо знати, що Томенко вніс Проект Постанови про призначення позачергових виборів Черкаського міського голови та Черкаської міської ради. Таким чином він відреагував на ситуацію, що склалась після відсторонення міського голови Сергія Одарича. Існують різні думки з приводу варіантів розв’язання ситуації, і варіант Томенка – хоч і не дуже реалістичний, але досить справедливий шлях, – каже Юрій Сас.

Усі разом черкаські нардепи начебто неабияка сила. Але чи відчули це ми, їхні виборці? Поки що можна говорити, що перший період пішов на депутатську розкачку.

Фото Володимира Струмковського з соцмережі «Фейсбук»

Фото Володимира Струмковського з соцмережі «Фейсбук»

реклама

Інші матеріали по темі:

Коментарі  

 
+1 #2 Serg 04.09.2013 12:42
Цитую Новый гость:
До тех пор пока депутату не будут лишены привилегий и льгот,
игра с народом будет продолжаться.

До тех пор, пока реальные представители народа, труженники, кто своими руками создаёт продукцию (они сейчас являются просто рабсилой)не будут поддержаны этим самым НАРОДОМ и выдвинуты в Верховну Раду, до тех пор никто и никогда интересы народа защищать не будет. Если там и есть представители трудового народа, то их капля малая. А зажиточный народ будет защищать и отстаивать только свои права и интересы. Слесари, токари, трактористы, комбайнёры... они должны отстаивать интересы таких же как они труженников. А так навязали нам игру в выборы, а мы и рады. Играемся.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
0 #1 нунєнада 04.09.2013 12:13
Цитую observator:
Цитую Чесний:
А чому ж ні слова не сказано про роботу Омеляна Парубка? Чи Прочерк вкотре "помилково" забув?

Та это у тя склероз, болезный. Парубок - в Киеве на пенсии. Квартиру в центре Киева и хатынку в Конче честным трудом по содействию ворам заработал, пенсию в 15 минимальных получил - можно и отдохнуть...

Шоб ви знали, Парубок живе в своєму селі на Жашківщині, а не в Києві. Поїдьте у Баштечки і подивіться - звичайний собі будинок. І розпитайте місцевих, як він живе.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

реклама Делікат

bigmir)net TOP 100