реклама

реклама

Черкащанин Вадим Грановський – цінитель натуральної кави, чемпіон Великобританії з приготування кави в джезві (турці) UK Cezve Championship, дворазовий фіналіст чемпіонату світу і засновник компанії Coffee in Action. В інтерв'ю «INSIDER» Грановський розповів про роботу в Лондоні, життя на Балі і про правильний вибір кавових зерен.

Про життя в Лондоні

– Я навчався в університеті рідного міста Черкаси, коли вперше з шкільних часів повернувся до англійської класики, знову відкриваючи для себе зовсім інший світ. Я розумів, що не хочу залишатися в своєму місті після закінчення університету, з нудною роботою і мізерною зарплатою, тому почав шукати можливість продовжити навчання у Великобританії.

Урешті я поїхав вчити англійську мову, а потім і маркетинг у лондонському коледжі. Закінчивши його, почав працювати у видавництві – продавати рекламу. Кар'єру в рекламному бізнесі закінчив на посаді комерційного директора тижневика.

Лондон – це калейдоскоп осіб, людей, архітектури, який мені настільки сподобався, що став моїм другим домом. Проте з часом я зрозумів, що життя в британській столиці вельми своєрідне.

Приміром, багато людей будують відносини один з одним тільки тому, що це вигідно. Ви знаєте, це схоже на якусь епідемію, коли люди спілкуються з тобою тільки тому, що їм щось від тебе потрібно.

У західній цивілізації купують комфортне життя шляхом накопичення матеріальних благ, старанне споживання яких, «підігріте» маркетинговим словоблуддям, тримає людину в упряжці. Система споживчих та іпотечних кредитів прив'язує вас до банку на багато років.

У британців тривалий робочий день, нерідко з ранку до ночі. Зупинитися неможливо – банк відразу нагадає вам про себе. У вас гарний будинок, нова машина і шикарні годинник на зап'ясті? Не зупиняйтеся, все це вам не належить. І скільки ви заробляєте нерідко диктує саме розмір щомісячних виплат по кредитах.

Про Балі

Певного часу в мене відбулося багато подій в особистому житті, які стали сигналом того, що якийсь період у моєму житті закінчився. У мене народилася дочка, помер батько і прийшло розуміння, що я не хочу працювати на когось.

Я зрозумів, що комфортне життя в мегаполісі – це ілюзія. Зібрав валізу і поїхав на Балі відпочивати і очищати голову.

Опинившись на острові, я зрозумів, як же там добре. Я зняв повністю дерев'яний, «дихаючий» будинок і поринув у інший спосіб життя. Прокидався вранці і нікуди не поспішав. Проводив багато часу з донькою. Освоїв серфінг і йогу.

Я відкрив на Балі маленьку кав'ярню з партнером з Америки і нарешті зрозумів, що в мене виник справжній емоційний зв'язок із цим напоєм. Ми почали співпрацювати з сім'єю балійских фермерів, тижнями пропадали на кавових плантаціях на схилах вулкана, дивилися на океан, слухали тишу і вирощували кавові зерна.


Знайомство з кавою

У дитинстві я виявив в кухонній шафі зерна, що нагадують насіння, і став їх лузати, роблячи домашнє завдання. Оскільки кава в моїй родині був напоєм вихідного дня, батьки суботнім ранком виявив напівпорожню банку, і ось тоді мені дісталося на горіхи.

Кава, як звичку, я почав прищеплювати собі в Лондоні. Я прожив там дванадцять років і починав знайомство з кавою з латте з карамельним сиропом у «Старбакс».

Сьогодні я всього лише намагаюся відродити кавову культуру, яка, на мій погляд, правильна. Культуру споживання натурального кавового зерна.

Про еспресо та кофеїн

Я дуже люблю правильно зроблений еспресо. Для мене це – просто свято смаку.

Коли в українській кав'ярні приносять еспресо (30 мл), іноді перше, що думає людина «Зовсім мало. Чому води пошкодували?». Так ось, що я вам скажу: не можна пити міцну каву великими порціями.

Так, свого часу я пив каву з молоком в паперових стаканчиках, але з цього й почалася моя особиста кавова еволюція.

Кофеїн – це стимулятор, який робить вельми серйозні речі з нашим мозком і нервовою системою. Тому важливо розуміти, що після великої порції міцної кави можуть тремтіти руки і частішати серцебиття. Ставтеся до кави, як до ліків, де важливе дозування.

Я п'ю приблизно чотири чашки кави на день. Але зрозумійте, моя кава приготована натуральним способом і містить незначну кількість кофеїну. Я дуже добре знаю свій поріг толерантності до кофеїну і намагаюся його не перевищує.

Що п'є Україна?

Україна дуже «відстала» в плані кавової індустрії країна, тому нам можна продати все, що завгодно. Для цього потрібно придумати історію, все красиво упакувати, промити мізки рекламою і люди будуть «це» пити.

Більше половини України п'є розчинну каву, а ще 15% п'ють розчинні мікси – таку погань, в якій всього 10% займає кава, а все інше – сухі вершки, цукор, ароматизатори. Цей сурогат досить шкідливий для здоров'я.

У нас в країні велика проблема з алкоголем не тільки тому, що він існує, а тому що немає правильної культури його споживання. Така ситуація і з кавою. Люди п'ють кінські дози неякісної кави з робустою, а після йдуть до лікаря, який радить їм утриматися від кави.

Робуста – дешевий, нерідко екологічно брудний, несмачний сорт кави, в якому в два рази більше кофеїну, ніж в арабіці. Уявіть, що є буряк, з якого можна приготувати дуже смачний салат, наприклад, із козячим сиром. І є кормовий буряк, що йде на корм тваринам. Це аналог робусти.


Три правила смачної кави

Щоб приготувати справжню каву, зерна повинні бути свіжого обсмаження. Це як хліб свіжої випічки: коли його тільки дістали з печі, він смачний, ароматний і корисний. Але через якийсь час стрімко втрачає свій смак і аромат, перетворюючись на сухарі.

Вибираючи каву, не орієнтуйтеся тільки на бренд, вивчіть географію кавових зерен, сорти, способи обробки. Все це надає каві певні смакові відтінки. У цьому кава дуже схожий на вино.

Коли кавові зерна обсмажуються, вони набувають коричневого кольору. І знаєте, чому? Одна з причин – цукор, який карамелізується при обсмажуванні. Тому теоретично можна сміливо пити каву без цукру.

Про каву в джезві

Щоб смачно зварити каву в джезві, потрібен хороший інструмент, вода і кава. На жаль, в нашій країні велика частина джезв – сувенірні. Безумовно, вони доступні, але низької якості і нерідко небезпечні для здоров'я.

І давайте не будемо брехати собі і визнаємо, що ми звикли купувати дешеві речі низької якості. Наприклад, дешевий одяг, бо на наступний рік можна купити новий.

Ми схожі на машину для нескінченного споживання дешевих речей. Але варто зупинитися, задуматися і обзавестися інструментом високої якості – порочне коло буде перерваний. У мене вдома досі зберігається шкіряний футбольний м'яч, подарунок хрещеного. Він у повному порядку, хоча йому близько 30 років і йому добре дісталося на асфальті шкільного двору.

Ось такою і повинна бути джезва. Міцна, мідна, ручної роботи. Інструмент справжнього кавомана на довгі роки.


Кава повинна бути тільки свіжого обсмаження і без домішок робусти. Звертайте увагу не на термін придатності, а конкретно на дату, коли кава була обсмажена. Протягом місяця кава повинна бути перетворена в напій. Так, він може зберігатися рік і два, але в цьому випадку ви купуєте сухарі, а не свіжі зерна.

Раджу молоти каву просто перед вживанням в якісній ручній кавомолці. Купіть її раз і назавжди, а після передайте дітям.

Від того, наскільки якісна у вас вода, залежатиме хороша кави. Тому обираємо тільки фільтровану, не кип'ячену воду. Я додаю дві-три чайних ложки меленої до пилу кави на сто мілілітрів води. Можна додати чайну ложечку цукру. Пальмового або тростинного. Рекомендую заварювати каву протягом чотирьох-п'яти хвилин.

І не забувайте насолоджуватися напоєм, відкидаючи неспокійні думки далеко за горизонт.

Усі фото Дмитра Куницького

реклама

Інші матеріали по темі:

Коментарі  

 
+8 #22 Кирилл 03.12.2014 19:50
Цитую Оксана Мацюцька:
Спеціально для членів мого фанклубу розмістила на своїй сторінці у Фейсбуку фото частини моєї колекції кофейних чашечок. Заходьте!
А у свої короткі речення про любов до кави я,очевидно, вклала стільки енергії, що набрала цілу купу лайків. Крім цього, я, як чехівська дама, - "женщина слабая, безобидная. Я даже кофе сегодня пила без удовольствия". Нас таких багато!

Тонкий троллинг - это бесценно!
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+45 #21 Оксана Мацюцька 03.12.2014 16:30
Спеціально для членів мого фанклубу розмістила на своїй сторінці у Фейсбуку фото частини моєї колекції кофейних чашечок. Заходьте!
А у свої короткі речення про любов до кави я,очевидно, вклала стільки енергії, що набрала цілу купу лайків. Крім цього, я, як чехівська дама, - "женщина слабая, безобидная. Я даже кофе сегодня пила без удовольствия". Нас таких багато!
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+47 #20 Оксана Мацюцька 03.12.2014 16:26
Найкращий сувенір для мене - кавові чашечки. Мені їх з усіх усюд привозить моя дочка, мої друзі. І я купляю їх скрізь, де буваю. Вони заповнили усі полички на моїй кухні, тому довелось замовити додатковий стелаж.
Чашечками ми користуємось щодня, вибираючи за настроєм (терпіти не можу посуд як музейний експонат).
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+43 #19 Оксана Мацюцька 03.12.2014 16:21
Нарешті, нарешті на сьомому десятку маю свій фанклуб! Роблю висновок з того, що є люди, які до мене дуже не байдужі, які мене "люблять". І при згадці мого імені зразу рефлексують.
Спеціально для них напишу про місце кави у моєму житті. Щоранку чоловік приносить мені її у ліжко. І не для романтики. Просто йому хочеться отримати приготовлений мною обід. А без кави при моєму дуже низькому тиску я можу прокинутись десь у середині дня.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+1 #18 U-311 02.12.2014 17:55
Цитую Кирилл:
Цитую Дід Трохим:
Уважно все прочитав, ну, к сожалєнію, не відкрив для себе нічого нового. Поетому поділюсь своїм тайнознанієм, може комусь пригодиться. Так от, "арабіка" по зернині має пряму лінію, а "робуста" хвилеподібну, похожу на "s". Зерна українського сорту кави "жолудь" крупніші розміром і поділу вобше не мають. Смачного.

Скажу тебе "по секрету", на счет линии на зерне, то все как раз наоборот)

Ну промазав дід Трохим - з ким не буває? :lol:
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+1 #17 Математик 02.12.2014 17:49
Цитую Оксана Мацюцька:
Дорогі прочеркісти! Не ви ж поставили стільки лайків? Невже правда народ так любить каву?

Та да. Всі Черкаси мріють "лайкнуть" під постом Мацюцької :lol: :lol: :lol:
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+28 #16 Оксана Мацюцька 02.12.2014 17:38
Дорогі прочеркісти! Не ви ж поставили стільки лайків? Невже правда народ так любить каву?
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+4 #15 RSS 01.12.2014 12:47
Цитую Уважний читач:
Смішні, Ви, Оксано Мацюцька Ну, що ж Ви на 100 вирішили зупинитися Треба хоча б 200-300

А це, до речі, дуже гарний показник того, наскільки "правдиві" голосування на "Прочерку" і важко чи ні з ними погратися.
Якщо відслідкувать результати усіх голосувань за рік, то можна сказати, що топ-новина року від "Прочерку" - це те, як бородатий дядько Грановський каву на Балі і в Лондоні сьорбав :lol:
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+2 #14 Уважний читач 01.12.2014 11:55
Смішні, Ви, Оксано Мацюцька Ну, що ж Ви на 100 вирішили зупинитися Треба хоча б 200-300
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
0 #13 S.Б. 24.11.2014 09:46
Треба брати ширше. З вас можно зробити кого завгодно й що завгодно.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

реклама Делікат

bigmir)net TOP 100