Фотовиставку, присвячену роботі журналістів під час Революції Гідності та війни на Сході, відрито в Черкаському обласному краєзнавчому музеї 5 червня, напередодні Дня журналістики. Експозиція «Журналісти на передовій: від Майдану до Донбасу» зібрала роботи провідних українських фотожурналістів і розповідає про роботу колег в умовах загрози їхньому життю.

Виставка, яку демонструють у багатьох областях України, складається із близько 40 робіт, у тому числі з Черкащини.

– За останні півтора року наша журналістська професія, як і країна в цілому, долає великі виклики, – сказав під час відкриття виставки перший секретар Національної спілки журналістів України Сергій Томіленко. – І на Майдані, й сьогодні в зоні АТО поруч із солдатами завжди можна побачити журналістів, адже люди хочуть почути від ЗМІ об’єктивну інформацію про те, що відбувається на передовій. Цю інформацію вони отримують часто завдяки тому, що журналісти готові ризикувати своїм здоров’ям і життям. Сьогодні представників журналістської професії є за що критикувати: за «джинсу», замовні та пропагандистські матеріали. Але поруч із цим журналістам є за що і сказати «спасибі»! – наголосив керівник НСЖУ.


Сергій Томіленко представив учасникам відкриття виставки харківського журналіста Романа Черемського, який має унікальний, хоч і сумний досвід перебування протягом 132 днів у полоні сепаратистів на Донбасі. Від імені черкаських колег він подарував Романові видання-альбом «Євромайдан очима ТСН».


– Професія журналіста має своєрідний ореол романтики. Студенти, молодь мріють про класні, ексклюзивні матеріали. Такі виставки, як ця, певною мірою витвережують: журналіст має розуміти, що його професія не тільки суспільно корисна, але й небезпечна, – зазначив Роман. – Я теж мріяв зробити ексклюзив, побувати там, де ніхто з моїх колег не бував. Їдучи в «ЛНР», я був переконаний (нас у цьому запевнили), що та сторона нас прийме, ми отримали позивні, паролі, гарантії. Але на першому ж блокпості почули: «Дострибалися, майданівці? Зараз розстріляємо!»... Після звільнення з полону я був переконаний, що тепер жодний журналіст на таку вудку не клюне. І здивувався, що чимало колег і досі збираються за лінію фронту. Тому я дуже радий, що є такі виставки, які демонструють, що війна – не іграшка!


Голова Черкаської облдержадміністрації Юрій Ткаченко, вітаючи журналістів із професійним святом, наголосив на винятковому суспільному значенні журналістської професії.

– Насправді на війні сьогодні всі журналісти, й не тільки ті, хто на фронті, – сказав голова ОДА. – Йде інформаційна війна за незалежність України, і журналісти, маючи своєю зброєю правду, також захищають нашу Вітчизну.


За словами Юрія Ткаченка, влада сприймає журналістів як своїх співробітників: «Там, де мої підлеглі змовчать, ЗМІ вкажуть на проблему своїми публікаціями».

Голова обласної ради Валентина Коваленко у своєму виступі додала, що вдячна журналістам «не тільки за критику, але й за критиканство», адже це укріпляє і налаштовує на роботу.

Валентина Михайлівна представила книжку «100 днів полону, або позивний 911» черкаського волонтера Валерія Макеєва, який, звільняючи захоплених українських бійців, сам потрапив у полон до бойовиків «ЛНР».


Представники різних гілок влади, громадських організацій (зокрема волонтерської групи «Патріот») вручили почесні грамоти, подяки й вітання журналістам за об’єктивне висвітлення їхньої діяльності.

Серед нагороджених Почесною грамотою обласної ради та іншими відзнаками був і відповідальний редактор інтернет-видання «Прочерк» Назарій Вівчарик.

реклама

Інші матеріали по темі:

Коментарі  

 
+5 #2 Баба Параска 2 06.06.2015 15:43
А де ж хвото у воєнній хвормі і серед гарбузів колишнього депутата та журналіста з БТО "Черкасси" Мамалиги? А пан Воротнік, які репортажи робив про пана Бондаренка..? Як він вправно роздавав сумки з апельсинами.
Хоча дуже порадувало хвото пані голови, які неодинажди возила на хронт зібрані волонтерами харчі і піарилася на цьому та цей "полонений" адвокат. Якщо всі хто був в полоні так виглядають, то треба людей не в санаторії посилати поправляти здоровля а у полон. Токо хай пан адвокат розкаже де і до кого попадати?
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+16 #1 Аяе Кокоджамбо 05.06.2015 19:56
Фигасе празднег: три Томиленка,Ткаче нко-Коваленко и два пленника, один два раза :sad:
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

реклама Делікат

bigmir)net TOP 100