реклама

реклама

Наприкінці минулого тижня головною інформаційною подією для багатьох політичних діячів стала інформація про підписання Президентом закону про місцеві вибори. У напівсформованих виборчих штабах зітхнули з полегшенням і засукали рукава. Тепер-то можна з головою поринути у виборчий процес.


Обтираючи з чола піт, двоє робітників приставляють до ганку драбину і починають прикручувати над дверми велику вивіску з написом «Черкащани». Громадська організація «Об’єднання територіальних громад – ЧЕРКАЩАНИ» ще задовго до підписаного президентом закону задекларувала намір йти на вибори. Представники організації зініціювали створення партії на місцевому рівні. Стверджують: це вимога часу, бо ради складаються переважно з представників великих партій, а тим, хто не хоче до них вступати, дорога в місцеві ради закрита.

Великим партіям нібито справді легше, бо маючи розвинену мережу штабів та досвід участі у виборах, вони починають завжди раніше за інших. Тож не дивно, що в центрі Черкас представники «Батьківщини» вже збирають підписи черкащан проти підвищення плати за комунальні послуги…

За словами очільника Черкаського осередку КВУ Максима Михлика, не чекаючи підписання закону, потужні політичні сили почали роботу ще з кінця весни.

– Почалися кадрові чистки в партійних штабах і на сьогодні великі партії вже вийшли на серйозну роботу. І зараз в них інше питання – пошук кандидатів на округи, адже залежно від того, чи переможуть кандидати, буде залежати, чи подолає партія 5-відсотковий бар'єр. Тому й розпочався такий пошук талантів у партії. Партії справді тепер потребують авторитетних осіб, але і кандидатам слід думати, з-поміж кого обирати. Бо якщо раніше кандидати могли бути само висуванцями, то тепер їм треба обирати, до кого приєднуватися, – зазначає Максим Михлик.

Важливо враховувати, що новий закон про місцеві вибори зменшить кількість депутатів у місцевих радах. Зокрема, в черкаській обласній раді кількість депутатів зменшиться з 104 до 84, а в черкаській міській раді – з 60 до 42 депутатів.


– При меншій кількості депутатів ціна питання зростатиме. Але невідомо, як тепер діятиме гречка чи роздача інших продуктів виборцям. Бо незаконні самостійні дії кандидатів можуть вдарити по партіях, від яких вони балотуватимуться. А це не буде вигідно партіям, тож вони, очевидно, самі цей процес припинятимуть, – каже Максим Михлик.

Поки одні працівники штабів вирішують організаційні і фінансові питання, інші – шукають представниць прекрасної половини людства. Адже в законі прийнята поправка про те, що серед висунутих кандидатами у депутати повинно бути не менше 30% представників однієї статі.

«Вимоги до кандидаток: не мати судимість; не бути активною учасницею ПР або КПУ; мати активну громадянську позицію; бути готовою взяти на себе суспільний або політичний проект; приймати участь у роботі партійної організації; бути готовою взяти участь у виборах», – читаємо в одному з оголошень від громадського руху «Народний контроль».

Поряд з цим у деяких штабах можна помітити обличчя тих політиків, які раніше працювали на зовсім протилежні політичні сили. Дехто ж робить ще цікавіше, співпрацюючи з декількома політсилами, тобто, розставляє яйця у різні кошики. Чи довго вдасться таким політикам посидіти одночасно на двох стільцях, покаже час.

Окремі дискусії точаться стосовно кандидатів у мери. Взяти хоча б ситуацію з можливим висуненням кандидатом у мери секретаря міськради Олександра Радуцького. Небажання ні самого потенційного кандидата, ні пропрезидентської політсили відкрито говорити про це свідчить про труднощі у вирішені таких питань.

«У самих партіях ще відбувається тяжкий процес внутрішнього поборювання, і висування, більш-менш «придавлюваних» через виборця, кандидатур… Шанси матиме лише той кандидат, чий партійний список на округи справді збере якісних і досвідчених гравців черкаської політики. А тут партноменклатура може піти шляхом найменшого опору, і напхати в округи такого «спаму», котрий би не заважав основним партійним висуванцям зайти до міськради», – аналізує ситуацію політолог з Черкащини Володимир Цибулько.

Та як би не старалися все прорахувати великі політичні сили, проте в них буде завжди гальмівний момент – узгодження своїх дій з столичним керівництвом. У менших політсил такої потреби немає, тож їм важливо не втрапити під вплив місцевих «князьків»…

реклама

Коментарі  

 
0 #5 Аналітик 20.08.2015 09:30
Цитую федор принципиальный:
А Люба Майборода всю жизнь хочет...

А кого з депутатів обласної ради, окрім Любові Майбороди, Ви знаєте? :P :D :P
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
-1 #4 Сеня Рудик 19.08.2015 20:38
Важко буде визначитися за кого голосувати. Існуючі партії себе або дискридитували, або взагалі по суті не є партіями. Якщо в назві партії записане ім"я лідера, то його голос буде вагомішим за голоси всіх разом членів партії, а така партія в принципі не здатна відстоювати демократію в державі. Варто придивиьтся до нових. Досить симпатично виглядить НАРОДНИЙ КОНТРОЛЬ.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+2 #3 СЕЛЯНИН 17.08.2015 09:34
А ГОЛОВЫХА ще бильще хоче- аж трусыться
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+15 #2 федор принципиальный 11.08.2015 17:04
А Люба Майборода всю жизнь хочет...
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+2 #1 потомок жуковської 10.08.2015 15:15
щодо пошуку жінок-кандидаток, то вибачайте, але якщо їх немає, то нафіга їх шукати?? Це все проіски ліберастової європи. Якщо не хочуть жінки в політику, навіщо тягти?
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

реклама Делікат

bigmir)net TOP 100