Питання дорожнього господарства та збалансованості бюджетів обговорювали наприкінці цього тижня у Смілі на виїзному засіданні Комітету Верховної Ради України з питань бюджету. «Проблеми регіонів видно лише в регіонах», – зазначив один з присутніх нардепів, пояснивши, чому депутати зголошуються проводити вже не перше виїзне засідання в регіони.


Ініціював виїзне засідання нардеп від Смілянського округу Сергій Рудик, який є членом відповідного Комітету, тож разом з іншими колегами і вирішив провезти нестандартне засідання за межами столиці.

Насамперед, члени робочої групи під головуванням заступника голови Комітету, нардепа Віктора Кривенка заслухали директора департаменту фінансів Черкаської ОДА Наталії Кравченко, яка розповіла про гостру проблему із забезпечення видатків по галузях медицини і освіти.

– Якщо ми подивимося на галузь медицини, то ми цьогоріч бюджет розпочинали з дефіциту коштів на зарплати і енергоносії у сумі 73 мільйони гривень і медична субвенція, що нам надійшла в область, не перекривала навіть мінімальної потреби на зарплати і енергоносії. Уже при затвердженні місцевих бюджетів за рахунок того, що були спрямовані власні кошти місцевих бюджетів дефіцит зменшився на 66%. Але через зростання рівня мінімальної зарплати та проведення індексації грошових доходів населення ми на кінець року не закриваємо 165 мільйонів. Аналогічна ситуація по освіті, де ми розпочали рік з дефіцитом у 82 мільйони, і вже на сьогодні маємо 128 мільйонів… – занурила нардепів у місцеві проблеми Наталія Кравченко.

Та крім незабезпечення зарплатою бюджетників і нестачі коштів на енергоносії, Наталія Миколаївна повідомила і про ряд інших проблем, після чого нардепи нетерпляче засовались на стільцях.

– У контексті об’єднання територіальних громад у нас не вистачає 37 шкільних автобусів, щоб забезпечити підвезення дітей до шкіл. Тож просимо відновити фінансування державної програми «Шкільний автобус». Також просимо передбачити області кошти на погашення кредиторської заборгованості у сумі 10,4 мільйони гривень. Просимо також посприяти у виділенні області коштів на ремонт доріг, – зачитувала великий список проблем області Наталія Кравченко.

Фрагмент звіту Наталії Кравченко

Фрагмент звіту Наталії Кравченко


У якийсь момент головуючий навіть запитав, чи довго ще пані Кравченко виступатиме. У якийсь момент слово підхопив нардеп Олександр Шевченко, який всю проблематику області перевів на тему доріг. Відчувалося, що обговорення цієї теми йому приносить задоволення, адже він, як людина, що побудувала дороги в «Буковелі» та про лобіювала питання ремонту за новітніми технологіями траси Львів-Івано-Франківськ, знається на темі.

Під час свого довгого виступу Шевченко порівнював асфальтне покриття зі шкірою людини, а основу дороги з внутрішніми органами людини. Так художньо він доводив необхідність дбати не лише за верхній шар дороги – «шкіру», а лагодити основу, займатися капітальним ремонтом.

– Ми маємо результати дослідження громадської думки з Львівщини, і бачимо, що там людей хвилює насамперед не корупція, а стан доріг, – продовжив розмову на дорожню тематику головуючий Кравченко.

Трішки відволікся від дорожньої тематики Сергій Рудик, який скористався нагодою і розповів про здобутки в окрузі, зокрема, про бажання завдяки буріння нових свердловин надавати смілянам безперебійно воду у квартири. Що ж до будівництва доріг, то за словами нардепа, члени Комітету проїхали ділянки «Київ-Корсунь», «Корсунь-Городище», «Городище-Сміла», «Сміла-Кам’янка» з багаторазовими зупинками на найбільш аварійних ділянках.

– Дороги в жахливому стані. Ділянка Корсунь-Шевченківський вдень небезпечна для пересування, а вночі, особливо при непогоді, стає просто смертельно небезпечною. Після Сміли неможливо їхати швидше 20-30 км/год: напливи, ями-«бампероуловлювачі», глибиною як протитанкові рови. Це українське бездоріжжя 17ст., при якому нам немає що робити в Євросоюзі. Переконаний, що якби прем’єр-міністр за кермом власного, а не державного, авто «проїхався» цими «танкодромами», то зрозумів би увесь масштаб транспортної проблеми, – вважає Сергій Рудик.

Насамкінець Рудик запевнив, що зробить все можливе, щоб в Смілянському районі було в рамках експерименту відремонтовано за «львівською» технологією хоча б 5 км траси, щоб показати перевагу капітального ремонту над ямковим.

Цікаво, що в рамках засідання Комітету секретар Смілянської міськради Ярослав Березань звучив також інформацію про аварійний стан смілянської дамби, яку в рамках ремонту доріг також слід негайно ремонтувати.


У підсумку засідання голова Черкаської ОДА Юрій Ткаченко надав членам Комітету низку пропозицій. Насамперед, він наголосив, що повністю підтримує ідею капітального ремонту доріг перед ямковим, бо є ділянки шляху, де ямковий ремонт вже не вирішує проблеми.

– Але тут має бути, очевидно, певна державна програма. Я вже навіть на засіданні Уряду порушував тему ремонту дороги Київ – Знам’янка. Уже є певні доручення і сподіваюся, що реакція буде вже в цьому році, – зазначив Юрій Ткаченко. – Зі свого боку ми співпрацюємо з сільськогосподарськими підприємствами, які в рамках соціальної відповідальності вже спрямували більше 30 мільйонів на ремонт доріг. З одного боку, такого не повинно бути, а з іншого боку в нинішніх реаліях бізнес бере ініціативу в свої руки і починає ремонтувати дороги.

Також Юрій Олегович зауважив, що в області, крім дорожніх, є й інші проблеми, які можливо вирішувати лише з допомогою центральної влади.

– В області також є проблема з недофінансуванням нирочників. У нас хворі на ниркову недостатність лікуються в обласній лікарні і приватному центрі «Фрезеніус». Є постійна проблема з розрахунком за послугу перед приватним центром . Я просив би у нардепів сприяння у вирішенні питання, бо вважаю, що повинна фінансуватися послуга, а не заклад, бо заклад для лікування людина має право обирати сама, – сказав Юрій Ткаченко. – При цьому ми виділяємо з обласного бюджету кошти нирочникам, але вважаю, що це мала б бути державна програма, як по інсуліну.

Голова ОДА поставив питання і щодо можливості профінансування добудови перинатального центру, який на 80% готовий.

– Є фонди, які готові надати обладнання, однак залишилося профінансувати 29 мільйонів, – зауважив Юрій Ткаченко.

Не забув голова ОДА і за реконструкцію очисних споруд у місті Золотоноша та інші проблеми області. Усі пропозиції в письмовому вигляді були надані членам Комітету.

Пізніше в коментарі «Прочерку» Юрій Ткаченко зазначив, що серед пропозицій також є питання привернення уваги центральної влади до кооперативного руху на селі. Це, зокрема, могло б вирішити проблему безробіття і задіяння бійців, які повертаються з АТО, отримують земельні ділянки і далі вирішують, чим займатися в мирному житті.

– Включені пропозиції щодо базово-реверсної дотації і зміни коефіцієнта, є пропозиції щодо субвенцій дежбюджету – освітня і медична. Наданий перелік пропозицій стосовно податкової політики, в тому числі і податку на нерухомість, який, на жаль, не адмініструється так, як повинен. Важливий і акцизний збір: повинен бути чіткий механізм, який має розподіляти ресурс в міський і обласний бюджет, – розповів Юрій Ткаченко. – І сподіваємося, що у Державному бюджеті наші пропозиції будуть враховані.


реклама

Інші матеріали по темі:

Коментарі  

 
+3 #4 Аніта 09.09.2015 09:23
Типова піар-акція від Р. Дізнався, що виділили кошти на ремонт дороги і вирішив пропіаритися, ніби це завдяки йому. Та ще й другу дасть можливість заробити на проведенні робіт за львівською технологією.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+4 #3 Тарас 08.09.2015 10:59
За часів губернаторства Ткаченко довів свою повну неспроможність вирішувати питаннядля простих людей. Таким керівникам при всіх режимах добре, тому вони і мільйонери :P .
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+21 #2 Олена 06.09.2015 07:15
Как эти кл...уны уже достали!!!
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+19 #1 критик 05.09.2015 20:47
Театр строй, бла бла бла :lol:
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

реклама Делікат

bigmir)net TOP 100