реклама

реклама

На початку цього року міська влада Черкас всерйоз взялася за реорганізацію медичних закладів міста. Ця тема зачепила громадськість. Передача на утримання області ряду відділень дитячої лікарні, об'єднання пологових будинків, переїзд дитячої стоматполіклініки тощо, – багато змін породили купу чуток, незадоволень і навіть мітингів протесту. Днями черкаська опозиція пікетувала чергову сесію міськради, протестуючи проти «закриття одного з пологових будинків». Проте як переконує директор департаменту охорони здоров'я та соціальної політики Черкаського міськвиконкому Олег Стадник, ніхто ніякі медичні заклади не закриватиме.

Між іншим, сам Олег Стадник незадоволений цьогорічними змінами в галузі охорони здоров’я, хоча визнає, що ефекту досягнуто.

– Ми пристосовуємося до вимог часу, я роблю все правильно. Але сама система порочна, її треба змінювати! – переконаний Олег Стадник.

У інтерв’ю «Прочерку» Олег Михайлович розповів про результати вже зробленого та про плани на майбутнє.

З таким гаслом черкаська опозиція мітингувала нещодавно проти закриття пологового будинку №2

З таким гаслом черкаська опозиція мітингувала нещодавно проти закриття пологового будинку №2

– Чому громадськість продовжує протестувати проти об’єднання двох пологових будинків міста в один? Можливо, ви недостатньо розтлумачили черкащанам необхідність змін?

– Тема пологових будинків вже стільки обговорюється, що, думаю, вона набридла в самих колективах. Бо це заважає працювати, створюється нездоровий ажіотаж. До мітингу я ставлюся спокійно. Я підійшов до учасників і побачив трьох акушерок. Це вся кількість трудового колективу, яка проявила зацікавленість. Хто тільки на цій темі не піариться! От ми зараз з двох пологових будинків міста створюємо Центр матері та дитини. Діти, вагітні жінки – це больова точка в суспільстві. Це як рефлексотерапія. Є больові точки в організмі, натискаючи на які, ви отримуєте зворотну реакцію. Паралельно з цим проходить об’єднання в єдиний стоматологічний центр двох дорослих стоматполіклінік. Просто по пологових будинках процеси йдуть швидше. Ви бачили мітинги на тему стоматполіклінік? Обурені політичні сили? Їх немає! Бо це не рефлекторна точка, яка дасть якийсь больовий сплеск. Хто тільки не піарився на цій темі! «Батьківщина» піарилася, комуністи піарилися! Зараз прийшов час попіаритись ще якимсь політичним силам. Вже вийшов «Фронт Змін» і «Свобода»… Таким чином політичним силам потрібно виправдати своє існування.

 «Закриття пологових будинків – абсолютний «брєд»!»

  – Які все-таки результати об’єднання двох пологових будинків?

А ці бабусі і дідусі мітингували взимку під прапорами комуністів

А ці бабусі і дідусі мітингували взимку під прапорами комуністів

– У липні відбулася сесія міськради, на якій було прийнято це рішення. Потім почалися дії: попередили профспілкові організації, відбулася зустріч з трудовими колективами. Попри всі розмови, що, мовляв, десь хтось вкраде якусь будівлю, хтось щось порозтягає, хтось закриє пологовий будинок №2 і не буде там пологових залів, – все це абсолютний «брєд». Все від наволочок, ложок, виделок і до кущів на території пологового будинку №2 залишається там, де й було. Єдине, що над двома комплексами (на Чехова, і на Конєва), з’являється одна адміністративна структура. Таким чином ми хочемо зберегти пологовий будинок, об’єднавши з іншим. Бо якщо їх залишати два, то це буде неефективно. Вони ж не справляються зі своєю функцією! Ми намагалися віддати області пологовий будинок №2, бо обласного такого закладу немає. А разом з тим, багато жінок з області їдуть народжувати в Черкаси, бо тут на щастя збереглися достатньо кваліфіковані лікарі і достатньо хороші умови. Наприклад, у нас було 80 пологових ліжок. А план роботи цих ліжок складав 65% від нормативу. І це при тому, що в одному пологовому будинку 15% іногородніх, в іншому – 17%. Якщо відсікти ще людей з області, то робота цього ліжка взагалі буде мінімальна. Ми на початку кожного року говоримо при формуванні бюджету, що не вистачає на зарплату працівникам галузі. А тут ще до нас приїжджають іногородні! Не з точки зору лікаря, а з точки зору економіста треба щось робити. Колись ми покладали сподівання, що відкриється через дорогу від пологового будинку №2 обласна дитяча лікарні і ми могли б зробити єдиний комплекс. Це була б класика. Але обласна влада відповіла нам, що в них немає коштів на утримання обласної дитячої лікарні, а не те що на пологовий будинок. Що робити? Ставити пацієнтів, тим більше вагітних жінок перед фактом, що вони за все повинні платити? Це неправильно. Але й закрити пологовий будинок не можемо, бо на випадок непередбачуваних обставин треба зберегти в місті дві бази. Та й раз в рік один пологовий будинок закривається на миття. І це ще одна мотивація. Тож і вирішили зберегти два комплекси у тих таки будівлях, лише змінивши витрати на утримання адміністративного апарату і витрати на нераціональне використання ліжок. Всі говорять: «Та скоротять головного лікаря і бухгалтера». Але ми ж повністю змінимо структуру надання допомоги, зменшимо кількість пустих пологових ліжок.

«Попри всі розмови, що, мовляв, десь хтось вкраде якусь будівлю, хтось щось порозтягає, хтось закриє пологовий будинок №2 і не буде там пологових залів, – все це абсолютний «брєд»…

«Попри всі розмови, що, мовляв, десь хтось вкраде якусь будівлю, хтось щось порозтягає, хтось закриє пологовий будинок №2 і не буде там пологових залів, – все це абсолютний «брєд»…


– Але не закриєте пологовий будинок №2 повністю?

– Було бачення міської ради при затвердженні програми соціально-економічного розвитку вивільнити частину корпусу. Я не прихильник цього, як і не прихильник закриття Другої міської лікарні. Зараз в програмі соціально-економічного розвитку цих пунктів немає. Нам вдалося переконати депутатів. Але, наведу статистичні дані. Станом на 1 грудня в Черкасах народилося 2700 дітей, торік – 3200. До Нового року ми ніяк не доженемо торішній показник. Зараз в пологових будинках міста 225 ліжок. І частина ліжок пустуватиме. Ми залишаємо 205 ліжок, при цьому модернізувавши палати. Якщо там лежало чотири жінки, то лежатимуть дві. Жінці буде комфортно, вона зможе народжувати в палаті, якщо мова йтиме про партнерські пологи. Якщо ж з пологового будинку, наприклад, з’їхав обласний перинатальний центр, то в’їде Центр планування сім’ї. Тобто нічого не заповнюється іншими структурами аніж тими, які несуть функцію подібну до цього пологового будинку.

 «Ми вийшли на норматив!»

 – Що вже цього року з запланованого владою у галузі охорони здоров’я зроблено?

– Цей рік був плідним не в частині реформування, що передбачає зміну концептуальних підходів, а в частині реорганізації. Нарешті за функціонувала обласна дитяча лікарня і ми здійснили передачу тих відділень, які несли функцію обласного навантаження, з міської дитячої лікарні в обласну дитячу лікарню. Всього в міській дитячій лікарні було 290 ліжок. Але частина не виконувала своєї функції. Віддавши сто ліжок області, ми ще сорок ліжок вивели в денний стаціонар. Таким чином в нас залишилося 150 ліжок. Це серйозна реформа! Бо ми не просто механічно віддали відділення, а на ці 150 ліжок зробили повну реструктуризацію! Може після публікації цього інтерв’ю деякі партії будуть переживати, що вони вчасно на цю тему не помітингували. Більше того, ми віддали області дві дитячі реанімації, а самі створили створили власне реанімаційне відділення на 6 ліжок. Візьмемо інші лікувальні заклади. Ми підійшли до того, що з року в рік деякі відділення в інших лікувальних закладах працюють без адекватного наповнення. І маючи на початку року загальний ліжковий фонд міста в сумі 1800 ліжок, ми вийдемо на 1530 ліжок. Це дуже серйозна зміна. Адже в нас штати чіпляються за ліжка, та ми не закрили нічого, а лише провели реорганізацію всередині галузі. Це дало нам змогу з дефіциту в галузі на початок року 19 млн. грн. по фонду заробітної плати знайти можливість і на 9,5 млн. грн. зменшити дефіцит. При цьому ми працювали, у той час як тему активно експлуатували деякі політичні партії. Тепер в нас активно використовуватиметься ліжковий фонд. За нормативом в нас повинно бути 50 ліжок на 10 тисяч населення.  Поділивши 1530 ліжок приблизно на 300 тисяч населення отримаємо 52 ліжка на визначену кількість громадян. Ми вийшли на норматив! І я сказав лише про деякі медичні заклади. А ми зараз ще думаємо, як раціонально використати приміщення дитячого травматологічного відділення, приміщення травмпункту. Там теж буде реорганізація в частині роботи і опікового відділення і відділення реанімації…

– А що стосується стоматполіклінік?

– У місті їх три. Одна – дитяча, яка обслуговує абсолютно все населення міста і області, бо вона єдина на область. З нею вирішили не робити ніяких організаційних змін. Лише почали купувати туди обладнання: купили 5 нових стоматологічних установки, і вийшли на купівлю ще двох установок. А там стоїть 11. Коли купимо 7, замінимо майже 70% обладнання. І, вклавши гроші, можемо залишити цю стоматполіклініку там, де вона розташована. Також можемо переселити цю стоматполіклініку в подароване місту адміністративне приміщення тютюнової фабрики. Приміщення фабрики краще, ніж те, де нині знаходиться поліклініка. Є ще варіант. У нас же в міській дитячій лікарні з 290 ліжок залишилося 150. Тобто там теж є вільні приміщення. Та всі ці питання потребують більш глибшого вивчення.

Щодо дорослих стоматполіклінік, то їх в місті дві. Вони обслуговують дві третини дорослого населення. Ще частину населення обслуговує обласна стоматполіклініка, яка починає вимагати грошей з міського бюджету за обслуговування жителів міста. Інакше, мовляв, щоб ми забирали своїх людей. І куди? Люди будуть ходити між двома поліклініками міста, почнуться суперечки. Тому дві стоматологічні поліклініки треба об’єднати. Крім того, вони мають різну ефективність роботи, бо над ними немає єдиного координуючого спрямування. Тому вирішили бути готовими, щоб прийняти людей і знайти внутрішні резерви всередині стоматполіклінік.

Хоча останнім часом і були дискусії про можливу заміну керівника департаменту охорони здоров'я та соціальної політики Черкаського міськвиконкому, але міський голова не пішов на такий крок

Хоча останнім часом і були дискусії про можливу заміну керівника департаменту охорони здоров'я та соціальної політики Черкаського міськвиконкому, але міський голова не пішов на такий крок


 «Ми пристосовуємося до вимог часу»

 – Що до кінця цього року зробите в цілому по галузі?

Фактично, все що планували на рік по міській дитячій лікарні, виконали. Ми зробили абсолютно нову структуру, віддали надлишок ліжок в область, скоротили неефективні ліжка в себе. По пологових будинках зрозуміло. Тепер по дитячій лікарні ми прийняли рішення про функціонування дитячої реанімації і фактично все що планували на рік виконали. Тобто, по дитячій лікарні все виконане. Про пологові будинки – рішення на злиття прийнято, передавальний акт затверджено. Зараз на цьому тижні завершуємо перевірки всіх фондів і сподіваюся вже на цьому тижні буде один розпорядник коштів по двох пологових будинках. Прийнято рішення про затвердження статуту Центру матері та дитини. Запланували, що з 1 січня функціонуватиме єдиний пологовий заклад Центр матері та дитини. Відносно Першої і Другої стоматполіклінік – прийняте рішення сесії міськради про їх злиття. Зараз це рішення реалізується, проводиться перелік об’єктів для передавального акту і сподіваюся до кінця року ми сесією міськради затвердимо передавальний акт і новий статут. Тобто десь протягом січня ми повинні завершити створення стоматологічного міського центру. Швидку медичну допомогу ми планували перемістити з приміщення на Дашкевича в приміщення тютюнової фабрики. Зараз відбувається оформлення права власності цього приміщення. Сподіваюся, до кінця року ми отримаємо узгоджений план, де розмістимо швидкі допомоги. Десь протягом січня - половини лютого плануємо, що переїдемо. Що стосується дитячої стоматології. Якщо буде прийнято принципове рішення про переїзд, то старе приміщення поліклініки (там майже 800 квадратів) буде переоблаштоване під гуртожиток молодих фахівців. Бо нам потрібні молоді фахівці. Я написав на ім’я міського голови і першого заступника мера службову записку, де підтримую ці зміни.

– А що все-таки стосовно жінок, які з районів приїжджають народжувати в Черкаси?

– Можна зробити позицію страуса і приймати їх далі. Бо є загальнодержавна тенденція, що пологові стаціонари в районах, де менше 300 пологів на рік, неефективні. Адже втрачається кваліфікація лікаря. Тому загальна тенденція – це створення міжрайонних пологових будинків. Я надав пропозиції міському голові. Він вийде на відповідний рівень і озвучить їх. Пропоную внести такі зміни в бюджетний кодекс: у разі лікування жителів, які є мешканцями інших міст або інших районів, проводити відшкодування з відповідних кошторисів відповідних рад, де вони значиться. Наприклад, якщо в нас народять 10 жінок з Чорнобая, то ми йому виставимо рахунок. Оце буде правильний підхід.

«У нових прогнозних показниках Мінфіну я знову бачу дефіцит заробітної плати…»

«У нових прогнозних показниках Мінфіну я знову бачу дефіцит заробітної плати…»


– Чи задоволені змінами, які відбулися?

– Ні. Бо ми змінюємо структуру. Це економічні зміни, але вони не концептуальні. Все залишається функціонувати як функціонувало. Це якби ми займалися модернізацією автомобіля «Москвич». Навіть поставивши там двигун «Форда», все рівно матимемо автомобіль «Москвич». Він не буде ні «Мерседесом», ні «Тойотою». До змін підштовхують економічно-фінансові складові. А принцип повинен бути інший. В основу повинна бути закладена якість допомоги пацієнта і задоволення від роботи і оцінки цієї роботи. От коли в основу покласти це, то зміни будуть зовсім іншими. Я над цим задумався коли всередині 90-х в місті було скорочено 3 тисячі ліжок. І в нас ще на той момент залишилося 2200 ліжок. І це скорочення відбулося без зміни підходів до принципів існування цих ліжок. Тепер через певний проміжок часу робимо те саме. У такому абсурді дійдемо до того, що на місто залишиться одна лікарня, один пологовий будинок і все одно не вистачатиме коштів. Дивимося на нові прогнозні показники Мінфіну на цей рік що прийде. Я знову бачу дефіцит заробітної плати. Тож ця робота має тимчасовий ефект. Ми правильно робимо, пристосовуємося до вимог часу. Але вся система порочна і її треба міняти. Тож у мене сподівання на зміни в галузі, які заплановані в державі на наступні роки. У всякому разі до реформи ми підійдемо у всеозброєнні.

реклама

Коментарі  

 
+2 #16 макар 29.12.2011 00:36
Цитую Оксана Колісник:
Олегу Михайловичу, чому мовчите?

Для чого цим ;фінансистам; медичне обслуговування населення---вони ж тут не лікуються!!!!!! ! Брєзгують....сплошна антісанітарія ...допотопне обеззараження .Хворі тягнуть із собой все своє: ліки,їжу,багато ще чого....і на всяк випадок капці... А керувальники це не бачать,нашо їм проблеми якіхось людішок,вони у дорогих костюмах,чобітк ах,з компутером у кишені,великим гаманцем,своїми величезними амбіціями.....та на додачу із своєю нікчемністю.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+4 #15 Оксана Колісник 22.12.2011 11:26
Олегу Михайловичу, чому мовчите?
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+5 #14 Оксана Колісник 21.12.2011 01:41
Щось відповідей немає... Тим часом вже є повідомлення про передачу у використання приватним особам обладнання 2-го пологового. То ж поставлю пану Олегу Стаднику питання конкретні: чи є в доробках департаменту бодай концепція медичного обслуговування черкащан через 2-3-5-10 років? Чи є документоване уявлення, як виглядатиме галузь хоча б у короткострокові й перспективі? Як виглядатимуть структурно та територіально мережі закладів та установ різних рівнів надання медичних послуг, починаючи від первинного?
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+4 #13 собаковод 21.12.2011 01:40
Цитую Костоправ:
Пам`ятаю Стадника простим, скромним травматологом. Ходив у сіренькому пальто, посміхався та допомогав людям. А що зараз? Злий, хоч і в норковому манто. Самовпевнений, зневажливий до колег та громадськості. :cry: Влада зіпсувала людину.

Велике спасибі Стаднику,що не в собачому манто ходить.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+9 #12 Костоправ 20.12.2011 09:27
Пам`ятаю Стадника простим, скромним травматологом. Ходив у сіренькому пальто, посміхався та допомогав людям. А що зараз? Злий, хоч і в норковому манто. Самовпевнений, зневажливий до колег та громадськості. :cry: Влада зіпсувала людину.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+9 #11 Ветеран праці 19.12.2011 19:26
Цілком згідний з "Айболітом" - у мерії загострення шизофренії :roll: Може хоч Маліновський нас врятує від цих параноїків??
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+12 #10 Айболіт 19.12.2011 18:08
Цитую Повний комфорт:
Цитую Санітар:
Шкода Стадника: знає, що дурку поре, а зробити нічого не може - СИСТЕМА :P :P

Не система, а в СИСТЕМІ. Стадник чудово прилаштувався, купається в цій системі,як сир в маслі, виконує всі запаморечені дурниці Одарича. Йому байдуже в якому стані пологові будинки, стоматполікліні ки, лікарні.. Медицину Черкас колотить, а начальнику - добре, зарплата йде, проценти від "посереднецької діяльності" капають.. Що ще треба? :-?

Вони хотять усе місто переколошматить разом з олеговичем,це вже діагноз,кажу як спец.деприсивно-маніакальний психоз.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+8 #9 Оксана Колісник 19.12.2011 16:47
Цитую Олег Стадник:
А ОКСАНІ КОЛІСНИК відповім. Допоки лікарня будувалась, це були кошти упр.кап.будівництва,лев ова частка яких були субвенціями із дербюджету. Зараз-це виключно кошти обласного бюджету на фінансування галузі охорони здоров я.Мінфін формує бюджет не під кількість закладів,а під кількість жителів.Фінансуючи нову лікарню,потрібн о обмежувати існуючі.
Та я це все знаю майже як "Отче наш", пане Олегу :) І просто гірко іронізую приводу. Невже, вбухуючи кошти в це будівництво, наші керівники керувалися лише бажанням втерти носа попередникам? І не думали про те, що їхні забаганки відгукнуться "гемороєм" (даруйте) для галузі? Колись хтось думав про людину, споживача соціальних послуг, медичних в тому числі, як про мету всякого роду реформ і того, що називають "оптимізаціями"? Колись хтось питав людей, як би їм було краще? І хтось, приступаючи до реформ, особливо "непопулярних", налаштовувався на повагу до громади? Питань, як бачите, у мене багато...
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+16 #8 Речі на вихід! 19.12.2011 14:11
Ставлення до Черкас у Стадника один до одного як у міського голови : ВОЙОВНИЧЕ ХАМСТВО ТА ЗНЕВАГА ДО МІСТА, ЯКЕ ТЕБЕ ПРЮТИЛО. Типова риса одаричевого племені-все взяти і нічого не дати.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+14 #7 Повний комфорт 19.12.2011 14:04
Цитую Санітар:
Шкода Стадника: знає, що дурку поре, а зробити нічого не може - СИСТЕМА :P :P

Не система, а в СИСТЕМІ. Стадник чудово прилаштувався, купається в цій системі,як сир в маслі, виконує всі запаморечені дурниці Одарича. Йому байдуже в якому стані пологові будинки, стоматполікліні ки, лікарні.. Медицину Черкас колотить, а начальнику - добре, зарплата йде, проценти від "посереднецької діяльності" капають.. Що ще треба? :-?
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

реклама Делікат

bigmir)net TOP 100