Їхати в Іваньківську ОТГ з Черкас досить довго, але поїздка того варта. Не у кожній громаді печуть такі смачні пиріжки для школярів, але ж не пиріжками єдиними. Тут виділяють житло для АТОвців, наповнюють бюджет за рахунок ставків, планують розвивати туризм на основі неймовірно красивого парку, а ще пишаються школою, яка розмальована як писанка. Про це детальніше в матеріалі.

IMG_20190730_110956

Групу журналістів зустрічає голову громади Лесю Поліщук біля Іваньківської сільради, що нагадує своїм вершечком якусь хатину з народної казки. Колись тут була контора колгоспу, а тепер на першому поверсі розміщується сільрада. Вже зроблений ремонт туалетів (передбачений тут туалет і для людей з інвалідністю) та кімнати, де планується ЦНАП. Всі вимоги щодо цього виконані ,в серпні планується навчання працівників майбутнього центру. До нового року планують, що ЦНАП, а також проект «Поліцейський офіцер громади» буде втілено в життя.

Тут буде ЦНАП

Тут буде ЦНАП


Іваньківська ОТГ була створена першою в районі наприкінці 2017 року, але спільний бюджет вже запрацював з 2018 року. До об’єднаної громади входить 4 села, площа громади більше 9 тисяч кілометрів, населення 4 тисячі 170 осіб. Власних надходжень більше 15 мільйонів, а торік виконали бюджету на 32 мільйони з урахуванням всіх одержаних субвенцій, а це освітня і інфраструктурна субвенції, додаткова дотація на медицину.

Тут мало не всі основні будівлі є прикладом радянського гігантизму, а це і сільрада, і будинок культури, і школа. З іншого боку, враховуючи, скільки тут всього колись працювало, це було обґрунтовано. Взагалі, абсолютно реально можна уявити саме Іваньки центром району, а не Маньківку. Звісно, зараз промисловість підупала. На даний момент вже не працюють цукрозавод, спиртзавод, колгосп-мільйонер, навколо яких і крутилася така потужна інфраструктура. Натомість постали такі підприємства як молочнотоварна ферма, комбікормовий завод, кролеферма.

IMG_20190730_150515

– У нас французький гібрид. Від 75 до 90 тисяч поголів’я кролів. Маємо від 80 до 100 робочих місць. Працюють в нас місцеві жителі, – каже директор підприємства «Кролікофф» Олег Чалик.

Взагалі, проводячи паралелі, можна порівняти Іваньки з Єрківською громадою. Якби тут працювало все те, що вони мають, то вони, б як Єрки віддавали, а не отримували дотацію з бюджету. (Єрки – нетиповий центр ОТГ, бо тут зосереджено значний промисловий потенціал району. Якщо інші – бідніші – громади отримують дотації з держбюджету, Єрківська громада, навпаки, має віддавати до держбюджету реверсну дотацію в сумі майже 2,5 мільйона гривень, - ред.)

– Є в нас фермерські господарства. Щодо роботи то ви мабуть чули, що якби Іваньківський цукрозавод робив, людям було б більше роботи. А так молодь звісно їде, та й дорослі виїжджають. Якби запрацював цукрозавод то багато матерів повернулися б до дітей з закордону… каже Оксана Чорненька, спеціаліст землевпорядник, яка зараз фактично заміняє старосту в одному з сіл громади – У Крачківці, бо староста після обрання передумав і пішов з посади.

Голова громади Леся Поліщук зазначає, що після об’єднання бюджет зріс і все-таки дає змогу розвиватися населеним пунктам, що входять до ОТГ. Так, торік було виконано ряд робіт: перекриття даху в адмінбудівлі, освітили частину вулиць в селі Іваньки, зробили капітальний ремонт частини вулиць в декількох селах.

IMG_20190730_115035

– Ми створили комунальне підприємство, купили трактор Білорусь, причіп, косарку, відвал для снігу, посипний матеріал і працівники займаються благоустроєм. Це набагато краще, ніж було раніше, коли брали мої «Жигулі», до яких чіпляли причіп з піском і так їздили розсипали в ожеледицю. А цьогоріч всю субвенцію спрямували на дороги, а за рахунок місцевого бюджету зробили ремонт в школах, – зазначає Леся Миколаївна.

До речі, про школи. Звісно, занадто перебільшено було б порівнювати місцеву школу з, наприклад, обласним краєзнавчим музеєм у Полтаві, який схожий на розмальовану писанку, та все ж, вона справді вражає квітковим різноманіттям всередину.

IMG_20190730_120850

Розташована школа в центрі Іваньків по колишній вулиці Леніна, яка тепер носить ім’я загиблого в Дебальцівському котлі АТОвця Ігоря Щербини. Як вже згадувалося, вона, як усе тут, гігантська. Розрахована вона на тисячу дітей, а навчається там зараз 250 учнів. Дітки тут мають змогу щодня ласувати смачними пиріжками.

– Ми подумали: а навіщо купувати пиріжки для шкільних їдалень у когось - якщо можна випікати у школах свої? Ми постійно закуповуємо для шкіл нашої громади молоко і яблука у місцевих господарств, для дітей це безкоштовно. Все дуже якісне, аби харчувати дітей найкращим. А потім ми вирішили, що з цими яблуками можемо готувати і пиріжки, аби діти у школі їли свіжу випічку, просто з печі, - розповідає голова Іваньківської громади Леся Поліщук. – Придбали 2 пекарські шафи та тістомісильну машину. А для Крачківської школи, яка трохи менша – тут навчається 57 дітей – ми купили електроплиту із духовкою. Пиріжки печемо на маслі і молоці. Дітки 1-4 класів харчуються безкоштовно, а для 5-11 класів це коштує 50%. Малозабезпечені діти АТОвців безкоштовно.

IMG_20190730_112003

Та повернімося до квітів і оформлення стін. Повсюди в школі на стінах – художня ліплина.

IMG_20190730_121426

Це все створює виконувач обов’язків директора школи Вікторія Максимчук. І ця гіпсова ліпка могла б бути візитною карткою не лише школи ,а й громади в цілому. Та творча тут не лише директор. До 1 вересня, наприклад, школярі  розмальовують коридори школи, створюючи «Місто наших мрій» (у рамках  освітнього проекту «Відкривай Україну»).

IMG_20190730_121258

Заступник директора школи Наталя Дубина звітує: поміняли вікна, двері, зробили ремонт спортзалу, зараз ще досі тривають ремонти. В цілому школа в Іваньках єдина в районі визнана інноваційному

Це дало змогу торік облаштувати там лінгафонний кабінет Також у зв’язку з цим в нас кабінет фізики хімії біології інтерактивні дошки має.

IMG_20190730_120700

Що цікаво, спортзалу в сільській школі могли б позаздрити в обласному центрі, наприклад, у 5 школі тільки мріють адже станом на зараз вони не мають ніякого спортзалу.

До слова, випускникам школи громада завела традицію дарувати  відкриті на їх імена банківські карти з коштами на рахунку – як це раніше було заведено робити у родинах для своїх дітей.

Стіни в математичному класі

Стіни в математичному класі

IMG_20190730_121634

Крім шкіл є в ОТГ і садочки – всього три. Всі на твердопаливних котлах з ремонтами.

Великий будинок культури в Іваньках нагадує за площею міський.

IMG_20190730_125713

IMG_20190730_125545

– Тут і хореографічний, і драматичний гуртки. Єдиний мінус будівлі в тому, що вона ще не опалюється. Поки що це в планах керівництва громади, – розповідає директор будинку культури Наталія Юрчик.

До слова якщо говорити за культурний аспект, то щосуботи в селі Іваньки грає сільський духовий оркестр, а також співають фольклорні колективи. Триває захід з 19 до 20 години і, за словами голови ОТГ Лесі Поліщук, збираються на подію всім селом. Все це проходить у центрі села Іваньки, де раніше був стихійний ринок, а тепер за згодою людей створили парк із дитячим майданчиком

Цінним об’єктом в громаді є парк. Його розглядають як центральний туристичний об’єкт в рамках концепції туристичного розвитку краю

– Іваньківський спиртовий завод був надзвичайно великим бюджетоутворюючим підприємством. І близько десяти років тому за задумом директора заводу Олександра Олександровича Величка та силами працівників був створений такий парк. На ставі працював і фонтан. Дуже, шкода, що зараз це основне бюджетоутворююче підприємство не працює. Парк належить саме підприємству, та поки така ситуація, ми своїми силами проводимо толоку і доглядаємо його, – розповіла «Прочерку» голова громади Леся Поліщук.

IMG_20190730_130811

Чи не найважливішим питанням в громаді зараз є Старе покинуте приміщення дитячого садочку в Іваньківській ОТГ на Маньківщині хочуть переобладнати під квартири АТОвцям. З 34 захисників України, що проживають в ОТГ, 8 вже виявили бажання взяти собі квартири. Також квартири можуть бути передані і дітям-сиротам. Та спершу це питання має пройти певну бюрократичну процедуру.

IMG_20190730_140207

Окрім того частинку приміщення вже облаштували під культурний центр для жителів кутка. Оскільки будівля сільради і громада є власником цієї будівлі, тож вирішили діяльність культурного центру в цій будівлі лишити і після облаштування квартир.

– Робимо тут і день народження, і поминки. Щоб було як в людей, щоб можна було зібратись і шматочок хліба з’їсти, – каж  Петро Грущенко, місцевий депутат сільради.

IMG_20190730_135900_1

У цій громаді знають, як грамотно господарювати – от хоча б один примітний факт: на території ОТГ цілих 11 ставків. Громада провела аудит, склала водні паспорти – і виставила на аукціон ті водойми, оренда на які закінчилася. Як наслідок,  ставок, що раніше приносив 1400 гривень у рік, тепер приносить громаді 50 тисяч гривень!

IMG_20190730_140451

Спеціаліст землевпорядник Оксана Чорненька каже, що в цілому від об’єднання громада лише виграла. Так, в селі Крачківка між бібліотекою та будинком культури в невеликому приміщенні встановили котел, що опалюватиме взимку дві будівлі. Окрім того, в сільському бюджеті передбачені кошти на ремонт центральної зупинки.

– Були свої нюанси, вона знаходиться зовсім не на балансі сільської ради. А це потрібна справа для людей. Тож таки зробимо це. Кожна дрібниця важлива, – зазначає Оксана Чорненька.

До слова у планах громади створення центру первинної медико-санітарної допомоги, а ще пожежного загону.

Прес-тур організований Черкаським Центром розвитку місцевого самоврядування, створеним за підтримки Програми «U-LEAD з Європою».

Назарій ВІВЧАРИК

реклама

Інші матеріали по темі:

Коментарі  

 
-1 #1 В.К. Иванькофф 13.08.2019 15:03
Церкви в селе не хватает. И тогда будет абсолютно всё по моднёму.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

реклама Делікат

bigmir)net TOP 100