Про те, чи є на Черкащині цензура, чи відчувають журналісти тиск із боку влади і яким чином між владою та ЗМІ можна налагодити співпрацю, ішлося під час «круглого столу», який проводив із журналістами голова Черкаської облдержадміністрації Сергій Тулуб у Черкаському національному університеті ім. Б. Хмельницького 29 травня.

Сергій Тулуб наголошував, що влада прагне об’єктивного інформування про свою роботу

Сергій Тулуб наголошував, що влада прагне об’єктивного інформування про свою роботу

 

На відміну від різноманітних нарад і засідань із чиновниками, з представниками ЗМІ Сергій Борисович спілкувався напрочуд люб’язно. Навіть сів не на чільному місці. Зауважив, що в переддень Дня журналіста влада повинна розглянути питання, котрі пов’язані з їхньою професійною діяльністю. Хоча пообіцяв, що безпосередньо на свято з журналістами зустрінеться знову, щоб відсвяткувати «як і належить традиційно на Черкащині». Далі губернатор наголосив на необхідності кроків, які б дали можливість «вільного відношення і вільного спілкування журналістів різноманітних засобів масової інформації з владою». Зауважив, що в області є програма розвитку інформаційного простору. А потім нагадав, що Черкащина зробила значні кроки в соціально-економічному розвитку, що тут активно впроваджуються соціальні ініціативи Президента. Але не всі люди про це знають.

– Не всі люди відчувають ці ініціативи і результати цих ініціатив. Оце одне з тих питань, які стосуються влади і вас, – звернувся Тулуб до журналістів. – Об’єктивне інформування – це те, що ми ставимо перед собою як влада… Сьогодні влада намагається всіма зусиллями бути і достойною, і, в той же час, зрозумілою, прозорою для всіх верств населення. А вони можуть про це бути поінформовані тільки через вас…

Далі губернатор нагадав про перші кроки, які влада зробила щодо незалежності ЗМІ, вийшовши з числа співзасновників обласних газет «Нова Доба» і «Черкаський край», і сказав, що треба подумати над тим, аби взагалі зробити їх вільними. Після свого виступу Сергій Тулуб запросив до слова відповідального секретаря обласної організації Національної спілки журналістів Василя Трохименка.

На переконання Василя Трохименка, журналістика не повинна бути «угодовською»

На переконання Василя Трохименка, журналістика не повинна бути «угодовською»


У своєму слові Василь Михайлович наголосив, що пріоритетними напрямками роботи спілки залишається захист свободи слова і професійних прав журналістів, піклування про підвищення кваліфікації творчих працівників, налагодження взаємодії з органами влади та громадськими організаціями. Та, разом з цим, за словами Василя Трохименка, журналісти повинні і критикувати владу.

– Насправді «угодовська» журналістика не потрібна ні народу, ні владі, ні самим журналістам, – сказав він. – Ми знаємо, що на державному рівні цензура скасована, і як такої цензури, яка перевіряє публікації, немає. Але залишається тиск на редакторів видань, особливо на редакторів комунальних видань. Тому нас непокоїть те, що в багатьох комунальних ЗМІ зберігається ситуація тривоги через незадовільне фінансування, необґрунтовані і невиправдані зміни керівництва.

Саме через це, каже Василь Трохименко, нині багато хто намагається уникати гострих публікацій, аби не дратувати владу. Зауважив, що НСЖУ запровадила телефон «гарячої лінії», куди навіть анонімно можна поскаржитися на тиск влади – 37-23-01.

Утім, із заявами про тиск із боку влади губернатор не погодився.

Губернатор не міг зрозуміти, звідки Василь Трохименко взяв, що на Черкащині є тиск на газети

Губернатор не міг зрозуміти, звідки Василь Трохименко взяв, що на Черкащині є тиск на газети


– Хотілося б почути вашу думку, – звернувся він до Василя Трохименка. – Ви кажете, тиск, особливо на комунальні засоби масової інформації. А який механізм ви бачите? Що треба зробити, щоб цього навіть у розмовах не було?.. От ви подивіться, скільки засобів масової інформації. Скільки там комунальних газет, Тетяно Борисівно (Тетяна Очеретяна – начальник управління інформаційної політики ОДА, – ред.)? 24 на районному рівні, а на рівні області – 2. Ось сидять два керівники, запитайте їх, коли-небудь вони чули мій голос, щоб я образив?.. Я ніколи до журналістів претензій не висловлював…

Мав на увазі Сергій Борисович редакторів обласних газет «Нова Доба» і «Черкаський край» Юрія Осипенка та Тетяну Калиновську. Нагадав, що сам він також має політичну освіту, і що в Радянському Союзі вчили, що журналістика – це дзеркало життя.

– І якщо ти мордою не вийшов, то не скаржся на дзеркало. Воно показало тебе такого, як ти є. Але це було ще тоді. А сьогодні, на жаль, я бачу, що є залежності від політичних уподобань… Я знаю, хто що робить, хто з ким працює і де хто фінансується. І я до цього спокійно ставлюсь. Але те, що стосується комунальних газет, то, якщо на них тиснуть, що ж треба зробити, аби не було цього тиску? – не міг зрозуміти губернатор.

Василь Трохименко зауважив, що редактори комунальних видань зараз виступають буфером між владою і колективом, оскільки газети в підвішеному стані через обмежене фінансування.

– А як же мають кошти приватні ЗМІ? Ось Тетяна Олександрівна, – вказав Тулуб на керівника телекомпанії «Ільдана» пані Шадріну. – Їм же ніхто не допомагає, не фінансує…

До дискусії про тиск влади вирішила приєднатися і головний редактор «Черкаського краю» Тетяна Калиновська. Каже, тема тиску на комунальні ЗМІ зараз модна.

Редактор «Черкаського краю» Тетяна Калиновська: «Я завжди казала і кажу, що наша газета тиску не відчуває»

Редактор «Черкаського краю» Тетяна Калиновська: «Я завжди казала і кажу, що наша газета тиску не відчуває»


– Але я говорила і завжди на всіх зустрічах говорю про те, що наша газета не відчуває тиску з боку влади. Ми не боїмося гострих тем… Що стосується замовної критики, ми просто не беремо такі матеріали, – сказала вона.

Головний редактор «Нової Доби» Юрій Осипенко утримався від висловлювання своєї позиції

Головний редактор «Нової Доби» Юрій Осипенко утримався від висловлювання своєї позиції


Її старші колеги-журналісти «Черкаського краю» Наталія Віргуш та Ганна Шквар перевели розмову в трохи інше русло, наголосивши на необхідності більше приділяти уваги моральним аспектам роботи журналістів, журналістській етиці, навчати журналістів, проводити семінари і не гнатися за сенсаціями на догоду власній славі.

– Я одну сенсацію тримаю в душі уже 20 років, – розповіла Ганна Шквар. – Свого часу я дала слово її не оприлюднювати, хоча тоді вона була б дуже цікава для читачів. Але це було б не по-людському.

А от Тетяна Шадріна поскаржилася, що телевізійники перебувають поза увагою спілки журналістів, мовляв, навіть внески давно не платять.

До теми об’єктивності повернувся у своєму виступі журналіст газети «Молодь Черкащини» Леонід Туменко. Як він сказав, при радянському «дзеркалі» доводилося брехати, і владі це подобалося.

– Ну й добрехалися. Зникла вона та влада, – відреагував на слова губернатора пан Леонід. – Василь Михайлович наголошував не на обласних комунальних газетах, кажучи про тиск. А на районних. Я зробив заміточку в «Молоді Черкащини»… Так от у Чигирині є голова райадміністрації, він викликав редакторшу і каже – не смєть таке писать, бо будеш знати. Ото воно і вплив: грошей не дають, самі заробляйте. А де їх узяти, коли в районі реклами нема. А «не смєть» – можна давати команду.

Тут же Леонід Туменко попросив Сергія Тулуба «сказати отуди нагору, щоб не топтали українську мову».

– Ніхто тим руським не заважає говорить своїм язиком, ну а нашу не чіпайте! – висловився про наболіле Туменко.

Тут Сергій Тулуб відповів, що його позиція незмінна: українська мова має бути єдиною державною.

– Я це казав і буду казати, я від своїх слів не відмовляюся, – зазначив він. – Я  й «туди» казав, але ж там є інші…

Порушили на засіданні і тему книговидавництва. Зокрема, Тетяна Калиновська подякувала Сергію Тулубу за підтримку у виданні творів Василя Симоненка, а ветеран черкаської журналістики Петро Жук зазначив, що потрібно було б звернути увагу на видання книжки про Черкащину.

– А ви взялись би за цю справу? – спитав його губернатор. –  На те, щоб організувати і зробити такий твір? Тетяно Борисівно, а скільки в нас грошей виділено на книговидання?

– Двісті тисяч, але є ще подання і листи, – відповіла Тетяна Очеретяна.

– А скільки на управління ваше, на всі питання?

– Півтора мільйона, – відповіла пані Тетяна.

Однак губернатору чомусь не сподобалося, що так кошти «поділили». І навіть переконання пані Тетяни в тому, що за виділення грошей на книговидавництво голосували депутати обласної ради, Сергія Тулуба не переконало.

– Що ви подали, за те ми проголосували, – різко сказав він Очеретяній.

А її спроба зауважити, що видання про Черкащину заплановано до 60-ї річниці області, лише роздратувала Тулуба.

– Вибачте, але я вже вас не запитую. Кажіть тоді, коли я вас запитую! – сказав губернатор.

Узяти «під своє крило» підготовку видання про Черкащину він запропонував ректору ЧНУ Анатолієві Кузьмінському. І сказав, що на сесії озвучить відповідну пропозицію щодо виділення коштів.

– Бо дійсно немає твору, який би показував, що таке Черкащина, – наголосив губернатор.

Ще раз про комунальні ЗМІ нагадав присутнім голова ради ветеранів обласної організації НСЖУ Борис Педченко. За його словами, важко уявити, як обласні та районні газети будуть існувати без підтримки влади.

– Вони не розкошують, не хочу вживати таке слово «животіють», розігнатися їм немає куди. Якщо влада відмовиться допомагати фінансово, ці газети просто пропадуть. Ми маємо трагічний приклад – пропала в нас в області селянська газета «Земля Черкаська», яка користувалася повагою на селі. Від владних структур їй допомоги не було, якийсь магнат не захотів собі взяти… А шкода… І така доля може чекати і той же «Черкаський край», і «Нову добу», вони зараз, як мовиться, ледве зводять кінці з кінцями… Тому це питання треба розглядати, не поспішаючи… А якщо говорити про програму розвитку інформаційного поля, то потрібно робити це не втихаря, а спитати думки всіх журналістів…

Підтримала Бориса Педченка і гендиректор ОДТРК «Рось» Лариса Єфремова. Вона запропонувала створити раду журналістів з представників різних поколінь, яка б і ставила всі проблемні питання перед владою.


На завершення зустрічі Тулуб надав слово ректору університету Анатолію Кузьмінському.  Той подякував за честь приймати в стінах закладу такий захід, нагадав, що на 784-й день дії нової влади в області зроблено багато і закликав до спільної роботи, до об’єднання, бо «один плюс один буде два, а один мінус один – буде нуль». Також запропонував зробити такі зустрічі системними.

Підсумовуючи все сказане, Сергій Тулуб підтримав пропозицію зустрічатися регулярно і створити раду журналістів. Але на тому, що треба «розірвати ланцюжки» між владою й обласними газетами, наголосив ще раз. Щоправда, запевнив, що буде врахована думка колективів.

– Що стосується цензури, я не думаю, що сьогодні це має право на життя. Я не бачу сьогодні підстав про це стверджувати. Не можу жодного прикладу навести, щоб хтось забороняв випускати якийсь матеріал… – наголосив губернатор.

Уже «на прощання» журналісти висловлювали йому свої побажання. Так, директор телекомпанії «Ільдана» Тетяна Шадріна попросила розібратися з інтернет-виданнями, мовляв, пишуть, що хочуть, і ніякої управи на них немає, бо вони навіть не ЗМІ.

– Можуть облити брудом будь-кого, але вони не підсудні! – обурилася телевізійник.

На це Сергій Тулуб знову висловив незадоволення роботою інформаційного управління. Мовляв, треба це питання вивчати, а цього не роблять.

– Для цього є законодавчі нормативні документи, треба сісти, вивчити їх і відпрацювати механізми впливу на ці засоби масової інформації, – сказав він.

реклама

Інші матеріали по темі:

Коментарі  

 
-1 #18 figure 14.06.2012 23:07
Тулуб зауважив «…в області є програма розвитку інформаційного простору…», в програмі не враховано збереження районних комунальних телерадіооргані зацій (в області більше 25). Їх подальша доля – припинення діяльності (мова не йде про друковані). До речі – жодного представника цих ЗМІ на зустрічі.
Василь Трохименко, краще б розповів ким продано, за які гроші та у чиєму приватному володінні знаходиться журналістська база. Колись на березі Дніпра журналісти мали змогу відпочивати зі своїми сім’ями.
«….А як же мають кошти приватні ЗМІ? Ось Тетяна Олександрівна, – вказав Тулуб на керівника телекомпанії «Ільдана» Шадріну. – Їм же ніхто не допомагає, не фінансує…»
Шадріна, систематично посилаючись на позаштатну посаду радника голови ОДА, за спиною Тулуба, але начебто за його дорученням, «нагинає» керівників районів, сільських голів, керівників заможних підприємств і за чималі гроші видає «телевізійні шедеври» на «Росі».
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+3 #17 гість 10.06.2012 01:19
Цитую Запитаннячко:
Чм правду кажуть, що ота маленька руденька інформаційна чиновниця підліша за десяток карьєристів?

ага! рідкісна... чиновниця!!!
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+5 #16 Запитаннячко 08.06.2012 19:45
Чм правду кажуть, що ота маленька руденька інформаційна чиновниця підліша за десяток карьєристів?
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+4 #15 СЛАВА ИЗ ЧИГИРИНА 04.06.2012 13:03
Цитую О.ЧУПРИНА:
Цитую Є.ЧУБ:
Цитую О.ЧУПРИНА:
Шановні журналісти! Обговорювати ваші проблеми в такому складі означає себе не поважати.Надіюсь уточнювати деталі не потрібно?

Треба. Якого *** ТИ сунеш носа у справи журналістів?

Регіональні нервують,це вже позитивний результат.

Это точно.Сильно нервничают поэтому хамят соколики не летающие.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+6 #14 О.ЧУПРИНА 04.06.2012 10:01
Цитую Є.ЧУБ:
Цитую О.ЧУПРИНА:
Шановні журналісти! Обговорювати ваші проблеми в такому складі означає себе не поважати.Надіюсь уточнювати деталі не потрібно?

Треба. Якого *** ТИ сунеш носа у справи журналістів?

Реіональні нервують,це вже позитивний результат.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
-7 #13 чув 04.06.2012 01:18
як можна писати прро те, де був? :lol: :lol: :lol: так от, яка вона "правдива" журналістика... 8)
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+1 #12 Є.ЧУБ 02.06.2012 18:03
Цитую О.ЧУПРИНА:
Шановні журналісти! Обговорювати ваші проблеми в такому складі означає себе не поважати.Надіюсь уточнювати деталі не потрібно?

Треба. Якого *** ТИ сунеш носа у справи журналістів?
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+6 #11 О.ЧУПРИНА 02.06.2012 15:15
Шановні журналісти! Обговорювати ваші проблеми в такому складі означає себе не поважати.Надіюсь уточнювати деталі не потрібно?
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+13 #10 Оксана Колісник 01.06.2012 08:04
Цитую Оксана Мацюцька:
За приклад - пан Кузьмінський (хоч він і не журналіст): як він запопадливо рахує кожен день нової влади! Певно, щодня зранку робить зарубки на одвірку у своїй спальні: 782, 783, 784-ий день... Мені здається, що Тулубу, людині далеко неглупій, було при цих словах ректора страшенно незручно. Як буває не по собі, коли хтось, з поганим травленням, ненароком видасть недвозначний звук за столом.
Насправді - яка драма! Бо ж відомо, що щасливі час не лічать. Ой не про гарне життя свідомий чи не свідомий "месідж" шановного пана ректора!
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+12 #9 read.book 31.05.2012 20:35
"Що стосується цензури, я не думаю, що сьогодні це має право на життя. Я не бачу сьогодні підстав про це стверджувати. Не можу жодного прикладу навести, щоб хтось забороняв випускати якийсь матеріал… – наголосив губернатор", -

На жаль, Сегрій Боросович, але ВОНИ Є, і вони рельні, і, на жаль, "те чого не має", псує думку про ті видання!
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

реклама Делікат

bigmir)net TOP 100