реклама

реклама

До Івана Малковича ви можете звертатися Іван Антонович або пане Іване, або дорогий Івасику-абабагаламасику, – пояснює школярам художній керівник черкаського драмтеатру Сергій Проскурня.

Опісля – довге скандування назви видавництва «А-ба-ба-га-ла-ма-га».


У середу, 3 жовтня, відомий письменник та видавець Іван Малкович на запрошення МГО «Книжковий маестро» вперше побував у Черкасах. Організаторами заходів виступили громадська організація «Книжковий маестро» (засновник організації – доцент кафедри видавничої справи ЧНУ ім. Богдана Хмельницького Людмила Фіть), видавець Юлія Чабаненко та художній керівник Черкаського драматичного театру Сергій Проскурня.

Директор видавництва з мільйонними тиражами «А-ба-ба-га-ла-ма-га» у житті виявився простим та привітним.

– Я хочу, щоб у світі знали, що одні з найкращих книжок – українські. Ми мусимо робити щось найкраще у світі і тоді нас будуть знати, хвалити і нам буде самим приємніше жити, – закликав зі сцени драматичного театру Іван Антонович.

Здебільшого дитячий видавець Іван Малкович зізнався: у казки вірить, однак не у всі.

– Яке би було життя сіре без казок… Іноді ти читаєш таку казку, що віриш, що так і було, бо кожна казка – це якийсь світ. Ми ж відрізняємося від тварин тим, що ми читаємо, віримо у казки, можемо їх розказати дитині. Ми ж більшою мірою казки розповідаємо собі, тому що дитина до 4 років її не згадає. Ми цим самим себе наповнюємо! – розмірковував над одним із запитань студентів Іван Малкович.

«А-ба-ба-га-ла-ма-га» виданням книг російською мовою не займається. Їх можна знайти у Росії з приміткою «Не для продажу в Україні». Іван Малкович зізнається: попри можливість збільшити свої тиражі удвічі, про такий вид заробітку навіть не задумувався. Набагато приємніше вражати українською книгою.

Кілька років тому видавництво «А-ба-ба-га-ла-ма-га» почало займатися виданням і дорослої літератури.

– Ті дітки, які виростали на моїх книжках, стали вже дорослими, закінчили ВНЗ. Кілька з них підійшли до мене і сказали: «Ми виростали на ваших книжках і ми хочемо, щоб ви видавали щось для нас і зараз». Після цього я почав видавати дорослу серію з творами, які люблю сам, – розповів Іван Антонович.

Увійшли у дорослу серію і твори письменника-дисидента Тараса Мельничука. Його пан Малкович вважає відкривачем свого світу поезії. Неабиякий внесок у становлення Івана Антоновича зробила і поетеса Ліна Костенко. Її «а-ба-ба-га-ла-ма-зівські» «Триста поезій» продали вже у кількості 101 тисяча.

Найбільш зацікавленими у постаті Івана Малковича виявилися студенти, які ледве помістилися у малу актову залу. Допитливі спудеї задавали письменникові найбільш різноманітні питання. Іван Антонович був шокований: довелося розповісти і про знайомство з дружиною, і про Ліну Костенко, і про свої політичні погляди. Однак більшість запитань через обмежену кількість часу залишилось без відповіді. Пан Малкович забрав їх з собою, пообіцявши проаналізувати.

Крім того, студенти презентували письменникові ВІДЕО, яке зняли напередодні. Вони запитували у черкащан, ким би міг бути Іван Малкович, показуючи його портрет.

За словами письменника, висунути свою кандидатуру у народні депутати йому пропонували двічі. В обох випадках Малкович відмовився.

– Ніколи б не хотів бути політиком. Українська книга в Україні – це вже велика політика. Її треба робити найякісніше. Фільмів нема, мультфільмів нема, то хоч є книги, – з прикрістю пояснив Іван Малкович.

А от наміри інших письменників іти в політику Іван Малкович підтримує. Серед таких і Марія Матіос, яка балотується другою за списком від партії «УДАР».

– Це прекрасно, що Марія Матіос зважилася. Думаю, вона відповідально ставитиметься до своїх обов’язків, – прокоментував видавець.

Обмовився він і про свої політичні погляди. Видавець зазначив, що, на його думку, варто віддавати голоси трьом демократичним партіям: «Батьківщині», «УДАРу» та «Свободі».

– Важливо, щоб пройшла «Свобода». Без неї не буде блокуючого пакета. Ми зараз вперше стоїмо перед загрозою катастрофи. Якщо буде конституційна більшість, то може більше не бути України. Я не люблю лякати і лякатися, але зараз 150 голосів демократичні сили не набирають, – зазначив Іван Малкович.

На завершення свого перебування в університеті Іван Малкович продекламував найпопулярніший авторський вірш «Із янголом на плечі» та побажав, щоб «янголи ніколи не падали з ваших плечей, великих та малих».


А от зустріч в черкаському драмтеатрі повної зали не набрала. Можливо, це пов’язано з мітингом, який відбувався у цей час на Театральній площі. Однак письменника невелика кількість шанувальників не засмутила. Протягом години автор виконував свої улюблені вірші та відповідав на запитання.

На завершення Іван Малкович поділився своїми приємними враженнями від перебування у Черкасах, назвавши наше місто «гарним», та пообіцяв приїхати ще.


P.S.: Для розвитку ораторського мистецтва Іван Антонович кілька разів радив усім черкащанам щодня повторювати скоромовку сім разів: «Чи ти читав Тичину?».

Фото Алли Плахтій

реклама

Коментарі  

 
+1 #1 Комуніст 08.10.2012 15:38
Ну що ж... Іван Антонович виявився недурною людиною і досить цікавою, як на того, хто агітує за фашистів. Та вселяє оитимізм те, що людина з віком змінюється і часто на краще. До наступного візиту!
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100