реклама

реклама

Захисники та захисниці України, які зараз удома, напередодні свого свята, 30 вересня, змогли по-особливому відчути, що таке сімейний затишок. Життя бійців на фронті суттєво відрізняється від мирного життя в тилу. Щоб дати ветеранам позитивні враження, на території садиби «Крутий Заміс», що на Чигиринщині, був проведений захід «Родинна колиска захисників».

 IMG_20231001_214624

Там родини військових могли поділитися на команди, і взяти участь у грі, яка передбачала проходження локацій заходу за певний час. Серед них: розпис гіпсових фігур, майстер-клас з бойового гопака, заміс власного хліба. Багато цікавого організатори приготували й для гостей, які не були гравцями.

Коли на поріг садиби почали ступати перші гості, журналіст «Прочерку» відразу помітив двох чоловіків. Вони щось жваво обговорювали, а згодом почали плести кошики з лози – своєрідний спосіб розвантажитися.

IMG_20231001_220041

Один чоловік був у військовій формі, позивний «Техас», він – розвідник 118-ї бригади Сил територіальної оборони Черкаської області.

– Тут, на заході, можна добре відпочити, відволіктися від буденних справ, а також опанувати нові навички, – поділився «Техас».

– Цим займалися наші пращури, ми не забуваємо свою культуру – переплів гілки лози боєць.

IMG_20231001_214837

На локації неподалік ми зустріли сім'ю: батька, двох синів та їхню бабусю. Молодший син Олексій там отримав «грамоту на земельні угіддя від Богдана Хмельницького» в облаштованій козацькій канцелярії. Козаки поставили на ній печатку, яка виливалася сургучем, і підписали пером.

Батько Олексія теж представився захисником із 118-ї бригади. Іван Масоха розповів, що тут у нього з'явилася можливість побути ближче з дітьми. На питання, чи радив би своїм побратимам відвідати схожі заходи в майбутньому, відповів ствердно.

– Дай Бог, щоб усі, з ким я служив, повернулися живими додому. А також, щоб ми з ними тут могли зустрітися – висловив свої сподівання Іван Масоха.

Бабуся Олексія розповіла з онуком, які локації вони вже встигли відвідати:

– Пекли хліб, були на бойовому гопаку, робили тату, проводили досліди.

Виступ Черкаського обласного клубу собаківництва – ще одна локація, яка зібрала довкола себе велике коло глядачів: батьків та дітей. Разом зі своїми тренерами, чотирилапі учасники показували різні вміння. Вони виконували команди «сидіти», «поруч», «крок назад», «по колу», а вкінці отримали нагороду – ласощі.

IMG_20231001_214540

– Клуб 5 років років займається каністерапією. Направлення наших собак більше стосується особливих діток. Сьогодні приїхали 13 собак, усі вони сертифіковані й протестовані. Проводимо заняття з реабілітації для людей, які цього потребують, зокрема, військових, – розповіла керівниця клубу Наталія Кривоколінська

За словами директора ТОВ НВФ «Урожай» Олександра Воскобойніка, організатора заходу «Родинна колиска захисників», існує медична реабілітація, а цю реабілітацію можна назвати душевною.

350 військових з їхніми родинами зареєструвалися на «Родинну колиску захисників», щоб пройти разом шлях трансформації негативної енергії в позитивні переживання.

Юлія Капуш

реклама

Інші матеріали по темі:


Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100