реклама

реклама

Одну з найдавніших тканин у світі уперше презентували на виставці в Державному історико-культурному заповіднику «Трипільська культура» у селі Легедзине, на Черкащині. За словами фахівців, їй понад 6000 років.

IMG_20240202_143406

Унікальний фрагмент тканини представили на відкритті оновленої вхідної групи музею.

До лютого 2024 року екскурсії до музею були обмежені через відсутність центрального та пожежного входів, був лише один старий вхід. Благодійники оновили вхідну групу в межах національного проекту «Збереження культурної спадщини».

IMG_20240202_130539

IMG_20240203_220939  

Про це повідомив під час відкриття директор Державного історико-культурного заповідника «Трипільська культура» Владислав Чабанюк.

– Сенсаційна знахідка, яка відбулася ще в 1971 році – розкопки на Дністрі, Кам'янець-Подільський район, поселення Велика Слобідка. Було знайдено фрагмент тканини, що запеклася в глині. Можливо, тканиною затирали стіну помешкання, від неї відірвалася частинка, потрапила в глину, й її заліпили. Коли хата горіла, фрагмент не обвуглився, пережив ту високу температуру.

Тканина пережила спеку, вологу та холод, і сьогодні змінює уявлення про життя трипільців, розкриваючи їхню високу технологічність, винахідливість та інноваційність, – розповів Владислав Чабанюк.

На заході був присутній ректор ЧНУ імені Б. Хмельницького Олександр Черевко, він зазначив, що на базі університету створений центр дослідження Трипілля. Щороку студенти відвідують заповідник, досліджують свої знахідки, описують їх. Так твориться історія прадавньої України.

IMG_20240202_142947

– На новому етапі становлення й переосмислення національної ідентичності, вагому роль набувають саме такі регіональні музеї.

– У селі Легедзине, знаходиться найбільша в Україні музейна Трипільська експозиція. Нашому Фонду було важливо «розблокувати» екскурсійний і туристичний потенціал цього унікального місця, – наголосила директорка благодійного фонду «МХП-Громаді» Тетяна Волочай.

IMG_20240202_120019

За словами директора заповідника «Трипільська культура», це вперше, коли фрагмент тканини показали не музейникам, а відвідувачам. У музеї в Легедзиному він буде виставлений лише на деякий час, адже згодом його продовжать досліджувати.


Юлія Капуш

реклама

Інші матеріали по темі:


Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100