Учора на сцені Черкаського драматичного театру після 10 тижневої перерви в рамках Різдвяного фестивалю знову виступив «Київ модерн-балет» найвидатнішого балетмейстера Європи та судді танцювального шоу «Танцюють всі» Раду Поклітару.

Фото: kmbtheatre.kiev.ua

Фото: kmbtheatre.kiev.ua

Цього разу черкащанам показали наймасштабніший їхній проект – постановку «Лускунчик», в основі якої – сюжет однойменного твору Ернста Теодора Амадея Гофмана.

– У цьому балеті – більше ста костюмів, величезні шикарні декорації, прекрасна музика Чайковського, – говорить керівник «Київ модерн-балету» Раду Поклітару. – Усі балетні «Лускунчики» – це адаптована версія для дітей. Але гофмановський «Лускунчик» – набагато глибший, психологічніший і філософічніший. Тому ми зробили такий спектакль, який був би цікавим і дітям, і дорослим.

Фото: kmbtheatre.kiev.ua

Фото: kmbtheatre.kiev.ua


Перед приїздом до Черкас балет Раду Поклітару гастролював у Голландії та Бельгії. Там «Лускунчик» «прокатувався» багато разів. Повернувшись до України, балетмейстер зрозумів, що текст вистави мимовільно «замилюється».

– Це ніби як в чайнику з’являється накип. І тоді начебто смак чаю не змінюється, але це – зовсім інший чай і зовсім інша вода. І найголовніше – вчасно це помітити. Тому коли ми готувалися до гастролей у Черкасах, то провели в залі з артистами дуже багато часу. Вони були дуже здивовані, що довелося так багато репетирувати, оскільки я побачив дуже багато «накипу». Тепер черкаський глядач побачить «очищену версію» «Лускунчика», оскільки напередодні від’їзду до Черкас ми виповзли із залу на чотирьох об 23.00. Увесь цей час ми «чистили» спектакль, – посміхнувся Раду Віталійович.

Хотів балетмейстер також, щоб протягом дводенних гастролей черкаський глядач побачив двох балерин театру в ролі головної героїні Марі: Еліну Віннікову, яку черкащани вже бачили в ролі Кармен, та Анну Герус.

Фото: kmbtheatre.kiev.ua

Фото: kmbtheatre.kiev.ua


– Але в Анни зараз температура 40 і вона залишилася в Києві, – сказав у коментарі «Прочерку» Раду Поклітару. – Тому ми змінювали склад в останню секунду. Шкода, тому що, коли змінюються провідні артисти спектаклю, виходиться зовсім інший спектакль. Сподіваюсь, що це будуть два однаково гарних.

Директор обласного художнього музею Ольга Гладун впевнена, що Поклітару вдасться здивувати черкаську публіку. Вона вже вдруге відвідує спектаклі цього балетмейстера. Говорить, що це буде, як завжди, цікаво та феєрично.

– Я бачила «Лускунчик» в Маріїнському театрі в Санкт-Петенрбурзі та у Великому театрі в Москві. Я шанувальниця творчості Раду Поклітару, тому впевнена, що це буде нова молодіжна версія.

Класичні версії «Лускунчика» в Маріїнському та Великому театрах бачив і директор Черкаського драматичного театру Володимир Осипов.

– Наш театр шукає нові форми та підходи, щоб поламати канони академічного театру, але треба робити це дуже обережно. У Раду Поклітару ж це виходить дуже вишукано та професійно. Думаю, що ніхто не залишиться байдужим до творчості «Київ модерн-балету», – переконаний Володимир Олексійович.

Як пожартував перед початком спектаклю в.о. художнього керівника театру Сергій Проскурня, «Лускунчик» – в Черкасах не тільки тому, що Раду – феноменальний балетмейстер, а «Київ модерн-балет» – фантастичний театр, а й тому, що він не бачив ще цієї вистави у їхньому виконанні.

– Тому ми з вами станемо свідками хореографічного шедевру, – заінтригував Сергій Владиславович.


Натомість Раду Поклітару натякнув, що не має наміру припиняти дружні стосунки з Черкасами.


– У нас є програма, яку, я сподіваюсь, ми покажемо черкаському глядачеві. Це спектакль «Палата № 6» за повістю Чехова та «Андеґраунд», – сказав балетмейстер.

Усі, хто не встиг побачити «Лускунчика», який учора в драматичному театрі презентував «Київ модерн-балет», можуть зробити це сьогодні о 19.00.

ТУТ можна переглянути фрагмент №1 з вистави Раду Поклітару «Лускунчик»

ТУТ можна переглянути фрагмент № 2 з вистави Раду Поклітару «Лускунчик»

реклама

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100