реклама

реклама

Учора в Черкаському драматичному театрі завершилися дводенні гастролі «Київ модерн-балету» найвидатнішого балетмейстера Європи та судді танцювального шоу «Танцюють всі» Раду Поклітару.

Черкащанам презентували кращу виставу 2006 року за версією премії «Київська пектораль» «Кармен.TV» та кращі вистави 2008 року за цією ж версією «Болеро» та «Дощ».

Як говорить головний ініціатор події, художній керівник Черкаського драматичного театру Сергій Проскурня, ще місяць тому Раду Поклітару навіть не знав, що потрапить в місто на «Че» (тобто Черкаси, – ред.).

– Але коли довідався про те, що є така можливість, то зробив розкішний жест: ми домовилися, що гастролі відбудуться не за тими стандартами, за якими «Київ модерн-балет» виступає в Москві, Пекіні чи Сеулі, а практично подарує своє мистецтво Черкасам, – сказав Сергій Владиславович, натякаючи на досить символічну плату за виступи для театру такого рівня. – Слово «гроші» з нашого лексикону ми виключили.


– Сергій – дивовижної енергії людина. Я іноді його навіть боюсь, тому що кількість його ідей перевищує мою здатність сприймати, – жартує Раду Віталійович. – Коли з’явилася його ініціатива приїхати до Черкас, я зрозумів, що простіше сказати «так». І я щасливий, що в нашій географії з’явилися Черкаси.

У суботу жителі та гості міста дивилися виставу «Кармен.TV». Крім севільської циганки Кармен, яка наприкінці вистави повісилася, однією з головних дійових осіб стала Мікаелла.

– У новелі Проспера Меріме Мікаелла – це малесенький персонаж, просто малютка, тоді як у Раду вона стає двигуном сюжету, – пояснює Сергій Проскурня.

На фото: дві головні героїні вистави «Кармен.TV» – Кармен (Еліна Віннікова) та Мікаелла (Олена Долгих)

На фото: дві головні героїні вистави «Кармен.TV» – Кармен (Еліна Віннікова) та Мікаелла (Олена Долгих)


До речі, завдяки цій героїні стає зрозумілими наявність літер «TV» в назві, оскільки Мікаелла стежить за розгортанням подій, дивлячись телевізор, тому вистава створена у форматі балету в двох серіях.

Головний атрибут вистави «Кармен.TV»

Головний атрибут вистави «Кармен.TV»


Хореографія Раду Поклітару стала відкриттям і для директора Черкаського драмтеатру Володимира Осипова.


– Звичайно, я бачив ці вистави в інших інтерпретаціях, але з баченням Раду познайомився вперше.

На думку Володимира Олексійовича, приїзд «Київ модерн-балету» до Черкас – це феноменальна подія для міста та крок театру назустріч глядачам:

– Думаю, що це перший, але не останній їхній виступ на черкаській сцені, – говорить у коментарі «Прочерку» директор театру.

Міський голова Черкас Сергій Одарич «Кармен.TV» не зміг подивитися, тому що тільки з суботи на неділю повернувся до Черкас із Норвегії.

– Збирався разом із дружиною подивитися «Болеро» та «Дощ», але, на жаль, у Анжели Августинівни піднялася температура, тому я залишився з нею, повідомивши художньому керівнику, що не можемо бути присутніми, – сказав Сергій Олегович.

На його думку, Черкасам дуже пощастило, що Сергій Проскурня приїхав до міста, і сподівається, що надовго.

– Сергій (Проскурня, художній керівник театру, – ред.) збурює життя міста, активізує його. Думаю, за кілька місяців ми зможемо сказати, що театр став центром культурного життя. Його ініціативи з нічними виставами та різноманітними гастролями зроблять життя цікавішим, – переконаний міський голова.

Щоб познайомитися із творчістю відомого балетмейстера, квитки купували не лише черкащани. У перший день гастролей студенти Канівського училища культури, які опановують танцювальне мистецтво, винайняли спеціально автобус, щоб подивитися виставу під керівництвом Раду Поклітару.


– Нас приїхало 15 осіб. Ми щасливі, що нам вдалося побувати на виставі Раду Поклітару. У нас море вражень, – говорить із захопленням студентка-танцівниця Ольга Присяжна. – Дуже класно, нам сподобалося. У житті не бачили нічого кращого!

Своє захоплення творчістю «Київ модерн-балету» висловили і студенти факультету дизайну Черкаського державного технологічного університету. Вони подарували виконавиці ролі Мікаелли у виставі «Кармен.TV» Олені Долгих квіткову композицію, де дівчина «застигла» в танці, як на афіші вистави, що тиждень прикрашала фасад будівлі Черкаського театру.


У неділю Раду Поклітару презентував черкаській публіці своє сміливе трактування легендарної балетної партитури ХХ століття «Болеро» Моріса Равеля.


Завершили гастролі «Київ модерн-балет» у Черкасах філософськими розповідями про долі людей, крапку в яких поставив «золотий» дощ, який падав просто на голови артистам зі стелі театру.

 

 

Дивіться також ВІДЕО з вистави «Кармен.TV»:

Частина 1.

Частина 2.

Частина 3.

ВІДЕО з вистави «Дощ»



реклама

Коментарі  

 
+5 #12 кактус 12.11.2012 15:17
таке враження що критичні коментарі стосовно заголовку і т. д. пише одна й та ж людина, яка потрапила під дощ і у якої повісилася совість. Ви б нелохотронщики ділом зайнялися. А щоб паскудити в коментах, то великого розуму не треба.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
-3 #11 Не лохторат 12.11.2012 14:57
Назва статті в черговий раз наштовхує на роздуми про фаховість деяких авторів :-*
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+5 #10 Алексей 10.11.2012 23:00
Не знаю, кому чего не хватает в этой жизни :-* (Юным черкасским журналистам не хватает политкорректнос ти.)
А как на мой взгляд, название статтьи интригует.Но и текст "питательный".
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
-4 #9 Сергей 07.11.2012 20:03
Юным черкасским журналистам не хватает политкорректнос ти.Они жаждят скандальных заголовков.Мяса,хлеба и зрелищ.Ставьте себя на место тех,о ком вы пишете заголовки.А если кто-то говорит:эти жалкие журналюжки-то вас это не зацепит морально?Поэтому будьте аккуратны в заголовках.В заголовке должна быть заложена суть материала.Чтоб я сразу понял о чем статья.А тут:криминальна я сводка-повесилась цыганка.Допишите еще,раз вы так любите жаренное:во время спектакля Кармен под платьем были видны трусы у Кармен.
Как мало нынче добрых журналистов.Все хотят бабла,скандала, выделиться из толпы,якобы ,оригинальность ю своей в создании заголовков.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
-6 #8 Сергей 07.11.2012 20:01
Заголовок странный.Криминальный какой-то.вопрос:почему вы снимали видео,если была запрещена видео-фото сьемка во время спектакля.Можно было снимать только факт выхода артистов на подношение цветов.Видео некачественное.Лучше бы уже сели посредине зала,тогда б картинка ровная была.............
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+6 #7 Смайл 06.11.2012 19:07
Цитую Ужасть:
Цитую syzyj:
щоб так називати матеріал, мабуть треба десь спеціально цьому навчатися...


А потом найти работу в ПРОЧЕРКЕ, бо більше ніде не візьмуть :-)

Шо ж тебя тут так много? На пол-ставки устроилась? И сюда на полную не взяли? :lol:
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
-6 #6 Ужасть 06.11.2012 11:22
Цитую syzyj:
щоб так називати матеріал, мабуть треба десь спеціально цьому навчатися...


А потом найти работу в ПРОЧЕРКЕ, бо більше ніде не візьмуть :-)
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+2 #5 кактус 06.11.2012 09:43
Молодець автор! Гарний матеріал і фото. Тепер з Проскурні магарич за все це. Хоча з ним краще не звязуватися...
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+4 #4 смайлик 05.11.2012 23:28
Цитую syzyj:
щоб так називати матеріал, мабуть треба десь спеціально цьому навчатися...
:-) назва викликає додаткову цікавість до матеріалу :lol:
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+3 #3 Оксана Колісник 05.11.2012 21:54
А я оце думаю, хто на "Прочерку" такі ...хм-хм... заголовки "креативить". А тут і прізвище автора є!
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100