реклама
Sucurity Police

реклама

У кожного з нас вдома пиляться на полицях книжки, які ми давно вже не читаємо. Напевне, будь-хто хоча б раз мріяв про те, щоб оновити свою бібліотеку чимось новим, або ж переїздив до іншого міста, чи виріс з тої літератури, котра давно не оновлювалась. Та що ж робити з тими книжками, які і викинути шкода і друзям не потрібні?

IMG_20170510_134856

Інтернет-видання «Прочерк» знайшло в Черкасах такі місця, де будуть раді вашим книгам, а також розповість про те, де старенькі книжечки не приймуть.

Найперше хотілося виділити бібліотеки, їх у нашому місті достатньо. Тож почнемо, напевне, з того, що в кожного з нас вдома є дитячі книжки, які ми вже не читаємо через свій вік. Черкаська обласна бібліотека для дітей з радістю прийме їх у вас в дарунок.

Дитяча бібліотека

«Якщо нам дарують книги, ми дуже раді. Останнім часом люди все частіше приносять їх до нас. Це буває з різних причин, але основні такі: діти підростають і дитяча література стає непотрібною, інколи люди переїздять, тоді книги приносять теж. Ми приймаємо літературу будь-якого видавництва, але є вікова межа. Нам підходять тільки ті, що стосуються дошкільнят, а також дітей від 1 до 9 класу. Якщо вони трішки пошкоджені, ми їх ремонтуємо. Можна приносити книги українською та російською мовою», - розповідає бібліотекар Дарина Яблонська.

Дарина Яблонська, дитяча бібліотека

Черкаська обласна універсальна наукова бібліотека імені Тараса Шевченка дуже обережно ставиться до тих книг, які приносять. Тому потрібно мати на увазі, що книжки беруть лише в дарунок, і зносити все підряд немає сенсу.

«Ми, безумовно, не в захваті від того, коли до нас приносять такі книжки, тому що немає куди їх дівати. Якщо приносять, ми їх переглядаємо, якщо книги нам не підходять, то ми їх не беремо. Ми раді тільки тоді, коли книги нам дарують, і ми можемо взяти їх у фонд: сучасна, краєзнавча, навчальна література. Деякі книжки залишаються в обмінному фонді, з якого потім їх роздають до інших бібліотек. Але ви повинні зрозуміти, що наша бібліотека не є пунктом, в який можна здати непотрібні книжки», - каже заступник директора Наталія Євтушевська.

Наступним пунктом, де з радістю приймуть ваші старенькі книжки є Черкаська міська центральна бібліотека імені Лесі Українки.

«Ми приймаємо книжки в дар. До нашої бібліотеки може приносити книги кожен, для цього навіть не потрібно бути читачем бібліотеки. Книжки приносять ледь не кожного дня. Якщо ви хочете, щоб книжка потрапила на баланс до бібліотеки, то є деякі обмеження: вона має бути видана після 2000 року. Тематика немає різниці, так само як і мова», - пояснює бібліотекар Наталія Дмитренко.

IMG_20170510_134849

Ця бібліотека також має буккросінг. Тому, якщо ви хочете обміняти книжки можете звернутися сюди. Також обмінюватися книгами по колу можна і в Черкаському національному університеті імені Богдана Хмельницькогов межах кафедри видавничої справи, редагування і теорії інформації. Тут є буккросинг клуб «Fribuk».

І якщо вже мова зайшла про студентів, то хотілося б також згадати бібліотеку Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького, яка теж охоче приймає книги від будь-кого.

Вікторія Пономаренко

«Немає значення, хто приносить книги, ми приймає всі. Це можуть бути як російськомовні, так і українськомовні. Так само неважливі тема і жанри книжок, які нам приносять. У 2008 році ми започаткували акцію «Подаруй бібліотеці книжку», до якої може долучитися кожен. Якщо говорити чесно, то за рахунок такої літератури наша бібліотека і живе», - каже заступник директора наукової бібліотеки Вікторія Пономаренко.

Також у нашому місті є багато книжкових крамниць, проте, як виявилося, вони не приймають книжок ні за гроші, ні в дарунок.

«Ми не можемо брати такі книжки, тому що це заборонено. На них немає жодних ліцензії та документів», - пояснює продавець в магазині «Улюблені книги» Людмила.

Однак з-поміж всіх магазинів варто виділити - книжковий супермаркет «Буквицю». Тут ви можете залишити свої книги на благодійній основі.

«Так, ми проводимо такі акції, декілька разів на рік, коли до нас приносять книжки. Вже потім їх розвозять по різних міських та районних бібліотеках. Про такі акції ми повідомляємо заздалегідь, зокрема через афіші. При бажанні можна принести книги будь-коли. А як назбирається необхідна кількість, ми запропонуємо їх бібліотекам. Найчастіше до нас сучасну літературу та класику», - зазначає продавець-консультант в магазині «Буквиця» Вікторія.

А якщо ви хочете отримати якусь винагороду за свої старенькі книжки, тоді можна звернутися до різних організацій, де приймають макулатуру.

Так, наприклад, за кілограм старих книг, якими ви не користуєтесь вже давно, ви зможете отримати від 2 гривень 70 копійок до 3 гривень.

IMG_20170511_145122

Ще одним варіантом, коли за книги можна отримати гроші, є їх продаж людям, які торгують старенькими книжками в нашому місті, наприклад, на ринку. Всі ми знаємо про так звані «барахолки», на яких часто можна придбати улюблену книжку за вигідною ціною. Так от, там книжки можна також і здати.

«Беру різну літературу, крім дуже вже пошкодженої. Ціна від двох гривень до десяти, але точніше  вже можу сказати тільки після того, як побачу книжку на власні очі. Також немає значення, який це жанр. Однак дореволюційні книги можуть коштувати близько ста гривень», - зазначає продавець книг Василь.

IMG_20170516_091603

Отож, викидати книги не варто, якими б старими вони не були. Краще віднести до бібліотеки чи продати їх, адже комусь вони можуть ще знадобитися.

реклама

Інші матеріали по темі:


Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100