Із 19 вересня ми почали працювати по-новому. Поліси нового типу в руках ще не тримали, але з дня на день вони повинні надійти. Поки що дійсними будуть і старі поліси. Суттєвою зміною в страхуванні є те, що раніше договори були трьох типів. За першим страхувалася будь-яка людина, що сідала в автомобіль, за другим – водій, який сідав у авто відповідно до типу його прав і за третім – конкретна особа на конкретному транспортному засобі. Третій тип поліса був найдешевшим. Нині ми страхуватимемо лише за першим типом. У зв’язку з тим, що зростають ризики, зросте й вартість поліса.

Також у зв’язку з уведенням європротоколу в страховиків побільшає роботи. Раніше достатньо було того, що людина нам телефонувала і реєструвала дорожньо-транспортну пригоду, а потім протягом трьох днів зверталася у компанію. Працівникам страхової компанії не обов’язково було їхати на подію. У принципі, ми і зараз можемо не виїжджати, адже європротокол передбачає, що за певних умов учасники пригоди можуть самі його оформити. Але ми очікуємо, що люди боятимуться оформляти його самостійно, і кількість викликів зросте. Бо дійсно, хоч там є і картинки, і схеми, все одно дорога підносить непередбачувані ситуації. І якщо щось буде зроблено неправильно, це може стати підставою у відмові страхової виплати.

Також ми очікуємо, що буде певний відсоток шахрайських звернень. Навіть зараз трапляються випадки, що ДТП сталася не в тому місці і не в той час, як про це заявляє застрахований. Можливість домовитися учасникам пригоди викличе зростання шахрайства.

Важко буде в тому плані, що не всі фахівці можуть на місці визначити суму пошкодження. Якщо потрібна заміна деталі, то без відповідних перевірок на тих же СТО, неможливо точно сказати, яка сума збитків. Тому я наголошую: якщо не можете визначити суму збитків, не старайтеся відбутися європротоколом. Краще викликати ДАІ, щоб вони оформили ДТП. Адже за європротоколом у цьому та наступному році максимальна сума страхової виплати встановлена на рівні 10 тисяч гривень. Якщо потім виявиться, що сума збитків більша, то все одно ми виплатимо лише 10 тисяч.

Позитивним є те, що приблизно вдвічі скоротяться терміни виплати відшкодування. За європротоколом у нас відпадає необхідність у отриманні рішення суду. Раніше термін був у середньому 60 днів, тепер скоротиться до 30. Головне, щоб учасники вчасно подавали документи. Бо нерідко буває, що ми самі розшукуємо винуватця ДТП і умовляємо надати потрібні довідки.

 Володимир Волоха, директор Черкаської регіональної дирекції АТ «Страхова група ТАС»

реклама

Коментарі  

 
0 #1 Мелхала 21.10.2011 09:36
Волоха - дядечко досвчений, йому можна вірити. Але що робити, якщо ДАІшники на дрібні ДТП не захочуть виїжджати, чи вони не мають права відмовити?
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100