З приводу невдалої спроби перейменування вулиці Енгельса на вулицю Чорновола в Черкасах.

Назви вулиць міст і сіл, в яких ми живемо, відображають наше ставлення до самих себе і власної історії, чудово ілюструють той хаос, який панує в головах і душах у більшості наших співвітчизників.

Ми не можемо визначитись з тим, яку країну хочемо будувати, яким вектором рухатись, хто ми врешті є.

Чи мають в цьому контексті назви вулиць яке-небудь принципове значення? Я відчував, що мають, але аргументів було замало. І от одного разу я випадково почув на вулиці діалог хлопчика років десяти та його мами. Він спитав: "чому вулиця називається Ільїна?" А мама йому відповіла: "просто так називається".

Мама не знала сама чому ця вулиця називається так. Вона не знала, що Єпіфан Ільїн з с. Яснозір’я був червоним атаманом загону імені Спартака. І що він одного разу вдерся в місто, вибивши загін чи то УНРівців, чи то "григор’ївців". І що його потім розстріляли його противники. І що і він, і його вороги, і кайзерівська армія лили тут кров. А вулиця ця мала до цього чудову і сенсовну історичну назву Надпольна. Вона була межею міста довгий час.

Читайте також: Залізний аргумент: комуністи вважають Чорновола сумнівною особистістю. Енгельс – forever? (ВІДЕО)

А скільки вулиць у нас ще "просто так називаються"? Яке відношення німецький капіталіст і публіцист Фрідріх Енгельс має до Черкас? До України? Чому тоді не Альфред Розенберг? Той хоч про українців в своїх працях писав (хто читав, той зрозуміє цей сумний сарказм).

В’ячеслав Чорновіл не ікона. Але він хоча б був людиною твердих переконань, відстоював їх в найтяжчих умовах, сидів в радянських таборах. Це він з колегами по МЕНШОСТІ у Верховній Раді УРСР пропхав, скориставшись тим, що комуністична більшість наклала в штани з переляку від ГКЧП, Акт проголошення Незалежності. Він, врешті, народився неподалік. І тепер вже, двадцять років потому, я можу висловити власне переконання в тому, що обери наш народ Чорновола замість хитродупого Кравчука в 1991-му, ми жили б в іншій країні. Це не був би простий шлях, але це був би вірний шлях.

До сорому наших, засумнівавшихся в Чорноволі, міських депутатів. Знаєте, невігласи, як називалась вулиця Енгельса при нацистській окупації? Вулиця Лесі Українки. Навіть нацистам не забракло клепки зрозуміти, що вулиця має називатись адекватно місту та народу, який тут живе.

Читайте також: У Черкасах вулиці Енгельса залишили стару назву (результати поіменного голосування)

Вулиці не можуть називатись "просто так". Ми живемо в країні, яка своїм існуванням ідеологічно заперечує радянський комуністичний проект. Панове комуністи, якщо ви в свою чергу заперечуєте цінність і доцільність нашої держави, звільніть державні посади, розпустіть офіційно зареєстровану партію та утворіть підпільну організацію революціонерів-заколотників. Це хоча б буде чесно...

Регіоналам про гроші, які мають бути витрачені на перейменування. Ви серйозно? Після альтанок і Пекарів?

Юрій Сас, заступник голови Черкаської обласної організації КВУ

* передрук зі сторінки Юрія Саса у Facebook

Бердичів

Бердичів


Харків

Харків


Калуш, Івано-Франківської обл.

Калуш, Івано-Франківської обл.


Суми

Суми


Київ

Київ


Черкаська міська рада

Черкаська міська рада


Фотопідбірка з блогу Назара Обідзінського

реклама

Коментарі  

 
-4 #20 Степ 18.12.2012 12:00
Нестор Іванович, за всієї поваги до Вашого прототипу, але ті хоч стріляли, а тут 7 мільйонів тупо виздихали.Коли незалежники будуть при владі скільки, як комуняки, якраз ті 40 і організуються.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+1 #19 Нестор Іванович 17.12.2012 23:34
Сьогодні бути комуністом -це всерівно що бути психічно нездоровою людиною, звичайно окрім відрази і співчуття у нормальної людини такий стан психічного розладу ніяких почуттів викликати неможе.Їхню, так звану ідейність, ці "правдолюби" поміняли на баксюки вчергове зрадивши своїх виборців у ВР України.А РАДЯНСЬКИМ людям у потилицю стріляли виключно комуністи, за роки свого панування, так, за неповними підрахунками міліонів 40 настріляли, і як личить справжнім комуністам свої злочини підленько на інших навішують.А ваш Ільїн за спогадами очевидців був самий звичайний завжди пяний бандюган і гвалтівник - одним словом справжній комуніст.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+3 #18 Комуніст 16.12.2012 17:14
Цитую УкраїNець:
Цитую комуніст:
бився на смерть з німецькими окупантами, яким продажні націоналісти разом зі своїм гетьманом не скажу що ли**ли.

Комуністе,чим смачніше вили*ування московському окупанту, аніж німецькому? Скажи на милість, чи не тобі подібні "партєйци" привели в Україну на сім десятиліть шв*ль, яка нищила церкви, морила голодом, гноїла у концтаборах і по-шакалячому стріляла в потилиці українців?!
:P Ну, повеселили Ви мене, старого, своїм невіглаством! Розкрийте очі та погляньте навколо - все, що ще не знищили за 20 років всілякі "незалежники" - все це спадок СРСР, Радянської України. Конкретно: пам'ятник Шевченку на площі біля театру імені Шевченка, що на бульварі Шевченка. Ще - 60,4 млн.га. самої України. Хоча.. Вам воно треба? Такі, як Ви, пристосуванці, примазувалися до радянської влади(як сьогодні Герман до Регіонів) і за шматок кобаси голодом морили, і в потилицю стріляли РАДЯНСЬКИМ людям. Тепер питаєте...
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
0 #17 Nazar Obidzinski 16.12.2012 10:17
Тамагавк, а у мене десь сказано про національну приналежність та про провину росіян чи монголо-татар?
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
0 #16 Гебельс 16.12.2012 00:06
Цитую Nazar Obidzinski:
Цитую Бавун:
Вот только не понятно почему Октябрьскую переименовали первей Ильина? Она сама бы потеряла свой смысл уже сейчас, дети незнают чем важен октябрь для коммунистов, а "парижзкой КОММУНЫ"! асталась досих пор. и я бы и оставил, и Энгельса оставил - звучит красиво

Та й Гітлер звучить красивіш ніж Люксембург...


эко вас батенька понесло
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
-1 #15 УкраїNець 15.12.2012 22:10
Цитую комуніст:
бився на смерть з німецькими окупантами, яким продажні націоналісти разом зі своїм гетьманом не скажу що ли**ли.

Комуністе, мені твій язик нагадує помело, яке опричники царька Грозного тягали за своїм конем по придорожніх кізяках. :-x Якщо ти вже так розварнягався, то поділися, чим смачніше вили*ування московському окупанту, аніж німецькому? Скажи на милість, чи не тобі подібні "партєйци" привели в Україну на сім десятиліть шв*ль, яка нищила церкви, морила голодом, гноїла у концтаборах і по-шакалячому стріляла в потилиці українців?!
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+4 #14 Тамагавк 15.12.2012 13:31
Цитую Nazar Obidzinski:
Тамагавк! А де Ви в Україні за 21 рік при владі бачили українців, чи хоча б, проукраїнськи налаштованих людей? Чи не перефарбовані комуністи, комса та бандюки винні в падінні кількості населення України? Ос тамагавки та олеги українці таких собі понавибирають, а потім провину на плечі патріотів вішають. Не вийде!

Це у "свідомих", я помітив манія така - на кожному кроці бачити "руку Москви", "кремлівських запроданців", "комуняк" тощо. Тільки сами винні, в тому, що здійснюється. Нажаль ми такі по своїй природі - винні всі інші тільки не ми самі. Щодо того самого голодомору як горланимо: "Самий жорсткий голод із всіх республік в Україні, бо хотіли знищити саме українців - геноцид!!!" Та ми самі в цьому винні, наша гниленька натура. Самий жорсткий був голод, бо самі українці і були виконавцями відбирання продовольства у селян, вчорашні селяни-бідняки, самі заздрісні і самі завзяті виконавці, а політика однакова була у всьому СРСР...
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
-1 #13 комуніст 14.12.2012 23:28
Цитую Вася:
Схаменіться, вчорашній день - це вже сама по собі образа памяті Чорновола. На жаль чи на щастя, він для України зробив набагато більше, ніж всі ви разом узяті!
А що ж Він зробив, Вася? Не тужся, я підкажу: ні-чо-го... :sad:
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+1 #12 комуніст 14.12.2012 23:26
До речі - про Єпіфана Ільїна - так, він був червоним партизаном. І від Мошен до Чигирина бився на смерть з німецькими окупантами, яким продажні націоналісти разом зі своїм гетьманом не скажу що ли**ли. І він був нашим - черкаським, і більш ніде в світі такої вулиці немає. То, може, краще пишатися, аніж скиглити?
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
-3 #11 комуніст 14.12.2012 23:21
хто зацікавлений в канонізації таких сумнівних політиків, як покійний пан Славко? Не дуріть себе, панове-націоналісти - його окрім вас самих мало хто вже й памятає. Я вже писав - Хьорста Весселя з нього все одно не зробиш. Хоча - спробуйте! А там і до "кришталевої ночі" - поруч вже...
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100