83177907_2674476429339786_4970083631776137216_n Новий Виборчий кодекс позбавив громадян можливості висуватися у депутати місцевих рад інакше, ніж від тієї чи іншої політичної партії, чим обмежує права громадян, в т.ч. на самовисування. Більше того він передбачає пропорційну виборчу систему, з так званими, відкритими Територіальними виборчими списками.

Але той, хто прочитав прийняту модель в законі (взагалі моделей близько 70-ти), розуміє, що при 60%-ій явці виборців в м. Черкаси, ВИБОРЧА КВОТА становитиме 2300-2400 голосів. І ці голоси повинні бути для територіального виборчого округу (а не по всьому місту), а для цього у партійної організації повинно бути не менш 11% голосів виборців, тільки тоді спрацює ця модель. На місцевих виборах 2015 року таких партій в м. Черкаси було дві з восьми.

Тобто у всіх партій, незалежно від явки віборців на виборчі дільниці, які наберуть менше 11% голосів, ця модель призведе до банального ЗАКРИТОГО виборчого списку. А це означає, що будуть обрані перша ТРІЙКА - П'ЯТІРКА кандидатів того чи іншого партійного списку, і ці ж кандидати будуть з ВІДОМИХ ПРИЧИН першими в усіх Територіальних виборчих списках, і ВИБІР ОСОБИСТОСТЕЙ КАНДИДАТІВ в першу чергу необхідно робити виходячи з того, хто в єдиному виборчому списку знаходиться в першій ТРІЙЦІ - П'ЯТІРЦІ.

Ця виборча система набагато гірша за попередній закон про місцеві вибори, яка давала конкурентну спроможність досягти результату будь-якому члену команди місцевої партійної організації, отримавши найбільший відсоток підтримки виборців і повністю перерозподіляла черговість у списку абсолютно всіх кандидатів в депутати, і тому абсолютно всі члени команд зацікавлені були реалізувати себе і працювати на результат, а НАЙГОЛОВНІШЕ – гарантувала виборцю на порядок більший вибір кандидатів. Закритий список знімає всі інтриги, і за рейтингами після висунення кандидатів у депутати, орієнтовно можна скласти списки депутатів тієї чи іншої ради.

Тому зрозуміла зацікавленість викупу партійних франшиз, розкручених партій, місцевими елітами і передбачений новим Виборчим кодексом обов'язок погодження центральним керівним органом партії єдиного виборчого списку та територіальних виборчих списків кандидатів у депутати, що засвідчується печаткою партії. Це говорить багато про що, і в першу чергу про ознаки політичної корупції.

Крім того, така заплутана та незрозуміла для виборця система виборів до органів місцевого самоврядування заздалегідь передбачає закладені помилки виборців.

(Вносити цифри для голосування за кандидата треба буде дуже уважно. По-перше, бажано внести  максимально точний номер, який зазначено поряд з його прізвищем (наприклад: не 2, а 02; не 5, а 05 тощо). По-друге, цифри необхідно вносити у другий квадратик для позначок, який розкреслено у вигляді трафарету (наприклад: раніше так писали індекси на листівках та поштових конвертах).

Як наслідок, величезна кількість бюлетенів, у яких визначаться виборці, піде "в нікуди", бо будуть визнані недійсними!

Знову-таки, вносити в трафарет номер обраного виборцем кандидата зі списку партійної організації, яку він / вона вибрали, передбачено за бажанням (так і будуть пояснювати), і наслідки всього цього знову ведуть до банального ЗАКРИТОГО виборчого списку.

Відсутність вибору, голосування під час пандемії коронавірусної хвороби (COVID-19), приведе до рекордно низької явки виборців на виборчі дільниці.

У підсумку – вибори депутатів місцевих рад відбудуться практично без вибору.

У чому сенс, демократичність, легітимність?.. Яка буде довіра до такого депутатського корпусу? Знову на ті ж граблі?..

Віктор Горкун, екс-секретар Черкаської міської ради

* Допис у фейсбуці.

реклама

Коментарі  

 
+5 #5 Мавр 20.09.2020 18:47
Де кінь з копитом,там і рак з клешнею!
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
-3 #4 Досвід 17.09.2020 17:33
Пане Віктору не ображайтесь, я Вам один розумний вещь скажу, якщо Ви думаєте, що Ви зрозуміли з третього разу то для інших це не складно. Ні все добре прописно та зрозуміло.По віку я старший за Вас, а те що ледарям пояснюєте, то це добре і обов'язок всіх партій, які фінансує держава.Колись я приходив в офіс вашої партії, ще він був біля вашого автопарку, ви сказали, що тільки робочим місце в вашій партії. Пройшли часи і доля вас заставила вчитись. Головне ,що ті ваші схеми можуть не спрацювати і простий інтелегент стане лідером, а не завгар з третього разу.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
-2 #3 Доцент 17.09.2020 13:56
Хоч хтось більш менш зрозуміло розписав нюанси цих ганебних виборів.

Інші только в ФБ можуть всякую пакость писати і вважатии себе світочом знань та експертом з виборів
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+17 #2 Фалінська 17.09.2020 13:06
Не можу повірити, що знову побачила самого не освіченого керівника автобусного парку
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+16 #1 SMS 17.09.2020 12:44
ПР повылазила
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100