makku Наближаються парламентські вибори і ми починаємо спостерігати, яким чином політики намагаються вже зараз здобувати прихильність виборців. Одним із болючих методів досягнення влади - є створення політиками квазігромадських організацій. По своїй суті, такі організації мають своєю основною метою здобуття політичних дивідендів.
Несформоване розуміння суті громадських організацій
Надзвичайно часто ми спостерігаємо коли оточуючі не розуміють суттєвої різниці між громадськими організаціями та політичними партіями.

У чому різниця між партіями і громадськими організаціями?
Різниця між політичними партіями та громадськими організаціями насамперед у тому, що завдання партії отримати владу і власне представництво у радах різного рівня, а завдання громадської організації забезпечення інтересів своїх членів чи своєї цільової аудиторії. Громадські організації досягають суспільних змін, не прагнучи при цьому стати владою, а навпаки, повсякчасно намагаючись з нею співпрацювати. Та звичайно ж, ми живемо в чудо країні у наших реаліях буває трішки по-іншому…

Чому низький рівень  довіри до громадських організацій?
Довіра суспільства до громадських організацій падає насамперед через асоціацію їх з політичними партіями. Таким асоціаціям послужила наступна практика:
  • Партії створюють припартійні молодіжки і реєструють їх , як громадські організації.
Таким чином партії всіляко демонструють, що їх підтримує молодь,  часом представників молодіжних припартійок включають у виборчий список і вони стають депутатами.
  • Політики створюють громадські організації для підтримки власного іміджу.
Політики здобувають підтримку громадян не своєю політичною діяльністю, а за рахунок діяльності їхньої громадської організації. Цікаво, що свою політичну діяльність такі депутати не надто афішують, замінюючи її досягненнями у роботі власної організації.
  • Громадські організації виступають як політичні проекти.  
Громадські організації перетворюються на партії і беруть участь у виборах. Визначити, чи члени організації прийшли до таких дій поступово, чи вони відразу створювались, як політичні проект, складно.
По мірі подальшого зниження довіри громадян до політичних партій ми можемо спостерігати збільшення прикладів намагання отримати політичну владу через громадський сектор.

Яка шкода наноситься громадянському суспільству?
  1. Падає довіра громадян до діяльності всіх громадських організацій. Люди мають значну втому від різних політичних технологій і маніпуляцій, які на них випробовують за для отримання голосів на виборах. Через громадські організації, які стають політичними партіями громадяни не бажають підтримувати діяльність громадських організацій, а інформацію, яку отримують від них, часто ототожнюють з політичною саморекламою.
  1. Ускладнюється робота з органами влади. Чиновники і політики сприймають критику громадських організації на їхню адресу, як конкурентну боротьбу за владу. Часте перетворення громадських організацій у політичні проекти підсилюють такі тенденції і значно ускладнюють відносини влади і представників третього сектору.

Самі громадські організації мало приділяють увагу такій ситуації і, як правило, не займаються просвітницькою роботою серед населення щодо цього питання. Протягом майбутньої виборчої кампанії ми буде спостерігати участь квазігромадських організацій у виборчому процесі. Громадянське суспільство, обов’язково, має взяти на себе виявлення їхньої політичної сутності перед суспільством!

Микола Макуха, Координатор Громадянської мережі «ОПОРА» у Черкаській області

реклама

Коментарі  

 
 
 
+2 #1 З країни Паханат 31.01.2012 12:03
Люди добрі, за кого хочте голосуйте, тільки не за заПРоданців, ПРстів і ПРойдисвітів!
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100